franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Čaji za ženske težave

12. 5. 2016; 10.30
Avtor: jz/Zarja
pocutje_vodilna2
Za krepka rodila, proti menstrualnim krčem in pri težavah v menopavzi

Samo ženske vedo, da si težav ob »tistih« dneh enkrat na mesec, z rodili ali pa takrat, ko se jim začne približevati mena, niso izmislile le zato, da bi nagajale moškim. Medtem ko ene tako rekoč mimogrede prenašajo menstrualne in druge tegobe, drugim hormoni ne prizanašajo in jim povzročajo boleče nevšečnosti. Kako si lahko pomagamo?

Zeleni oves

Je tradicionalno naravno zdravilo za krepitev živčevja. Pomaga tudi pri predmenstrualnih tegobah, motnjah spanja in v meni.
Priprava: 3 žlice posušenega pripravka damo v vrelo vodo in kuhamo 20 minut.

Pasijonka

Eksotična vzpenjavka rodi slastne marakuje, uporabni pa so tudi njeni listi. Vsebuje betakaroten, železo in kalcij, torej učinkovine, ki pomirjajo, zato pasijonkin čaj pomaga preprečevati nespečnost v meni. Je tudi prijetnega okusa, nekoliko celo spominja na vino.

Priprava: 2 žlički čaja prelijemo s 150 ml vrele vode, pokrijemo in pustimo 10 minut.

Gosja trava

Nekoliko manj znana rastlina, po latinsko se imenuje Potentilla anserina, je odlična za preganjanje bolečih menstrualnih krčev. Učinkuje tudi proti belemu toku. Priporočal jo je že Kneipp, pa tudi Alfred Vogel.

Priprava: 1 žličko čaja oziroma posušene rastline prelijemo s 150 ml vroče vode – vodo lahko tudi nadomestimo z mlekom –, pokrijemo in pustimo 10 minut.

Plahtica

Plahtica je med najbolj ženskimi rastlinami, ponekod ji pravijo kar najboljša ženska prijateljica. Njene velike liste so včasih uporabljali pri porodu, za poživljanje porodnic, pomagala naj bi tudi pri zanositvi. Plahtica naj bi pomagala tudi pri neplodnosti. Danes se uporablja kot naravno zdravilo pri težavnih menstruacijah, težavah ob vnetjih rodil in v menopavzi. Nekateri jo priporočajo tudi med nosečnostjo – za krepka rodila in krepkega otroka, vendar pa jo nekateri odsvetujejo.

Priprava: 2 žlički prelijemo z 2 dl hladne vode, zavremo in takoj odstavimo. Pokrijemo in pustimo 15 minut.

Črna detelja

Črna detelja je eno najstarejših zdravilnih zelišč. Srednjeveška opatinja in zdravilka Hildegarda iz Bingna jo je priporočala pri težavah z drisko in kot sredstvo za celjenje ran. Znanstvene raziskave pa so pokazale, da so njene hormonom podobne sestavine kot nalašč za lajšanje klimakteričnih tegob ter bolečih menstruacij oziroma za lajšanje PMS.

Priprava: od 4 do 6 posušenih cvetov črne detelje prelijemo z 250 ml vroče vode in pustimo od 10 do 12 minut. (jk)

Najboljša čajna mešanica za meno

Pripravimo mešanico iz 50 g melise, 30 g hmeljevih cvetov in 20 g pasijonke. Nato eno žličko čajne mešanice prelijemo s 150 ml vroče vode, pokrijemo in pustimo od 7 do 10 minut.
 

prejšnji članek
Cannes - na prestižnem festivalu tudi slovenski film
Kultura
Cannes - na prestižnem festivalu tudi slovenski film
naslednji članek
Televizijske zaobljube ljubezni.
Svet slavnih
Televizijske zaobljube ljubezni.