IMG-20240429-WA0004
Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega grabna usoden plaz

1683742182-dsc7277-01-1683742078866
Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne zaslužke. Zakaj jih Klemen Jaklič skriva?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj so koronavirusi in kakšne bolezni povzročajo?

18. 1. 2020; 10.00
Avtor: STA/KM
prehlad dežnik kapa dež

foto: Profimedia

Na Kitajskem so našteli štiri nove primere skrivnostne pljučne bolezni, ki je zahtevala že tudi dve smrtni žrtvi. Nenavadno pljučnico po preliminarnih raziskavah povzroča nova vrsta koronavirusa in tako sodi v isto družino virusov, kot sta respiratorni virus sars in bližnjevzhodni respiratorni sindrom (Mers).

Koronavirusi so večja skupina virusov, ki povzročajo različne bolezni od navadnega prehlada do hujših bolezni kot sta omenjena sars in mers, ki sta terjala več sto smrtnih žrtev. Poznani so že vrsto let in se pojavljajo povsod po svetu, v zmernem podnebnem pasu nekoliko bolj pogosto v zimskih mesecih.

Ta vrsta virusov sodi med zoonoze, torej se prenašajo z živali na človeka. Sars se je tako na primer prenašal s cibetovk na človeka, mers pa z enogrbih kamel na človeka. Med živali krožijo številni koronavirusi, ki pa še niso okužili ljudi.

Med običajnimi znaki okužbe so simptomi okužbe dihal, vročina, kašelj, zadihanost in težave z dihanjem. V hujših primerih lahko ti virusi povzročijo pljučnico, respiratorni sindrom, odpoved ledvic in celo smrt.

Za preprečevanje okužbe strokovnjaki priporočajo redno umivanje rok, prekrivanje ust in nosu med kihanjem in kašljanjem ter temeljito toplotno obdelavo mesa in jajc. Obenem naj bi se izogibali oseb, ki kažejo simptome okužbe.

Vir: Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

prejšnji članek
Horoskop: Kaj vam zvezde napovedujejo za nedeljo?
Horoskop
Horoskop: Kaj vam zvezde napovedujejo za nedeljo?
naslednji članek
Dobili smo nov zvezdniški parček
Svet slavnih
Dobili smo nov zvezdniški parček