IMG-20240429-WA0004
Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega grabna usoden plaz

1683742182-dsc7277-01-1683742078866
Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne zaslužke. Zakaj jih Klemen Jaklič skriva?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Šole in vrtci: Odsvetovano prinašanje hrane od doma

15. 8. 2019; 01.00
Avtor: V.M. /STA
deklica

Ima vaš otrok rad zelenjavo? foto: Pexels

Na nacioanlne inštitutu za varovanje zdravja odsvetujejo, da otroci prinašajo v šole in vrtce hrano od doma. 'Ta živila porušijo energijsko in hranilno ravnotežje, ustvarjajo socialne razlike in spodbujajo izbirčnost.'

NIJZ vrtcem in šolam svetuje, naj konkretno opredelijo dejavnosti, ki spodbujajo zdravo prehranjevanje, zagotovijo stalen dostop do pitne vode in v skladu z možnostmi tudi do sadja ali zelenjave. Priporočajo pogostejše vključevanje rib in svetujejo ponujanje rib v namazu. Jedilniki pa naj bodo bolj pestri, še pišejo.

Med drugim svetujejo še, da šole ne ponujajo sladkih pijač in ne uporabljajo jušnih kock, pripravljenih jedi in dehidrirane zelenjave. Pecivo, mlečne sladice in sadne sokove pa je treba na jedilnik uvrščati redkeje.

Močno odsvetujejo tudi uživanje živil, ki jih otroci prinesejo od doma. Navajajo, da ta živila porušijo energijsko in hranilno ravnotežje, ustvarjajo socialne razlike in spodbujajo izbirčnost. Šola za ta živila težje zagotovi varnost in primerno shranjevanje. Praznovanja, kot so rojstni dnevi, se lahko po njihovih navedbah obeleži tudi z družabnimi igrami in rajanjem.

prejšnji članek
Tanki lasje? Nič več!
Moda&Lepota
Tanki lasje? Nič več!
naslednji članek
Domen Kumer podaril poln kombi oblačil
Svet slavnih
Domen Kumer podaril poln kombi oblačil