stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Nevarno nakupovanje zdravil prek spleta

23. 3. 2024; 02.00
Avtor: Mare Koren
SPLETNI NAKUP, ŽENSKI, RAČUNALNIK

Izbirajte znane in preizkušene spletne trgovine, o izkušnjah povprašajte prijatelje in znance. foto: dreamstime

Tudi v Sloveniji imamo na voljo spletne lekarne, v katerih lahko naročimo zdravila brez recepta, kozmetiko, prehranska dopolnila in nekatere zdravstvene pripomočke.

Kupovanje zdravil prek spleta na različnih spletnih naslovih je lahko zelo nevarno. Ponarejenih zdravil namreč laiki ne prepoznajo na prvi pogled. Ta zdravila ne vsebujejo deklariranih zdravilnih učinkovin ali pa jih vsebujejo v znatno manjši oziroma večji količini in so nekakovostna. Za njihovo naročanje je značilna določena naivnost in nevednost, ki jo naročniki lahko »drago plačamo«.

Katera zdravila je varno kupovati?

Varno kupovanje pomeni ustrezno izbrano, predpisano, transportirano in sledljivo neponarejeno zdravilo, ki ga zagotavljajo veledrogerije (te vršijo promet zdravil na debelo), ki oskrbujejo lekarne. Seveda pa je treba pri tem upoštevati zasebnost naročnika in varovanje njegovih osebnih podatkov ter zagotavljanje finančne varnosti pri plačilu. Slovenske lekarne, ki se oskrbujejo z zdravili pri veledrogeristih, naročajo ustrezne količine varnih zdravil, vendar se zaradi previdnosti marsikateri uporabnik interneta raje odloči zgolj za informacijo o zdravilu na spletu, po izdelek pa gre raje fizično v lekarno, ker nakupu in osebnemu kontaktu s farmacevtom in še prej z zdravnikom bolj zaupa.

Kaj pravi evropska zakonodaja?

V Evropski skupnosti je mogoče kupiti zdravila tudi prek spleta. V izogib tveganju za nakup podstandardnih ali ponarejenih zdravil je prodaja zdravil prek spleta dovoljena le v spletnih lekarnah ali specializiranih prodajalnah za zdravila, ki so pridobile dovoljenje za izdajanje zdravil prek spleta. Vsaka spletna stran, ki prodaja zdravila zakonito, mora biti označena z logotipom EU, kar omogoča lažjo razlikovanje med zakonitimi in nezakonitimi spletnimi lekarnami oziroma prodajalnami. Seznam lekarn in specializiranih prodajaln za zdravila, ki imajo v Sloveniji dovoljenje za izdajo zdravil prek spleta, najdete tu: https://www.gov.si/teme/mreza-javne-zdravstvene-sluzbe/.

Za dober nakup je potrebnega nekaj znanja

Kakšne so slovenske spletne lekarne in kako varne so? Slovenske spletne lekarne so praviloma tradicionalne lekarne, ki v nasprotju z največkrat obiskanimi lekarnami na svetovnem spletu poslujejo tudi v realnem okolju in izdajajo zdravila ter jih lahko obiskovalci spletnih strani kadarkoli obiščejo. Za varen nakup pa je vsekakor potrebno tudi znanje, saj veliko ljudi ob vse večji ponudbi danes ne loči več niti med zdravili in prehranskimi dopolnili, ki so živila, kaj šele med zdravili samimi. Kot povsod sta tudi na tem področju za potrošnika znanje in kontrola varnosti (izbira in kakovost izdelka, njegovega transporta, plačila, zasebnosti kupca) največji konkurenčni prednosti. Slovenci se sicer menda ne razlikujemo toliko od drugih spletnih kupcev, predvsem nas zanimajo izdelki za hujšanje, proti plešavosti, erektilni disfunkciji ...

prejšnji članek
Nad celulit z maderoterapijo?
Moda&Lepota
Nad celulit z maderoterapijo?
naslednji članek
Ženska ima v svojem življenju okoli 400 menstruacij
Zdravje
Ženska ima v svojem življenju okoli 400 menstruacij