gasilec, gasilci
Svet24.si

Novo zažiganje vozil, tokrat v Šiški

1683742182-dsc7277-01-1683742078866
Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne zaslužke. Zakaj jih Klemen Jaklič skriva?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj o vas pove skodelica kave?

29. 7. 2016; 01.30
Avtor: K. Š./Fatalna
Kava
Kaj je tisto, zaradi česar nam je kava tako pri srcu? Njen vonj, okus ali pa kava samo zaznamuje jutranji obred, ki vam veliko pomeni?

Kaj kava, ki jo naročite, pove o vas? Zanimive raziskave so pokazale različne lastnosti ljubiteljev določenih vrst kave.

Espresso

Espresso rade pijejo osebe, ki imajo vse pod nadzorom. To pomeni, da med vaše lastnosti spadajo potrpljenje, zanesljivost, a tudi nefleksibilnost.

Kava z mlekom

Če oseba naroči kavo z mlekom, potem pozor – to je namreč nekdo, ki ne izbira sredstev in je ves čas pripravljen na skok! V resnici take ženske niti nimajo časa za kavo, čeprav bi v vsakem trenutku potrebovale dvojni espresso. In nasvet psihologa? Ramani Durvasul pravi, da želijo osebe, ki naročijo kavo z mlekom in sladkorjem, predvsem ugajati drugim.

Bela kava

V prvi vrsti belo kavo naroča sproščena in zabavna oseba. Je samozavestna ženska, ki ve, kaj hoče, in se ne skriva za puhlimi frazami. Bela kava je njena razvada, ki se je ne želi znebiti. »Café au lait, prosim,« je jasen znak, da se dama spogleduje s francoščino, medtem ko latte macchiato preprosto pomeni mleko, umazano s kavo. Psiholog Ramani Durvasul pravi, da so osebe, ki naročajo kavo z veliko mleka ali drugimi dodatki, načičkane. Po njegovem mnenju naj bi bile to obsesivne, sebične, stroge osebe, ki težijo k popolnosti.

Fotografija je simbolična. foto: Reuters

Česa še niste vedeli o kavi?

1. Čajno filter vrečko je izumil ameriški trgovec s čajem in kavo Thomas Sullivan pred dobrim stoletjem. Uporabljal jo je kot vzorec, ki ga je pošiljal svojim strankam.
2. Ste vedeli, da kava ne vpliva na alkohol? Nekateri pravijo, da kava lahko strezni pijanega človeka, toda to ne drži.
3. Kofein pomaga k boljši zbranosti in tako človeka spodbuja pri delu. Nekatere raziskave so celo pokazale, da uživalci kave laže sprejemajo nove informacije.
4. Kava pomaga tudi pri telesni vadbi. Res pa je, da kofein pri poklicnih športnikih povzroča tekmovalnost, zato je Svetovni olimpijski komite omejil njegovo rabo v športu.
5. Dokazano je, da lahko kava za do dvajset odstotkov zmanjša tveganje za nastanek raka na črevesju ter ledvičnih in žolčnih kamnov.
6. Kava naj bi bila dobra tudi za astmatične bolnike, ki imajo lahko zaradi nje manj simptomov in napadov.
7. Po pitju kave se za krajši čas lahko izboljšata razpoloženje in miselna zbranost.

Kava vas lahko polepša

Kava pa nima le zdravilnih učinkov, temveč tudi lepotne. S pomočjo kave namreč vaši lasje postanejo prožnejši in pridobijo izgubljeni lesk. Zato si pripravite napitek iz skodelice vroče vode in treh žlic kave ter počakajte, da se ohladi. Nanesite na suhe lase in pustite delovati dvajset minut, nato izperite s toplo vodo. Ostanek usedline uporabite za nego rok, ki so vpile vonje hrane pri kuhanju ali čiščenju – namažite jih s kavno usedlino in čez nekaj minut izperite, da bodo spet dišale.


Kofein namreč prebudi organizem, saj spodbuja cirkulacijo, je pa tudi izvrsten borec proti celulitu. Če ga želite preizkusiti, lahko kavo zmešate z olivnim oljem, da dobite kompaktno zmes, ki jo namažite na kožo. Zmes vmasirajte na ključne predele in ovijte s folijo ter pustite delovati deset minut.

foto: Profimedia

QAHWA ALI KAFFA

Obstaja več etimoloških razlag za ime te nepogrešljive, poživljajoče pijače. Najpreprostejša je še vedno tista, ki se začne z arabsko besedo qahwa. Sprva naj bi izraz označeval vino, na kavo pa so ga prenesli šele pozneje. Arabci so bili prepričani, da ima kava enak učinek kot vino, saj odpravlja potrebo po spanju. Spet drugi so prepričani, da je z imenom kave povezana provinca Kaffa v južni Etiopiji, od koder naj bi izvirala rastlina kakavovca.

Največ ti skodelice na dan

Kofein vstopi v krvni obtok skozi želodec in začne učinkovati približno 15 minut po zaužitju. Znanstveniki pravijo, da ima lahko učinek na ljudi tudi do šest ur. Kofein sicer lahko povzroči tudi odvisnost, vendar le v večjih odmerkih. Zato pazite, da boste na dan spili dve, največ tri skodelice.

prejšnji članek
Rešite se nadležnih vraščenih dlačic
Moda&Lepota
Rešite se nadležnih vraščenih dlačic
naslednji članek
Horoskop: Z njimi ne želi biti nihče
Horoskop
Horoskop: Z njimi ne želi biti nihče
#nasazenazenska
nasazenazenska