volilni-kongres, Matjaž Han
Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore SD

1683742182-dsc7277-01-1683742078866
Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne zaslužke. Zakaj jih Klemen Jaklič skriva?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako dobro poznate lovor?

5. 3. 2023; 01.00
Avtor: Metka McCully Žigon / revija Jana
lovor

Zdravilni so lovorovi listi. foto: Shutterstock

Lovor gotovo vsi poznamo. Pa ga res?

Lovor gotovo vsi poznamo. To je lep, velik, zimzelen grm, ki je poleg oljk in citrusov pravi simbol Sredozemlja. Na Primorskem rase vsepovsod zelo bohotno. Če ga ne obrezujemo, zrase v pravo drevo, visoko tudi 20 metrov. Listi so aromatični in jih uporabljamo skoraj vsakodnevno v prehrani: kot začimbo za golaž, jedi s fižolom, juhe … A lovor je tudi izredno zdravilna rastlina, kar spoznavam šele zadnjih nekaj let. Doma smo vedno imeli vsaj en ogromen lovorjev grm, vendar ga razen za kuhanje nismo uporabljali. Medlo se spomnim none, ki je lovorove liste dajala v shrambo, med, moko, suhe fige in fižol, da bi odgnali molje. Druge koristi lovorja še odkrivam in sem nad to rastlino čedalje bolj navdušena.

Najprej sem »odkrila« sirup iz lovorovih listov, ki je presenetljivo učinkovit pri vseh dihalnih težavah in krepi celoten imunski sistem (recept je spodaj).

Nato sem naredila milo z oljem iz lovorovih plodov. Nekateri mu pravijo tudi milo alepo – po mestu Aleppo v Siriji, kjer ga še vedno izdelujejo po stoletnih recepturah.

Poleti mi je prijateljica prinesla lovorov hidrolat, ki ga je sama zvarila. Oh, kako božanski vonj! Balzamičen, lesen, začimben, malce me spominja na sandalovino, a je bolj svež. Kot obsedena sem ga nato vse poletje pršila po hiši.

Svoja nova spoznanja, recepture in navdušenje nad to plemenito rastlino sedaj delim z vami. Že latinsko ime pove, da gre za res zanimivo rastlino. Lovor – Laurus nobilis. Laurus pomeni v latinščini slava, slaven, nobilis pa plemenit, imeniten.

Pomaga pri kašlju in prehladu. foto: Shutterstock

ZDRAVILO

Zdravilni so lovorovi listi. Uporabljamo jih sveže ali posušene v prehrani kot začimbo, ker spodbujajo prebavo. Kuhamo jih v razne sirupe, ki ugodno učinkujejo na dihala in imunski sistem.

Zdravilen je tudi hidrolat iz lovorovih listov. Za pitje ga vedno razredčimo, kot tudi vse druge hidrolate, če jih uporabljamo notranje. Lovorjev hidrolat spodbuja cirkulacijo krvi in tudi limfe. Priporočljiva je tritedenska kura z njim.

Pomaga pri kašlju in prehladu. Učinkuje analgetično, protivnetno, izboljšuje spanec in razpoloženje. Hidrolat lahko nalijemo tudi v električni razpršilnik, lepo diši in razkužuje zrak.

Razredčen hidrolat v razmerju 1 : 1 uporabljamo tudi za grgranje, razkuževanje ustne votline, proti zadahu, bolečim zobem, dlesnim.

Eterično olje lovorja pa se uporablja predvsem zunanje. Damo ga v masažno olje in si z njim masiramo revmatična mesta.

Celoten prispevek si lahko preberete v reviji Jana, št. 9, 28. 02. 2023. Spletna izdaja je na voljo TUKAJ.

Vabljeni k branju nove številke revije Jana. foto: revija Jana

prejšnji članek
To so odlične vaje za izboljšanje vida
Zdravje
To so odlične vaje za izboljšanje vida
naslednji članek
Zakaj Lepa afna še vedno skriva hčerkino ime?
Svet slavnih
Zakaj Lepa afna še vedno skriva hčerkino ime?
#obraziavenija
obraziavenija