Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Katero sol izbrati?

2. 8. 2016; 09.30
Avtor: Mira Ćirović/revija Bodi zdrava
Katero sol izbrati?
Ljudje potrebujemo najmanj 0,2 grama soli na dan, priporočena količina pa je od 3 do 5 gramov na dan. Raziskave so pokazale, da Slovenci zaužijemo preveč soli, za kar okoli 155 odstotkov več, kot je potrebno. Pretiran vnos soli lahko vodi do težav z zdravjem, kot so visok krvni tlak, srčna kap, poškodbe ledvic in zadrževanje tekočin v telesu.

Evaporirana sol vsebuje veliko natrijevega klorida, ki je zdravju škodljiv, a vsebuje jod, ki je pomemben za zdravo delovanje ščitnice. Sol med drugim uničuje bakterije in mikrobe, ki povzročajo razkroj živalskih organizmov, zaradi česar jo uporabljajo tudi pri konzerviranju.

Kamena sol podobno kot evaporirana kamena sol vsebuje jod. Je intenzivnejšega okusa, tako da pri prvi uporabi malo pazite. Najbolj znana jedilna kamena sol, ki jo lahko dobite na slovenskem tržišču, je himalajska sol. Je ročno izkopana in vsebuje pomemben mineral – železo.

Morska sol je edina sol, ki ni obvezno jodirana, zato lahko vsebuje zelo malo joda. Predlagamo, da pred nakupom preverite proizvajalca in etiketo. Velik problem pri morski soli je tudi, da je morje vse bolj onesnaženo, z njim pa tudi sol.

Indijska oziroma črna sol pravzaprav ni črna, ampak rdečkasto siva zaradi železa in raznih mineralov. Ima zelo specifičen okus (nekateri pravijo, da po trdo kuhanih jajcih).

Pečena sol je tradicionalna aromatična korejska sol, pridelana s pečenjem v bambusovih tulcih, zapečatenimi z aromatično rumeno glino (tipično za Korejo), nad ognjem iz borove smole. Sol je zanimivega eksotičnega okusa po sveže pokošeni travi, blagega okusa mentola zaradi borove smole, proti koncu pa začutimo zelo rahel okus po dimu. Sol se uporablja za tradicionalne korejske jedi, kot so juhe, obare, kuhana zelenjava in pečeno meso.

Havajska sol je rožnato-rjave barve, ki se je navzame iz havajske gline. Bogata je z železovim oksidom. Ta podarja soli specifičen okus.

prejšnji članek
Bela sužnja in najbolj seksi ženska na svetu: "Težko je najti nekoga, ki razume"
Svet slavnih
Bela sužnja in najbolj seksi ženska na svetu: "Težko je najti nekoga, ki razume"
naslednji članek
Bodite oseba, ki bi jo želeli v bližini
Zdravje
Bodite oseba, ki bi jo želeli v bližini
#obraziavenija
obraziavenija