volilni-kongres, Matjaž Han
Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore SD

1683742182-dsc7277-01-1683742078866
Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne zaslužke. Zakaj jih Klemen Jaklič skriva?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zakaj sem napihnjena, kot bi bila noseča?!

21. 9. 2023; 02.00
Avtor: NINA KOVAČ /revija Bodi zdrava
napihnjenost, utrujenost, prebava

napihnjenost, utrujenost, prebava foto: Dreamstime

Preverite, kateri procesi potekajo v ozadju, kaj povzroča napihnjenost in kaj pomaga proti njej.
Ko zdravniki govorijo o napihnjenem trebuhu, pogosto uporabljajo izraz »meteorizem«. Ta izvira iz starogrške besede za »dviganje«, s čimer opisujejo videz napihnjenega trebuha, pri katerem razločno izstopa izbočena trebušna stena. Za tiste, ki imajo težave z napihnjenostjo, je izbočen trebuh še najmanjša težava. Veliko resnejša sta s tem povezan notranji občutek polnosti in pritisk v telesu, ki lahko povzroči krčevite bolečine. Napihnjenost pogosto spremljajo vpadljivi zvoki pretakanja v črevesju ali odvajanje plinov iz črevesja.
Zakaj pride do napihnjenosti
To, da se plini zbirajo v črevesju, je nekaj povsem običajnega. Z dihanjem v črevesje zaidejo plini, poleg tega pa nastajajo tam produkti presnovne razgradnje. V bistvu gre za dušik ter manjše delce kisika, ogljika in vodika oz. metana. Navadno vsak dan nastane od dva do pet litrov plinov, ki se presnavljajo in jih izdihamo ali izločimo skozi prebavni trakt.

Napihnjen trebuh nastane, ko se naenkrat nabere preveč plinov ali pa jih ni mogoče dovolj hitro izločiti. Oboje je lahko posledica različnih dejavnikov. Zato meteorizem sam po sebi ne velja za bolezen, temveč le za simptom. Pojavi se bodisi kot posledica različnih bolezni bodisi zaradi zunanjih okoliščin.

Simptomi pri napihnjenem trebuhu

Poleg vidne izbokline na trebuhu meteorizem s sabo prinese številne druge telesne težave, kot so:

  • občutek polnosti,
  • občutek pritiska v želodcu,
  • trebušne bolečine,
  • jasno slišni zvoki iz črevesja,
  • močno ali pogosto odvajanje plinov iz črevesja,
  • spahovanje in
  • prebavne težave (zaprtost, driska).

V kakšni kombinaciji in kako intenzivne so te težave, je odvisno od vsakega posameznika.

Napihnjenost - kako si pomagati? foto: Shutterstock

Pomembno je vedeti: če imate napihnjen trebuh, ne poskušajte zadrževati plinov v črevesju, čeprav vas to lahko spravi v zadrego. To lahko povzroči veliko resnejše reakcije, kot so vrtoglavica, oteženo dihanje in bolečine v prsih.

Vzroki za napihnjenost

Neprijeten občutek polnosti ima lahko tako organske kot tudi neposredne vzroke. V nadaljevanju lahko najdete pregled najpogostejših sprožilcev.

*Hrana, ki »napihuje«

Uživanje hrane, ki »napihuje«, lahko povzroči kratkotrajno napihnjenost, ki pa ni škodljiva. Med biokemičnimi prebavnimi procesi lahko pride do povečanega nastajanja plinov. Občutek napihnjenosti po navadi povzročajo:

  • izdelki iz polnovredne moke (črni kruh, riž, testenine ipd.),
  • stročnice (npr. grah, fižol, leča),
  • sadje,
  • zelenjava (npr. čebula ali zelje).

Tudi sladila in sladkorni nadomestki lahko povzročajo napenjanje in imajo odvajalni učinek, če jih zaužijemo v prevelikih količinah, a to ni znanstveno dokazano.

Napihnjenost trebuha pa lahko povzroči tudi sprememba prehrane, kadar se mora organizem navaditi na neznana živila ali vsebnost hranil.

