IMG-20240429-WA0004
Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega grabna usoden plaz

1683742182-dsc7277-01-1683742078866
Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne zaslužke. Zakaj jih Klemen Jaklič skriva?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj lahko storite proti zadrževanja vode v nogah

20. 6. 2023; 04.00
Avtor: M. D. / revija Bodi zdrava
shutterstock_1558795661

Vas pestijo otekle noge? Preverite, kako si lahko pomagate ... foto: Shutterstock

Kaj lahko naredite proti oteklim nogam in kako preprečiti zadrževanje vode v njih? Za vas smo zbrali najboljše nasvete.

Zakaj noge zatečejo

Ker je zaradi omenjenih okoliščin naravni pretok krvi v venah omejen, se tlak v kapilarah poveča in v okoliškem tkivu se začne nabirati tekočina. Pride do zadrževanja vode, ki po navadi izgine v naslednjih 24 urah in je neškodljivo. Občutek je kljub temu neprijeten, zato v nadaljevanju preberite nekaj preprostih nasvetov, ki vam lahko hitro pomagajo.


*Ostanite aktivni

Najlažji in najučinkovitejši način za preprečevanje oteklih nog in zadrževanja vode je gibanje. Če pri delu veliko sedite, si med odmorom za kosilo privoščite sprehod, ki lahko dela čudeže. Odlična vaja, ki jo lahko izvajate kadar koli, je tako imenovana »mišična ali venska črpalka«. Med sedenjem ali ko stojite, premikajte stopala od prstov na nogi do pete in nasprotno. V vsakem končnem položaju (na konicah prstov ali na peti) se ustavite in napnite mišice, nato vse skupaj ponovite. Ta vadba spodbuja krvni obtok in pospeši pot krvi v srce.

*Uporabite osvežujoča pršila in pomirjujoče kreme

Da bi pri visokih temperaturah preprečili otekanje nog, jih predhodno razvajajte z negovalno kremo. Tudi hladilni geli in osvežilna pršila so prava izbira v vročih poletnih dneh. Naravne sestavine, kot so listi rdečega grozdja, olje divjega kostanja ali melise, zagotavljajo potrebno osvežitev in pomagajo blažiti morebitne otekline. Tudi z uporabo dezodoranta za stopala se boste izognili otekanju stopal, hkrati pa preprečili neprijeten vonj.

* Noge ustrezno negujte in večkrat masirajte Kožo negujte s kremami s snovmi, ki bodo dodatno podprle skrb za boljše počutje vaših nog. Če je izbrana krema naravnega izvora, še toliko bolje. Pri masaži nog bodite pozorni, da jih masirate od spodaj navzgor.

*Kneippova terapija, kopeli za noge in izmenično prhanje nog s toplo in hladno vodo

Zjutraj, zvečer ali čez dan so knajpanje, kopeli za noge in prhanje nog s toplo in hladno vodo prava izbira za lajšanje težav pri otekanju nog. Doma, v gorah ali ob jezeru – voda ima poživljajoč učinek ter tako spodbuja krvni obtok in zmanjšuje pritisk v nogah.

Knajpate se lahko v hladnem gorskem potoku, noge ob priložnosti osvežite v jezeru ali pa si zjutraj preprosto privoščite izmenično prhanje nog s toplo in hladno vodo. Če se pripravljate na daljši pohod ali potrebujete sprostitev po dolgem dnevu, vam priporočamo sproščujočo kopel za noge. Noge vam bodo hvaležne.

*Pazite na pravilno prehrano

Morda se sliši nenavadno, vendar ima uživanje zadostnih količin tekočine pomembno vlogo v boju proti zatekanju nog. Vodi dodajte še magnezij v tabletah ali skuhajte ingverjev čaj ter pomagajte telesu ohraniti mineralno ravnovesje. Zmanjšajte vnos soli in v prehrano vključite čim več sadja, kot so denimo melone, in zelenjave, kot so paradižniki in kumare. Tako boste čisto preprosto preprečili zadrževanje vode v telesu, in ga obenem preskrbeli z vitamini, vlakninami, minerali in tekočino.

* Pazite na obutev in oblačila
Visoke pete, ozki čevlji in močno oprijeta oblačila pri tem ne koristijo.

* Pozornost tudi pri počitku

Nekaj časa na dan počivajte z dvignjenimi nogami (dvignite jih nad raven srca).

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju!

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju! foto: Media24

prejšnji članek
Slovenski nogometaš prvič postal očka
Svet slavnih
Slovenski nogometaš prvič postal očka
naslednji članek
Afrodiziaki - živila, ki jih morate jesti za boljši seks
Odnosi
Afrodiziaki - živila, ki jih morate jesti za boljši seks