Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Tako prepoznate ljudi s pomanjkanjem samozavesti

3. 8. 2016; 08.33
Avtor: C. R.
žena
Ste pri osebi, ki ste jo pravkar srečali, že po nekaj sekundah dobili občutek, da z vami nekaj ni v redu?

Dokler omenjenega človeka niste srečali, ste imeli kar dober dan, zdaj pa ste se začeli spraševati o vsem – kako ste videti, kaj ste v svojem življenju uspeli doseči ipd. 

Ne glede na to, ali gre le za sproščeno druženje s prijatelji ali poslovni sestanek - ljudje, ki želijo, da drugi vedo, kako pomembni in veliki so, lahko pri drugih povzročijo občutek manjvrednosti in nepomembnosti. Samo pomislite, kako boljše bi se počutili, če bi se lahko izognili vsem tem situacijam in bi nadaljevali dan brez dvoma vase.

Veliko boljše se boste počutili tudi, če boste znali prepoznati slabosti, ki se skrivajo za fasado teh na prvi pogled popolnih ljudi.

1. Oseba s pomanjkanjem samozavesti poskuša tudi pri drugih vzbuditi enak občutek.

Kdaj se začnete spraševati o svoji vsesplošni vrednosti? Se to dogaja, kadar ste v družbi določene osebe oziroma določenega tipa oseb? Je to posameznik, ki vedno kaže svojo moč? Če se ponavadi ne počutite nesamozavestno, ampak se vam to dogaja le v družbi določene osebe, je možno, da ta oseba na vas projicira manjvrednostne komplekse. 

2. Oseba z manjvrednostnim kompleksom ima potrebo, da se hvali s svojim uspehom.

Ljudje, ki se neprestano hvalijo s svojim življenjskim slogom, elitno izobrazbo ali s svojimi fantastičnimi otroki, to najpogosteje počnejo zaradi tega, da bi prepričali sebe o svoji večvrednosti.

3. Oseba, ki trpi zaradi pomanjkanja samozavesti, se pogosto prikrito hvali.

Prikrito hvaljenje se lahko skriva v pritoževanju nad npr. številnimi službenimi potovanji, nad časom, ki ga morajo preživeti pri spremljanju otroka med športnimi aktivnostmi, v katerih zmagujejo ipd.

4. Oseba z manjvrednostnim kompleksom se pogosto pritožuje, da stvari niso dovolj dobre.

Ljudje, ki imajo kompleks manjvrednosti, želijo pokazati, kako visoke standarde imajo. Lahko jih označite za snobe, ko pa boste ugotovili, da se le pretvarjajo, boste težko še verjeli, da so boljši od vas. Kadar se trudijo, lahko brez vesti sumite, da so njihovi visoki standardi le samopotrjevanje njihove večvrednosti in da si zase postavljajo še bolj stroga pravila ocenjevanja.

prejšnji članek
Nekoč akrobat na Talentih, zdaj pa ...
Resničnostni šovi
Nekoč akrobat na Talentih, zdaj pa ...
naslednji članek
Znani slovenski pevec s partnerico počne to kar doma
Svet slavnih
Znani slovenski pevec s partnerico počne to kar doma