*Težko prebavljiva živila

V nasprotju z napihnjenim trebuhom po zaužitju hrane, ki »napihuje«, je pri preobčutljivosti za hrano napihnjenost glavni simptom bolezni. Tipične intolerance so na primer:

  • fruktozna intoleranca (na fruktozo v sadju in zelenjavi)
  • laktozna intoleranca (mlečni izdelki)
  • celiakija (žitni izdelki, pecivo)
  • histaminska intoleranca (različna živila, kot so rdeče vino, jagode, čokolada, paradižniki)

*Menstrualni ciklus

Napihnjen trebuh je eden izmed tipičnih simptomov pri menstruaciji. Zaradi hormonov se že pred menstruacijo upočasni delovanje črevesja, mišično tkivo deluje počasneje. Zato se plini in blato začnejo nabirati v črevesju, številne ženske pa v tistih dneh mučijo bolečine v želodcu in trebuhu ter zaprtost. Nekaj dni po začetku menstruacije se delovanje mišičnega tkiva v črevesju znova normalizira in napihnjenost bi morala popustiti.

*Nosečnost in hormoni

V zgodnji nosečnosti je napihnjen trebuh precej običajen pojav. Nihanje ravni hormonov in vse druge spremembe vplivajo na prebavo. Ta je upočasnjena, kar vodi do tega, da se plini sčasoma začnejo nabirati in lahko napihnjenost povzročijo celo običajna živila. To se v nadaljevanju nosečnosti še poslabša, ker maternica z otrokom dodatno pritiska na želodčno votlino.

Pravzaprav je napihnjen trebuh pogostejši pri ženskah kot pri moških – to je povezano tudi z nihanjem hormonskega ravnovesja med posameznimi cikli.

*Motnje v prebavnem traktu

Tudi druge okvare prebavnih organov lahko povzročijo napihnjenost. Mednje spadajo motnje črevesne flore (npr. disbioza) ali sindrom razdražljivega črevesja. Tudi neželeni učinki zdravil lahko motijo prebavo. To velja zlasti za antibiotike.

*Stres ipd.

Seveda zunanji dejavniki, kot je stres, pri nekaterih vplivajo tudi na želodec in prebavo, kar lahko privede do napihnjenosti. Poleg tega obstajajo tudi vedenja, ki načeloma nikakor niso povezana s presnovo, a kljub temu povzročajo napihnjen trebuh. Mednje spada nezdrava tehnika dihanja s požiranjem zraka.

In še nekaj morda malo nenavadnega, pa vendar resničnega: celo redno uživanje žvečilnih gumijev lahko vpliva na napihnjenost trebuha – ne zaradi sestavin, temveč zaradi požiranja zraka med žvečenjem.

Kako odpraviti napihnjenost?

Napihnjen trebuh lahko tišči, boli in vas omejuje v vsakdanjem življenju. Občutek napihnjenosti zaradi hrane, menstruacije ali nosečnosti lahko omilite, če se boste držali naslednjih nasvetov:

  • Bodite aktivni: čim več se gibajte. Kdor se ukvarja s športom, vozi kolo ali hodi na sprehode, ima manj težav s prebavo.
  • Izogibajte se stresu, zlasti pri prehranjevanju: vzemite si čas, temeljito prežvečite in pri tem umirjeno dihajte.
  • Bodite zmerni: če imate težave z napihnjenostjo, raje ne uživajte prevelikih obrokov.
  • Sprostite se in poskrbite za dovolj spanca.

Domača zdravila proti napihnjenosti

Da bi ublažili akutno napihnjenost, si lahko pomagate z naslednjimi domačimi zdravili:

  • Aktivno oglje lahko pomaga zmanjšati pretirano napihnjenost po jedi.
  • Toplota: s polaganjem termofora na trebuh lahko ublažite krče.
  • Masaže: previdne masaže trebuha lahko pomagajo »sprostiti« pline iz trebuha.

Lahko prebavljivi obroki proti napihnjenosti

Če imate pogosto napihnjen trebuh, se izogibajte prevelikim količinam živil, ki povzročajo napihnjenost, ali pa se jim popolnoma odpovejte, če imate znane intolerance. Če ste nagnjeni k meteorizmu, je zelenjava kot surova hrana slabše prebavljiva kot kuhana. Dobro lahko vplivajo tudi topli in ne preveč začinjeni obroki ter zmanjšano uživanje maščob in sladkorja.

Z nekaj previdnosti, poznavanjem ozadja in sprožilcev ter z ozaveščenim življenjskim slogom boste napihnjenosti lahko kos.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju! foto: revija Bodi Zdrava

prejšnji članek
Bolezni srca in ožilja v Sloveniji letno povzročijo več tisoč smrti
Zdravje
Bolezni srca in ožilja v Sloveniji letno povzročijo več tisoč smrti
naslednji članek
Recept: Jajčevci po sredozemsko
Kulinarika
Recept: Jajčevci po sredozemsko