901596_f168_dragonja_promet02t
Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še ne bo konec

1683742182-dsc7277-01-1683742078866
Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne zaslužke. Zakaj jih Klemen Jaklič skriva?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

To je lahko znak, da ste slabokrvni!

6. 4. 2024; 02.00
Avtor: A.K.
delavka, pisarna, utrujenost, izčrpanost, prekarna-delavka, prekarni-delavec, prekarnost

Fotografija je simbolična. foto: Profimedia

Slabokrvnost je težava, ki pesti številne ljudi, najpogosteje pa se izraža kot nenehna zaspanost in pomanjkanje energije. Zaradi slabokrvnosti lahko nastopi celo depresija.

Naše telo nujno potrebuje železo, saj brez zadostne količine tega esencialnega elementa ne more pravilno delovati, kar lahko povzroči neprijetne simptome, ki lahko vplivajo na kakovost življenja. Ti med drugim vključujejo slabo zdravje in zmanjšano koncentracijo ter produktivnost dela. Pomembno je, da se zavedate opozorilnih znakov in simptomov pomanjkanja železa, zato vam bomo predstavili osem opozorilnih znakov.

Jejte živila, bogata z železom. foto: dreamstime

1. Nenavadna utrujenost je eden najpogostejših znakov pomanjkanja železa. To je posledica manj kisika, ki doseže telesna tkiva, in jim odvzame energijo.

2. Bledica je lahko znak zmernega ali hudega pomanjkanja železa. To je posledica nižjih ravni hemoglobina, ki daje krvi njeno rdečo barvo.

3. Kratka sapa je simptom pomanjkanja železa, saj nizke ravni hemoglobina pomenijo, da telo ne more učinkovito prenašati kisika v mišična tkiva.

4. Znak pomanjkanja železa so lahko tudi glavoboli in omotica. Pomanjkanje hemoglobina pomeni, da v možgane ne pride dovolj kisika, zaradi česar krvne žile nabreknejo in ustvarijo pritisk.

5. Lahko se pojavi tudi srčna palpitacija, saj mora zaradi pomanjkanja železa srce delati še posebej trdo, da prenaša kisik po telesu. To lahko povzroči nepravilno ali hitro bitje srca in povečano srčno popuščanje.

6. Zaradi pomanjkanja železa lahko koža in lasje postanejo suhi in poškodovani. V hujših primerih lahko slabokrvnost povzroči tudi izpadanje las.

7. Boleč, otečen ali nenavadno gladek jezik je lahko znak anemije zaradi pomanjkanja železa.

8. Ljudje z anemijo zaradi pomanjkanja železa imajo večje možnosti za pojav sindroma nemirnih nog. To je močna želja po premikanju nog v mirovanju.

Jejte živila, bogata z železom.

Jejte živila, bogata z železom. foto: profimedia

prejšnji članek
Vrtni pripomočki, ki jih mora imeti vsak ljubitelj vrtnarjenja
Življenjski slog
Vrtni pripomočki, ki jih mora imeti vsak ljubitelj vrtnarjenja
naslednji članek
Kras - pokrajina znana tudi po svojih okusih
Življenjski slog
Kras - pokrajina znana tudi po svojih okusih
#nasazenazenska
nasazenazenska