stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ovseni kosmiči pomagajo hujšati

14. 11. 2023; 02.00
Avtor: K.M.
ovseni kosmiči

ovseni kosmiči foto: dreamstime

Želite izgubiti nekaj kilogramov in iščete bolj zdravo zamenjavo za zajtrk, saj so kosmiči, ki jih uživate vsak dan, polni sladkorja?

Ovseni kosmiči so odličen in hranilen dodatek h kateremu koli obroku, hkrati pa vam lahko pomagajo izgubiti odvečno težo. Čeprav niso čudežno živilo za hujšanje, pa vam pri hujšanju resnično lahko pomagajo, saj so koristni za zmanjševanje telesne maščobe. Poleg tega so odlični za zdravje. Številne raziskave dokazujejo pozitivne učinke ovsenih kosmičev, sploh pri ljudeh, ki trpijo zaradi debelosti in prevelike telesne teže. Ta superhrana vam lahko pomaga tudi zadržati telesno težo in izboljšati zdravje. Pomaga vam namreč na naslednje načine.

Odličen vir vlaknin

Dieta, ki vsebuje veliko vlaknin, lahko pomaga pri izgubi telesne teže, in oves vsebuje bolj topne vlaknine kot druga celozrnata žita. Vsak obrok z ovsenimi kosmiči, ki vsebuje malo skodelico nekuhanih ovsenih kosmičev, ima štiri grame vlaknin. Topne vlaknine, ki jih najdemo med njimi, se počasneje prebavljajo, kar zagotavlja daljši občutek sitosti. Če boste pojedli za zajtrk skodelico ovsenih kosmičev, boste z lahkoto zdržali do kosila.

Pečeni ovseni kosmiči za zdrav začetek dneva foto: Shutterstock

Nasitili vas bodo za dolgo časa

Raziskava, ki so jo objavili v zborniku Journal of the American College of Nutrition, pravi, da so ovseni kosmiči udeležence raziskave nasitili veliko bolj kot udeležence, ki so jedli druge kosmiče. Oba zajtrka sta vsebovala 363 kalorij, a skupina, ki je jedla ovsene kosmiče, je zdržala do naslednjega obroka veliko lažje kot druga, ki je po hrani posegla hitreje.

Vsebujejo manj sladkorja kot drugi kosmiči

V primerjavi z drugimi žitnimi izdelki, ki jih uživamo za zajtrk, imajo ovseni najmanj sladkorja. Če vam navadna ovsena kaša na videz ni tako zelo privlačna, si lahko pomagate tako, da ji dodate še malo suhega ali svežega sadja in oreščke. To ji bo dalo več okusa in hranil, medtem ko bo vsebnost sladkorja ostala nizka. Če pa vam res ne gre po grlu, pa lahko pogoljufate še z žličko medu ali kakava, a ne pretiravajte.

So pravo beljakovinsko živilo

Če jih pripravljate s sojinim ali kravjim mlekom, potem jim lahko dodate še nekaj beljakovin, saj so te pomembne pri izgubljanju telesne teže, ker vas nasitijo in zagotavljajo občutek sitosti še dolgo časa. Polovica skodelice ovsa vsebuje sedem gramov beljakovin, zato so ovseni kosmiči odličen vir beljakovin, še posebno v kombinaciji z drugimi beljakovinskimi živili, kot so navadni jogurt, semena chia, jagodičevje ali lanena semena.

Krepijo zdravje srca

Šport in vadba sta pomemben del izgubljanja odvečnih kilogramov, vendar za šport potrebujete tudi dobro srce. Če dodate ovsene kosmiče k svoji dieti, si tako lahko zagotovite, da bo vaše srce dovolj zdravo za telesne aktivnosti. Študija, ki so jo opravili na Harvardu, razkriva, da imajo moških, ki so vsakodnevno pojedli skodelico ovsenih kosmičev, 29 odstotkov manj možnosti za srčne bolezni kot tisti, ki ovsenih kosmičev niso jedli.

prejšnji članek
S tem živilom boste v telo vnesli veliko železa
Kulinarika
S tem živilom boste v telo vnesli veliko železa
naslednji članek
Hladna kopel za boljše učinke diete
Zdravje
Hladna kopel za boljše učinke diete