franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Alternativne poti zdravljenja astme

30. 5. 2016; 12.30
Avtor: Marijana Mandić
dreamstime_xxl_58533973

foto: Dreamstime

Če sodelujte s specialistom za pljučne bolezni in redno jemljete zdravila, lahko razmislite tudi o alternativnih načinih lajšanja astme. Kaj vam lahko pomaga?

Akupunktura

Če si je katera od terapij alternativne medicine v minulem desetletju pridobila veljavo, je to akupunktura, ki jo na Kitajskem za zdravljenje astme uporabljajo že kar tradicionalno. Po nekaterih študijah pomaga kar 71 odstotkom astmatikov. Morda si akupunkturo predstavljate kot terapijo z iglami, toda to je le njen majhen del. Načelo akupunkture je, da se vitalna energija (či) pretaka po nevidnih poteh po telesu, imenovanih meridiani. Če se či blokira, sta posledica bolečina in bolezen. Akupunkturisti odblokirajo či z zbadanjem kot las tankih igel v določene dele telesa. Včasih uporabljajo tudi laserski žarek, ki ne predre kože, ali pa močan pritisk z dlanmi in prsti oziroma akupresuro. Pri astmi naj bi bil pritisk na te točke še posebej zdravilen. Akupunktura poveča delovanje pljuč, izboljša pretok zraka za polovico, toliko kot vdihavanje uradnega zdravila, denimo ventolina. Je tudi povsem varna terapija, saj ne vpliva na zdravila, ki jih že jemljete, a o njej vseeno povejte svojemu specialistu.

Kiropraktika

Načeloma je namenjena bolečinam v hrbtenici, mišicah in sklepih, toda ljudje jo vse bolj uporabljajo tudi pri astmi in alergijah. Obsega pritiskanje na sklepe, uporabo fizioterapevtskega orodja za krepitev mišic in zmanjšanje vnetja ter rehabilitacijske vaje.

Raziskave so pokazale, da se ob kiropraktiki simptomi astme občutno zmanjšajo, prav tako uporaba zdravil, kajpak pa je najbolj opazna sprememba izboljšanje kakovosti življenja. Pazite se kiropraktikov, ki takoj priporočijo več obiskov na teden v obdobju več tednov ali mesecev.

Homeopatija

Homeopatska zdravila vsebujejo malenkostno količino snovi, ki naj bi v večjih količinah povzročila natanko tiste simptome, ki jih želimo pozdraviti. Zdravilo je tem bolj terapevtsko, tem bolj je razredčeno. Zapisati je treba, da je homeopatija učinkovita tudi pri zelo hudih oblikah astme, o slednjem spet pričajo številne študije, je pa treba računati na to, da kratkoročno astmo najprej poslabša. Nadvse dobrodošla je predvsem pri zdravljenju alergijskega rinitisa. Tudi homeopati priporočajo, da o zdravljenju s homeopatijo povemo zdravniku, specialistu za pljuča.

Relaksacijske tehnike

Hipnoza, joga, meditacija, vizualizacije, nadzorovano dihanje se uvrščajo med sprostitvene tehnike, ki so pri astmi bistvenega pomena. Prav za astmo še kako velja, da ni zgolj telesnega izvora, pač pa nanjo vpliva tudi čustveno življenje, predvsem potlačena, neizražena čustva.

- Jacobsonova metoda progresivne sprostitve nas uči razlikovati med stanji napetosti in sproščenosti s posebnim poudarkom na občutkih. Naučimo se sprostiti, še preden pride do vrelišča stresa, zaradi česar se astma izboljša kar pri petini bolnikov. Stranskih učinkov ni, razen tega, da bomo na račun te tehnike morebiti bolje spali.

- Biofeedback nas nauči nadzorovati telesne odzive, pri astmi denimo dihanje. Naučimo se osredotočati na signale telesa in jih spreminjati. S tem zmanjšamo tudi tesnobo ob astmatičnem napadu. Je tako učinkovita tehnika, da pomaga celo zmanjšati uporabo glukokortikosteroidov. Slaba stran biofeedbacka je le, da je precej drag in da terja najmanj 20 obiskov.

- Dihalne vaje zelo učinkovito zdravijo astmo, saj z njimi nadzorujemo čezmerno dihanje oziroma hiperventilacijo, zaradi katere izgubimo preveč ogljikovega dioksida. Ena od tehnik je Butejkova, poimenovana po ruskem zdravniku Konstantinu Butejku, pri kateri se učimo vaj za zmanjšanje pogostosti vdiha.

