franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj se zgodi z vašim telesom, če na dan pojeste tri banane?

28. 9. 2023; 01.00
Avtor: K.M.
banane

banane foto: profimedia

Ali ste vedeli, da bi vam uživanje samo treh banan na dan že lahko prineslo številne zdravstvene koristi? Preverite prednosti rednega uživanja banan za svoje zdravje!

Ljudje so banane uživali že tisoče let. Domneva se, da so divje banane izvirale iz jugovzhodne Azije, verjetno iz območja Malajskega polotoka, Indonezije, Filipinov in Nove Gvineje. Od tam se je njihova uporaba razširila v druge dele Azije, Oceanijo in nato v Afriko. Danes so banane eno najbolj priljubljenih in široko gojenih sadnih kultur po vsem svetu. So odličen vir številnih pomembnih hranil, vključno z dietnimi vlakninami, vitaminom C, vitaminom B6 in kalijem.

Kalij je še posebej koristen za uravnavanje krvnega tlaka in podpiranje zdravja srca. Zaradi svoje vsebnosti ogljikovih hidratov, predvsem fruktoze in glukoze, banane zagotavljajo hiter vir energije, kar je še posebej koristno pred ali po telesni vadbi. Poleg tega vlaknine v bananah, kot je pektin, lahko pomagajo pri regulaciji prebavnega sistema, preprečujejo zaprtje in podpirajo zdravo črevesno floro.

BANANE IN DRISKA foto: dreamstime

Z uživanjem treh banan na dan v telo vnesete okoli 1500 mg kalija, vendar pa banane poleg tega nudijo še vrsto zdravstvenih koristi. Dnevno je dovolj že samo tri banane in ne bi bilo dobro preseči tega vnosa. Znižujejo visok krvni tlak Tri banane na dan znižujejo krvni tlak. Banana je zaradi visoke vsebnosti kalija dobro naravno sredstvo za zdravljenje visokega krvnega tlaka. Banana poleg visoke vsebnosti kalija vsebuje tudi malo minerala natrija (le 2 mg/100 g) in zato ima diuretični učinek, ki pomaga pri izgubi odvečne zadržane tekočine v telesu.

Banane se pogosto pojavljajo kot sestavina v receptih za domač sladoled, smoothije in druge zdrave poslastice. Zaradi svoje hranilne vrednosti so lahko tudi odličen prigrizek, ki vas bo dlje časa nasitil.

Izboljšujejo kardiovaskularno zdravje

Prehrana, bogata z vlakninami, je dobra za srce. Kot že verjetno veste, so banane bogate z vlakninami. Dodatna prednost so specifične topne vlaknine, ki so v bananah, in so povezane z zmanjšanim tveganjem za bolezni srca. Izboljšujejo razpoloženje in vam pomagajo, da se počutite bolje Povprečna banana vsebuje približno 27 mg magnezija, minerala, ki pomaga dvigniti razpoloženje in izboljšati kakovost spanja. Če imate v telesu nizko raven magnezija, je možno, da trpite zaradi tesnobe, razdražljivosti, depresije in drugih motenj.

banane foto: dreamstime LIZA MAJA

Poleg običajnih rumenih banan obstajajo tudi druge vrste, kot so manjše "baby" banane ali rdeče banane, ki se razlikujejo po okusu in teksturi.

Spodbujajo zdravje prebavnega traka

Prav zaradi svoje prebavljivosti so banane dobre za prebavni trakt. Ne samo, da so lahko prebavljive, temveč dejansko pomagajo nadomestiti izgubljene minerale po prebavnih motnjah. Izboljšujejo učinek pri športnih aktivnostih Banane spodbujajo oskrbo mišic z antioksidanti in drugimi hranilnimi snovmi. Nedavna študija Državne univerze Appalachian je pokazala, da so osebe, ki so med testiranjem vsakih 15 minut jedle banano, imele enak učinek kot tiste, ki so med kolesarjenjem vsakih 15 minut pile športne napitke.


prejšnji članek
S pšenično kašo nad holesterol
Kulinarika
S pšenično kašo nad holesterol
naslednji članek
Marjetka in Raay okronala bleščečo obletnico
Svet slavnih
Marjetka in Raay okronala bleščečo obletnico