Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Domači energijski napitki in ploščice

15. 10. 2016; 03.00
Avtor: M. B./Revija Maja
dreamstime_xxl_54914286

foto: Dreamstime

Največja napaka, ki jo lahko naredimo, je, da pridemo na vadbo lačni, po njej pa nič ne jemo, pravijo osebni trenerji in športni strokovnjaki.

Hrana in pijača sta gorivo naših mišic, energija, brez katere ne moremo učinkovito telovaditi. Zato imajo pravi športniki v torbi vedno s seboj kakšno energijsko tablico in bidon izotonične pijače. Vse to vam je na voljo v trgovinah s športno prehrano, lahko pa si pripravite tudi sami - preprosto, poceni in zdravo!

Kaj potrebujete?

Še preden zavijete v kuhinjo, pa premislite, kaj želite od svojega goriva. Večina energijskih pijač in ploščic telesu dovaja ogljikove hidrate v obliki glikogena, ki ga mišice potrebujejo za trdo delo. Raziskave kažejo, da mišice lahko uskladiščijo dovolj glikogenskega goriva za 90-minutno vadbo, zato pri daljši vadi potrebujete dodatno »malico«. Pijače z elektroliti nadomestijo hranila, ki jih izgubite s potenjem, zagotovijo vam vodo in minerale, kot so kalcij, magnezij, natrij in železo. Potem pa so tu še ploščice za regeneracijo, ki vsebujejo večji delež beljakovin, s čimer pomagajo pri obnovi poškodovanih mišičnih vlaken. Takšno ploščico je po priporočilu strokovnjakov treba pojesti v roku 30 minut po treningu.

Prepoznajte prava hranila

Morda se sprašujete, ali resnično lahko doma pripravite ravno tako kakovostno športno prehrano, kot je na voljo v trgovinah. Odgovor je da, vendar potrebujete kakovostne sestavine in seveda prave recepte, ki vam jih ponujamo.

Izotonična pijača

Ta osvežilni napitek hidrira telo in nadomesti z znojenjem izgubljene minerale. Vsebuje zelo hitro sproščajoče se ogljikove hidrate, zato je idealen zlasti za tekače na dolge razdalje.

Sestavine: 250 ml čistega, nesladkanega pomarančnega soka, 250 ml vode, ščepec soli

Priprava: Zmešajte vse sestavine in ohladite v hladilniku.

Vsebuje: 59 kalorij, 13 g ogljikovih hidratov, 30 mg vitamina C, 1 g soli.

Bananin šejk za moč

Ta pijača, namenjena regeneraciji, vam bo vzela manj kot minuto za pripravo. Vsebuje odlično ravnovesje beljakovin in ogljikovih hidratov ter praktično nič maščob.

Sestavine: 2 kocki ledu, 1 velika banana, sok ½ limete, 150 ml posnetega mleka, 2 jajčna beljaka

Priprava: V mešalniku zdrobite led in nato dodajte preostale sestavine. Mešajte do gladkega.

Vsebuje: 201 kalorijo, 13 g beljakovin, 39 g ogljikovih hidratov, 0,6 g maščobe, 0,1 g soli.

Sadna energijska ploščica

Po naslednjem receptu nastanejo mehke, žvečljive ploščice, polne beljakovin, vitaminov A in C, kalcija in železa. Primerne so za uživanje pred vadbo ali po njej.

Sestavine za 12 ploščic: 175 g polnozrnate moke z dodatkom sredstva za vzhajanje, 75 g ovsenih kosmičev, po 1 žlička mletega cimeta in ingverja, 175 g masla, 150 g mehkega rjavega sladkorja, 3 žlice medu, 4 jajca, 175 g navadnih rozin, 250 kandiranih češenj, sok 1 pomaranče, 50 g orehovih koščkov

Priprava: Pečico segrejte na 160 stopinj. Moko, ovsene kosmiče in začimbe zmešajte v večji skledi. V drugi skledi zmešajte maslo, sladkor in med. Masleni zmesi dodajajte jajca in postopno primešajte še suhe sestavine, sadje in pomarančni sok. Vlijte v pločevinast pekač in potresite z orehi. Pecite približno 60 minut. Ko se ohladi, narežite na ploščice.

Posamezna ploščica vsebuje: 328 kalorij, 5 g beljakovin, 51 g ogljikovih hidratov, 13 g maščob, 0,3 g soli.

prejšnji članek
Namesto kave zeleni čaj
Zdravje
Namesto kave zeleni čaj
naslednji članek
Zmagovalna kombinacija diet
Moda&Lepota
Zmagovalna kombinacija diet
#obraziavenija
obraziavenija