IMG-20240429-WA0004
Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega grabna usoden plaz

1683742182-dsc7277-01-1683742078866
Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne zaslužke. Zakaj jih Klemen Jaklič skriva?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ste vedeli, da tole zmore sol?!

29. 3. 2017; 02.00
Avtor: V. M.
sol, rožmarin

Sol je uporabna na mnogo načinov. foto: Profimedia

Bila je prva začimba, s katero so ljudje v prazgodovini prebujali okuse jedem, prav kmalu pa so ugotovili, da jim lahko služi tudi za shranjevanje živil, celjenje ran in uporabo v usnjarstvu.

Zgodovina soli se ponaša s koreninami, ki segajo v daljno prazgodovino, kjer so jo ljudje cenili kot darilo bogov. Tudi danes je nepogrešljiva pri pripravi jedi, a nikar ne pozabite, da je dragoceni mineral uporaben mnogo bolj, kot le za oživitev vaših brbončic.

Prav s soljo si lahko na preprost način olajšamo življenje, uporabna je namreč na več tisoč načinov, nekaj zanimivih vam v pogled ponujamo tudi mi.

Povrnite svežino solati
Če je solata, ki jo nameravate pripraviti za kosilo nekoliko uvela, ji lahko ponovno povrnete svežino in krhkost. Kako? S soljo, kakopak. Solato narežite na lističe, nanjo posujte nekaj ščepcev soli in prelijte s hladno vodo. V slani kopeli jo lahko pustite dalj časa, nato pa jo dobro operite in pripravite po vašem okusu.

Lifting za zgubana jabolka
Ne, res se ne šalimo. Preizkusite krasen trik, s pomočjo katerega boste uvelim jabolkom povrnili svežino. Privoščite jim kopel v hladni slani kopeli in zgubana lupina bo kmalu postala spet gladka in čvrsta.


Preprečite plesnenje sira
Se vam je že zgodilo, da se je na siru pojavil sloj plesni? Slednje lahko preprečite tako, da ga, preden roma v hladilnik, zavijete v prtiček, ki ste ga poprej namočili v slani vodi.

Zamaščena oblačila
Zagotovo se vam kdaj pripeti, da vam na oblačilo kane kapljica maščobe in to ravno tedaj, ko nimate pri roki detergenta. Da oblačilo ne bo uničeno, natrite madež s soljo, da vsrka maščobo. Doma oblačilo operite kot običajno.

Očistite likalnik
Ste na plošči likalnika opazili zoprne madeže, ki puščajo sledi tudi na sveže opranem perilu? Ne zavrzite ga preden preizkusite sledeči trik. Na likalno desko položite časopisni papir, na katerega izdatno potresete sol. Nato z vročim likalnikom vlecite po soli. Grobi kristalni delci bodo površino očistili madežev.

Ne pretiravajte s soljo


Seveda pa tudi pri pripravi jedi s soljo ne gre pretiravati. Nezmerno uživanje soli lahko v daljšem časovnem obdobju vodi v poškodbe krvnih žil in povečanje tveganja za nastanek hipertenzije.

prejšnji članek
V katerega ne bi vstopili? Analiza vas bo presenetila!
Zdravje
V katerega ne bi vstopili? Analiza vas bo presenetila!
naslednji članek
Manekenka je le 7 mesecev po rojstvu zopet napovedala nosečnost
Svet slavnih
Manekenka je le 7 mesecev po rojstvu zopet napovedala nosečnost
#nasazenazenska
nasazenazenska