franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Jod - nujen za zdravje ščitnice

29. 2. 2020; 01.00
Avtor: LizaMaja
profimedia-0427834962

ribe foto: Profimedia

Počasna presnova, hitra izguba kilogramov in kronična utrujenost. To je le nekaj simptomov pomanjkanja joda v organizmu. Preberite, kakšni so še drugi znaki in katera živila vsebujejo največ joda.

Jod ima vitalno vlogo za ohranjanje dobrega zdravja. Kot osnovni element hormona ščitnice sodeluje pri mnogih procesih v organizmu in je nujen za normalno rast in razvoj vseh celic in tkiv.

Ščitnica ima pomembno vlogo pri uravnavanju presnove in je ključna za razvoj možganov. Za pomanjkanje joda so še posebej občutljive nosečnice in njihovi nerojeni otroci, ker je razvoj možganov najintenzivnejši v prvih treh mesecih nosečnosti.

Jod je mineral, ki ga človeško telo ne more proizvajati samo, zato je treba skrbeti za reden, dnevni vnos. Je mikro hranilo, vendar ima veliko vlogo pri našem zdravju. Več let se že uporablja kot antiseptik, najnovejša odkritja pa kažejo tudi na njegove obrambne značilnosti. Jod povzroča tudi apoptozo - programirano odmiranje rakavih celic.

Simptomi pomanjkanja joda so: kronična utrujenost, hitra izguba kilogramov, povečana občutljivost za mraz, suha koža, težave s prebavo, slabo razpoloženje, tanki in suhi lasje.

Odrasel človek nujno potrebuje 150 mikrogramov joda dnevno, nosečnice pa dvakrat toliko. Najpomembnejši vir joda so živila, soljena z jodirano soljo. Najdemo pa ga še v plavih ribah in algah, v manjših količinah pa tudi v svežih jabolkih, zeleni solati, polnozrnatih izdelkih in mlečnih izdelkih.

prejšnji članek
Zdrava naravno fermentirana hrana
Kulinarika
Zdrava naravno fermentirana hrana
naslednji članek
Kam je po EMI pobegnila Gaja Prestor?
Svet slavnih
Kam je po EMI pobegnila Gaja Prestor?