franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ali vaša spalnica škoduje vašemu zdravju?

18. 2. 2017; 04.00
Avtor: L.P.
Ali vaša spalnica škoduje vašemu zdravju?
Se tudi vi prebujate nenaspani in za to po navadi krivite partnerjevo smrčanje? Ali sosedovo mačko? Morda vreme, luno ali službene skrbi?

Slabi noči navadno sledi slab dan, če pa se slabe noči pojavljajo pogosteje, kar slabi tedni ali meseci in oslabljen imunski sistem. Kakovost in dolžina spanja namreč kar precej vplivata na kakovost našega življenja in na naše zdravje. Pa ste kdaj morda pomislili, da vzrok za motnje vašega spanca tiči kar v vaši spalnici? Ne boste verjeli, koliko krivcev za slabo spanje se skriva v njej in kako malo je potrebno, da se jih znebimo.

Dejstva o spanju:

-          v povprečju človek na dan potrebuje 6–8 ur spanja, a se potrebe lahko pri posameznikih razlikujejo,

-          moški spijo trdneje kot ženske, ki so bolj občutljive na dražljaje, zvoke in hrup iz okolice,

-          spanje je med drugim namenjeno tudi temu, da si možgani odpočijejo; ženski možgani zaradi svoje narave in ženske vloge v družbi dnevno predelajo več informacij (tudi hkrati) kot moški, zato znanstveniki ugotavljajo, da ženske potrebujejo 20–30 minut več spanja,

-          po štirih dneh brez spanja začnejo človeški možgani halucinirati.

Vsa omenjena dejstva o spanju dokazujejo, kako pomembno je spanje. Še zlasti za žensko. Zato je skrajni čas, da se zaprete v spalnico in zapodite med rjuhe – dobesedno. 

Posteljnina

Ta je po navadi eden glavnih krivcev za to, da ponoči ne spite, se premetavate, smrčite ali jezno prhate zaradi njegovega smrčanja. V blazinah, rjuhah, prevlekah, odejah in vzmetnicah je namreč pravo malo vesolje pršic in človeških ostankov, kot so lasje, pot, slina, odmrle celice in z njimi ostanki kozmetičnih izdelkov, ki jih dnevno uporabljamo. Posteljnino je treba zato redno prati in menjati, večina pa nas to verjetno naredi enkrat mesečno. Idealno bi bilo posteljnino zamenjati vsak teden oziroma še pogosteje, če si posteljo s kom delite. Tudi vzglavnike in odeje je treba prati. Ne boste verjeli, koliko umazanije se zadržuje v njih. Po neki raziskavi je je kar za 33 odstotkov vzglavnika. Tudi vzmetnice je priporočljivo vsaj dvakrat letno temeljito presesati in se tako izogniti morebitnim alergijam in astmi.

Ali je vaš vzglavnik čist? Položite ga na svojo dlan. Če na njej obstoji naravnost in se ne sesede, je čist, če se sesede in prelomi, pa ga je treba oprati. 

Zrak

Dober spanec je pogojen tudi s svežim zrakom in primerno temperaturo. Topli in vlažni pogoji bodo prav gotovo v vašo spalnico privabili pršice, molje, bakterije in plesen, zato je priporočljivo dnevno kroženje zraka. Vsaj deset minut zračenja na dan bo dovolj. Še največ pa boste naredili, če boste čez noč od vrha odprli okno. To bo poskrbelo tudi za idealno spalno temperaturo, ki je nekje med 15 in 21 stopinjami (da, tako nizka). Previsoka temperatura je običajno kriva za vaše premetavanje. 

Pohištvo

Tudi v in na pohištvu se skrivajo mikronepridipravi, zato ga je treba tako kot posteljnino redno čistiti. Navadno namreč mislimo, da pohištvo v spalnici ne potrebuje tako pogostega čiščenja kot ostalo, ker v spalnici pač samo spimo. A so tla in pohištvo v spalnici veliko bolj potrebni rednega čiščenja, ker so pravzaprav idealno mesto za pršice in njihovo druščino, saj jih tam redkeje kdo preganja, pa še pojedina je zaradi vseh človeških ostankov in izločkov veliko bolj obilna. Da niti ne omenjamo, da ljudje po navadi spalnice natrpajo z vso mogočo avdio-, video- in telekomunikacijsko opremo, okraski, kipci, verskimi simboli in podobnim. Vse to spalnico iz prostora za počitek spremeni v utesnjeno in zatohlo kraljestvo stresa. 

Postavitev

Da, tudi feng šuju se ne moremo izogniti, ker je postavitev postelje v vaši spalnici prav tako ključnega pomena. Postelja naj bo vedno z vzglavjem ob steni, ne pod oknom ali stekleno površino in ne z nogami proti vratom (ta postavitev bo povzročila tudi prepih). Po feng šuju je posteljo dobro postaviti bodisi ob steno, v kateri so vrata, bodisi diagonalno od vrat. Katera od teh postavitev bo najbolj ustrezala vam, preizkusite sami. Pomembno je le, da je spalnica prostor, ki vam zares pričara lahko noč.

prejšnji članek
Dieta, ki topi kilograme, čisti telo in ga krepi
Moda&Lepota
Dieta, ki topi kilograme, čisti telo in ga krepi
naslednji članek
5 romantičnih knjig, ki bi morale biti na vaši knjižni polici
Kultura
5 romantičnih knjig, ki bi morale biti na vaši knjižni polici