nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Resnice o čiščenju ušes

10. 11. 2016; 08.02
Avtor: Š.P./Revija Maja
Resnice o čiščenju ušes
Pri nekaterih ljudeh žleze v ušesu proizvajajo več ušesnega masla, ki se lahko strdi in zamaši sluhovod

O umivanju, odstranjevanju masla in pritisku



Uho je zapleten in občutljiv organ, ki s pomočjo sluhovoda skrbi za prenos zvoka in nam omogoča, da slišimo. Prav zato ušesa zahtevajo posebno pozornost, nego, predvsem pa ustrezno higieno. Pri tem je dobro poznati nekaj pomembnih napotkov, ki vam bodo prihranili marsikatero težavo z ušesi in zaradi katerih bo vaše uho delovalo, kot je treba. Najboljša novica je, da se uho čisti samo od sebe, treba mu je le dati možnost za to. Že na začetku pa je treba poudariti, da v uho nikoli ne potiskajte nobenih predmetov, saj s tem lahko tvegate poškodbe ali celo vnetje ušes.

Naše uho je narejeno tako, da se samo čisti in varuje. Ušesno maslo, ki pokriva kožo ušesa, namreč odbija vodo, pomaga preprečevati poškodbe in okužbe ter preprečuje izsušenost kože znotraj ušesa in s tem srbečico. Ušesno maslo torej ni povezano z umazanijo, temveč preprečuje, da bi prah in umazanija prodrla do ušesnega bobniča. Še več, skrbi celo, da se naše uho čisti samo od sebe, zato ga je zelo nepriporočljivo odstranjevati znotraj ušesa. »Kožne celice sluhovoda potujejo od bobniča navzven proti vhodu v sluhovod in tako izločijo plast ušesnega masla, na katerem se ustavi oziroma nalepi umazanija,« pojasnjuje asist. mag. Saba Battelino, dr. med., specialistka otorinolaringologije, na Kliniki za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo Univerzitetnega Kliničnega centra v Ljubljani.

Kako pravilno čistimo ušesa?

»Zdravega, lepo odprtega sluhovoda, ki je nepoškodovan in neprizadet s kožnimi obolenji, ni treba čistiti. Obrišemo le ušesno maslo iz vhoda v sluhovod,« odgovarja dr. Battelinova. Notranjosti sluhovodov se načeloma ne čisti. Prav tako se v sluhovod ne sme potiskati vatiranih paličic, prstov, robov prtičkov ali kakšnih drugih predmetov, še posebno ne ostrih. Tako namreč ušesno maslo potisnete še globlje do bobniča, tvegate poškodbe in ranice ter s tem vnetje ušesa, ki lahko privede tudi do poškodbe sluha.



Zamašena ušesa

Pri nekaterih ljudeh žleze v ušesu proizvajajo več ušesnega masla, ki se lahko strdi in zamaši sluhovod. Zadnje se lahko zgodi tudi, če smo ušesno maslo vztrajno porivali z vatiranimi paličicami proti bobniču ali če je v sluhovod zašel tujek (na primer vata ali majhen predmet). V takšnih primerih se moramo, kot poudarja specialistka otorinolaringologije, oglasiti pri izbranem zdravniku, ki se bo odločil, ali bo sluhovod izpral ali ne. »Sluhovodov pa se ne sme izpirati, če je znana perforacija v bobniču, če je bilo uho pred tem operirano ali če je bobnič pred tem večkrat počil in je tanek in brazgotinast,« še dodaja naša sogovornica.



Voda in pritisk v ušesih

V srednjem ušesu je sluznica, ki ne sme biti izpostavljena pretiranemu zračenju, kaj šele stiku z vodo. Pri zdravem zunanjem in srednjem ušesu je ta sluznica zaščitena pred zunanjimi vplivi s celim in čvrstim bobničem. Vendar je kljub temu lahko nabiranje vode v ušesih zelo nadležno. To lahko preprečite, če si lase umivate z glavo, nagnjeno navzdol, ali z uporabo ušesnih čepkov. Včasih, kot pravi dr. Battelinova, pomaga tudi, če si sluhovoda na približno 14 dni namažete s kapljico parafinskega olja ter ju tako zaščitite. So pa posamezniki, ki se morajo zaradi določenih stanj ali obolenj ušes vdoru vode v sluhovod še posebej izogibati. To so ljudje, ki imajo trdovratna ali kronična vnetja sluhovoda ali srednjega ušesa, poškodbe in trajne okvare sluhovoda, prirojene ozke sluhovode, ki se radi mašijo in v katerih se nabira voda, poškodbe bobniča in druge težave. V takšnih primerih naša strokovnjakinja priporoča uporabo vodoodpornih ušesnih trakov in ušesnih čepkov ter dodaja, da zadnji ob pravilni uporabi ne morejo poškodovati sluha.

Neprijeten občutek v ušesih povzroča tudi pritisk. Včasih se namreč zgodi, da se nam ušesa »zamašijo« na primer pri vzpenjanju na kakšen hrib ali sestopanju z njega. »Pri menjavah zunanjega pritiska imamo občutek zamašenosti ušes. Pri tem gre najpogosteje za to, da zračna tlaka na obeh straneh bobniča nista izenačena,« pojasnjuje dr. Battelinova in svetuje, da, če imate dobro delujočo evstahijevo trobljo, pomaga že, če zazehate, pogoltnete slino ali si zatisnete nos in se napihnete ob zaprtih ustih.

Kako izbrati prave čepke?

Čepki so izdelani iz najrazličnejših materialov in raznih oblik. Za zaščito pred vdorom vode v uho dr. Saba Battelino svetuje uporabo čepkov iz vodotesnega materiala, ki jih je preprosto vstaviti in odstraniti. Pomembno je tudi, da se čepki prilagajajo obliki in velikosti sluhovoda, da zanesljivo ščitijo pred vodo, so lahki in mehki ter cenovno ugodni, saj jih je treba zaradi higienskih razlogov pogosto menjati.

prejšnji članek
Spim in hujšam
Zdravje
Spim in hujšam
naslednji članek
Vaje namesto očal
Zdravje
Vaje namesto očal