nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Malo kalorij in veliko zdravja

31. 5. 2016; 07.30
Avtor: Stane Mažgon/Bodi zdrava
Malo kalorij in veliko zdravja
Jajčevci človeka očarajo že na videz. Ko jih vidiš na stojnici sredi tržnice, kar sijejo od svoje dovršene lepote. Njihova koža je sijoče gladka in svetleča, da v njih odseva vsaka kapljica vode, njihova oblika je tako zanimiva in popolna, kot da bi jih izdelali v kakem dizajnerskem studiu.

In tu je še njihova čudovita, za zelenjavo precej nenavadna barva: običajno je vijolična, s svetlejšimi ali temnejšimi odtenki, ki segajo skoraj do črne barve. Jajčevci so res videti kot popolni sadež.

Nerodno pri vsej zadevi je, da so jajčevci posebneži svoje vrste, saj jih ne moremo uživati surovih in tudi njihovo meso postane odlično šele v kombinaciji z drugimi okusi. Dolgo se je jajčevcev držal tudi slab sloves, da so grenkega okusa. A za to so bili krivi predvsem vrtnarji, ki so predolgo čakali, da bi čudoviti vijolični plod pridobil še kak dekagram več in niso utrgali mladih plodov. Gospodinje so zato imele svojo tehniko: velike jajčevce so narezale na rezine, jih nasolile ter dale na cedilo ter obtežile s kakim loncem, da se je iz mesa izločilo nekaj grenkobe. Šele nato so bili pripravljeni za nadaljnjo obdelavo.

Kako je izginila njihova grenkost?

Zdaj je povsem drugače. Jajčevce lahko kupimo, ko so še mladi in manjši, tako da se v njihovem mesu še niso nabrale snovi trpkega okusa. In tudi selekcija sort je šla v vse smeri. Zato je pred nami danes pravo bogastvo raznolikih plodov. Vsaka ima svoje lastnosti. Nekatere ohranjajo prvotno jajčasto obliko, druge so bolj okrogle in podobne svojim sorodnikom paradižnikom ali paprikam. Njihovo meso je lahko skoraj sladko. Večina sort je nastala z načrtnim križanjem. Prav temu se lahko zahvalimo za vso raznolikost teh plodov v zadnjih desetletjih. Vzgojitelji vrst so želeli poudariti to ali ono lastnost: barvo, okus, gostoto mesa, velikost plodov in število semen.

Nekaj pa je prispevala tudi globalizacija, saj smo bolj obveščeni, kakšne jajčevce pridelujejo na drugem koncu sveta. Prav v Aziji, pradomovini jajčevcev, namreč poznajo nešteto vrst te rastline. V Indiji cenijo manjše in okrogle sorte, ponekod gojijo zelene, ki jih pri nas še pred kratkim skoraj nismo poznali, na Kitajskem cenijo temno vijolične dolge plodove.

V kuhinjo z njimi, skupaj s česnom!

Za kuharje so jajčevci pravi izziv. Surovi so neužitni, okus niti ni posebno izrazit, torej jih je treba v kombinaciji z drugimi jedmi pripraviti tako, da bodo zanimivi. Prvo pravilo: jajčevci ljubijo česen. Že ta je dovolj, da jih spremni v dobroto. Tanke rezine mladih jajčevcev le na hitro popečemo na nekaj žlicah olja, ki smo jim dodali nasekljan česen. Ko se zmehčajo, so že pripravljeni kot predjed ali priloga. Dodamo jim še nekaj žlic paradižnikove omake ali jih potresemo s peteršiljem, in že imamo čudovito jed. Jajčevci so odlični v kombinaciji s sirom vseh vrst. Lahko jih potresemo z ribanim trdim sirom ali jih premažemo z oljčnim oljem ter nanje položimo nekaj rezin mocarele in le za nekaj minut zapečemo v pečici.

Spužvasto meso jajčevcev je znano po tem, da naravnost vpija sokove in maščobo. Zato lahko z njimi zgostimo katero od jedi, na primer mesne omake, ki jim ni treba dodajati moke kot v starih recepturah. Jajčevcev v takšni omaki skoraj ni opaziti. Prav tako lahko rezine jajčevcev popečemo na žaru.

prejšnji članek
Razkrivamo: Lepotni ritual čudovite Jennifer Aniston
Moda&Lepota
Razkrivamo: Lepotni ritual čudovite Jennifer Aniston
naslednji članek
Tako lahko učinkovito očistite mobilni telefon
Njenih 5 minut
Tako lahko učinkovito očistite mobilni telefon