1703079682-dsc6151-01-1703079660058
Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, pogreb bo javen in odprt za vse

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Če boste jedli to, boste zagotovo shujšali

10. 11. 2016; 09.11
Avtor: D. B.
ženska kava

Številne študije so dokazale, da kava in zeleni čaj pospešujeta presnovo. foto: Profimedia

Ste vedeli, da lahko z določenimi živili pospešite presnovo?

Z redno telovadbo in z dovolj spanja ter pitjem zadostne količine vode lahko pospešite svojo presnovo. Poleg tega pa bo vaša presnova delovala hitreje tudi, če se boste pravilno prehranjevali. Vaše diete bodo zagotovo bolj učinkovite, če boste na svoj jedilnik uvrstili teh deset živil. 

Čili

Raziskave so pokazale, da bo vaša presnova kar za do 25 odstotkov učinkovitejša, če boste na svoj jedilnik uvrstite čili. Ta začimba namreč pospešuje znojenje zaradi snovi, imenovane kapsaicin, ki v telesu stimulira bolečinske receptorje. Poveča tudi prekrvavitev in pospešuje presnovo.

Raziskave so pokazale, da bo vaša presnova kar za do 25 odstotkov učinkovitejša, če boste na svoj jedilnik uvrstite čili. foto: Pixabay

Ovsena kaša in rjavi riž

Strokovnjaki za zdravo prehrano svetujejo, da na svoj jedilnik uvrstite žitarice, saj imajo bogato hranilno vrednost, vsebujejo ogljikove hidrate ter pospešujejo vašo presnovo, poleg tega pa tudi uravnavajo raven inzulina v krvi.

Brokoli

Brokoli je pomemben vir kalcija, ki pospešuje presnovo. Bogat je z vitamini C, K, in A, poleg tega pa je antioksidant in eno od bolj primernih živil, če se odločite za razstrupljanje telesa.

Juha

Številne raziskave so potrdile, da uživanje juhe zmanjšuje možnost debelosti. V večini diet je juha obvezna predjed, preden zaužijemo glavni obrok. Če najprej pojeste juho, kasneje zaužijete manjšo količino glavnega obroka.

Kava in zeleni čaj

Številne študije so dokazale, da kava in zeleni čaj pospešujeta presnovo, poleg tega pa imata tudi druge zdravilne učinke: vsebujeta veliko antioksidantov, uravnavata krvni sladkor ter pomagata pri kurjenju maščob in zmanjšata možnost nastajanja celulita.

Kava in zeleni čaj pospešujeta presnovo, poleg tega pa imata tudi druge zdravilne učinke. foto: Pixabay

Jabolka in hruške

To sadje je obvezen dodatek številnih dieti, saj nima veliko kalorij, poleg tega pa oba sadeža pospešujeta presnovo.

Začimbe

Začimbe, kot so na primer črni poper, gorčična semena in ingver, lahko pospešijo vaš metabolizem. Dokazano je, da ljudje, uživajo začimbe, pokurijo dnevno več kalorij kot ostali.

Citrusi

Citrusi, kot so pomaranče, grenivke ali limone, so odličen pripomoček vsake diete. Zaradi vsebnosti vitamina C uravnavajo tudi raven inzulina v krvi.

To sadje je obvezen dodatek številnih dieti, saj nima veliko kalorij, poleg tega pa pospešuje presnovo. foto: Pixabay

Hrana, bogata s kalcijem

Če želite pospešiti svoj metabolizem, je pomembno, da uživate hrano, ki je bogata s kalcijem. Raziskave so pokazale, da ljudje, ki na dan zaužijejo od 1.200 do 1.300 miligramov kalcija, izgubijo dvakrat več kilogramov kot tisti, ki tega ne naredijo.

Omega 3 maščobne kisline

Hrana, bogata z omega 3 maščobnimi kislinami, pospešuje presnovo, saj zavira nastajanje hormona, imenovanega leptin (naravne snovi, ki upočasnjuje metabolizem).

prejšnji članek
Zasačen: Brad Pitt v družbi slavne lepotice
Svet slavnih
Zasačen: Brad Pitt v družbi slavne lepotice
naslednji članek
Znana slovenska igralka: "Bolezen sem sprejela kot nujno zlo"
Zdravje
Znana slovenska igralka: "Bolezen sem sprejela kot nujno zlo"