- Med drugim pa sem štejemo tudi vaje za zadrževanje diha, dihalno jogo, telesne vaje, pa tudi globoko diafragemsko dihanje, namenjeno krepitvi trebušne prepone. Namen teh vaj je povečati obseg prsnega koša in s tem kapaciteto za kar najboljše delovanje pljuč. Vse omenjene tehnike so se s številnimi preiskavami izkazale za zelo učinkovite, najbolj Butejkova tehnika, ki astmatikom omogoči, da postanejo tudi polno športno aktivni. Obseg telesne dejavnosti lahko povečamo kar za trikrat, o čemer lahko pri nas več izveste na društvu Astma in šport.

Hipnoza

Šteje za tehniko, ki se spopada s čustvenimi težavami, čedalje pogosteje pa ljudje z njeno pomočjo nadzirajo bolečine in težave pri sindromu razdražljivega črevesja, pri alergijah in astmi. S hipnozo, med katero vplivamo na svojo podzavest, za kar potrebujemo zelo izkušenega strokovnjaka, lahko spremenimo globoko dihanje in sprostimo dihalne poti, kar prispeva k temu, da se med kronično boleznijo začnemo počutiti bolj varno. Študije kažejo, da se po dveh mesecih zdravljenja s hipnozo simptomi astme zmanjšajo za desetino.

Meditacija

Je duševna vrlina, ki jo pogosto opisujejo kot globoko disciplino za ustvarjanje notranjega miru, kar prinaša telesne, čustvene in duhovne koristi. Vsekakor je zelo dobrodošla pri zdravljenju sleherne kronične bolezni.

Zelišča in dodatki

Priča smo pravi eksploziji ponudbe zeliščnih in drugih dodatkov za vse mogoče kronične bolezni. Kot prvo in najpomembnejše, če smo astmatiki, se moramo na daleč izogibati zelo nevarnemu matičnemu mlečku, lobeliji, melatoninu v obliki prehranskega dodatka ter glukozaminu, saj nam lahko povzročijo celo smrtno nevarne stranske učinke.

Če nas to področje zanima, in študije tudi v resnici kažejo, da zelišča astmo blažijo, se moramo posvetovati z usposobljenim zeliščarjem, o vsem, kar jemljemo, pa povedati tudi svojemu zdravniku.

Astmo bistveno, vsak na svoj način, omilijo prehranski dodatki oziroma zelišča, kot so bromelin, repuh, izvleček posušenega bršljana, kamilica, ehinaceja, ginko biloba, izvleček grenivkinih pešk, kristavec, metlinka, poprova meta, piknogenol, japonski zeliščni pripravek Saiboku-to oziroma TJ-96, kopriva ter tilofora.

Odplaknite alergije

Alergije lahko poskusimo odplakniti z napravico neti pot. Spominja na malo Aladinovo svetilko, naročimo pa jo lahko kar prek spleta. Zasnovana je tako, da splakne vodo z ene strani nosa na drugo:

  1. Napolnimo posodico s toplo, slano vodo, približno eno čajno žličko soli dodamo na skodelico vode.
  2. Nagnemo se nad umivalnik, nagnemo glavo na levo in si namestimo nastavek na desno nosnico. Tekočina bi morala pricurljati iz sosednje nosnice in nam sprati nosne pretine.
  3. Nadaljujemo, dokler ne spraznimo posodice, nato pihnemo skozi nos in ponovimo postopek z drugo nosnico.

Nazalno pršilo za morsko vodo deluje na podoben način, lahko pa si tudi sami naredimo tekočino za spiranje nosa s čajno žličko soli in čajno žličko sode bikarbone, raztopljenima v pol litra vode. Vlijemo si malo raztopine na dlan, zapremo si eno nosnico in z drugo potegnemo v nos raztopino iz dlani. Ponovimo z drugo nosnico. Zelo preprosto in nadvse učinkovito, brez nerodnih tehničnih pripomočkov, kar so spet potrdile znanstvene študije.

prejšnji članek
Branko Đurić - Đuro: Iskreno o krutem otroštvu
Svet slavnih
Branko Đurić - Đuro: Iskreno o krutem otroštvu
naslednji članek
Zasvojeni z ljubeznijo
Zdravje
Zasvojeni z ljubeznijo