franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Mimogrede do zdravih navad

23. 10. 2016; 11.00
Avtor: Branka Grbin/Bodi zdrava
čokolada ženska

Če vam tisti košček čokolade pomeni veliko in vas pocrklja, spremenite to v dogodek samo zase. foto: Profimedia

Obremenjevanje z vsakim obrokom in očitanjem, da se spet niste dovolj gibali, je zagotovo nekaj najslabšega, kar lahko počnete svojemu telesu.

Velikokrat slišimo, da je stres naš največji sovražnik, kar drži kot pribito. In prej ko se bomo začeli zavedati tega in paziti tudi na svoje psihično zdravje, prej bomo posledično poskrbeli še za fizično.

Zdrav duh je prvi, nato sledi zdravo telo. Kaznovanje, slaba vest in vznemirjanje zaradi grižljaja preveč, zaradi tistega mafina ali rogljička ... Obstaja tudi hrana za dušo, ne pozabite tega. Če se boste odrekali svoji najljubši hrani samo zato, ker veste, da je slaba za vas, bo to prineslo stres in slabo vest, ki pa prav tako nista dobra za vaše telo, tako kot si mislite, da en mafin ni dober. Kaj torej izbrati? Mafin, seveda! Zakaj? Ker vas ena pregreha na dan ne bo pripeljala do debelosti, kot vas en zdrav obrok ne bo nenadoma spremenil v fit atletinjo. Je res?

Zmernost, zmernost in še enkrat zmernost

To najbrž poslušate vedno, ampak zato, ker je res! Zmernost je ključ do zdravega in uravnoteženega življenja. Če se vam pocedijo sline po rogljičku, si ga vendar privoščite! Svojega najljubšega, ob katerem vam zaigra srce. A samo enega. Za potešitev te potrebe ne potrebujete več. Morate prepoznati razliko med crkljanjem in uživanjem ter prenažiranjem oziroma pretiravanjem. Manj je več. Dva ali trije piškoti namesto cele škatle, en kos mamine slastne pite namesto treh. Presodite, saj veste, kdaj je preveč.


Sladke užitke spremenite v čas zase, v meditacijo

Če vam tisti košček čokolade pomeni veliko in vas pocrklja, spremenite to v dogodek samo zase. Odlomite si nekaj koščkov, jih postavite na krožniček poleg svoje najljubše kave ali čaja in si postrezite na terasi, balkonu ali v kotičku doma, kjer se lahko odklopite vsaj za trenutek. Uživajte!

Za fit navade poskrbite sproti

Kot že omenjeno, prav nobene potrebe ni po vsakodnevnem obremenjevanju s hrano, raje poskrbite za zdrave navade, da bo fit telo prišlo samo od sebe.
- V torbici imejte vedno en zdrav prigrizek: beljakovinsko ploščico, oreščke ali nekaj suhega sadja. Prigrizek naj vsebuje veliko beljakovin.
- Na poti: izogibajte se pekarnam, kjer v glavnem ponujajo pekovsko pecivo, polno sladkorja ali soli. Zdrava rešitev: v šejker si stresite beljakovinski prašek, nekje na poti pa samo še kupite vodo in ga zmešajte. Za kratek čas bo lakota potešena, predvsem pa vas bo minila želja po (nezdravih) prigrizkih.
- Doma: vnaprej načrtujte obroke, tiste, ki jih le lahko. Kuhajte sami, preučite recepte na spletu in poskrbite za zdrave in slastne obroke.
- Po nakupih: v trgovino z živili se nikoli ne odpravite lačni. Nujno si tudi vnaprej pripravite seznam z živili in se ga strogo držite.
- Iz shrambe in hladilnika odstranite vse prigrizke, ob katerih pretiravate in vam vzbujajo slabo vest, nadomestite jih z bolj zdravimi različicami, predvsem pa ne delajte zalog.
- In še: poiščite si rekreacijo, ki vam predstavlja zabavo. Obveznost naj postane užitek. Naj bo to plesna vadba ali pa ekipni šport, ob katerem se lahko še dobro nasmejite.

Prej ko bo fit mišljenje postalo del vašega vsakdana, prej boste videli rezultate, tako psihične kot tudi fizične. Poskrbite za svoje telo, saj je edini prostor, v katerem morate živeti.

prejšnji članek
Pot do življenja z bistvom
Zdravje
Pot do življenja z bistvom
naslednji članek
Naravni pomočniki pri nahodu
Zdravje
Naravni pomočniki pri nahodu