stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ste lačni ali zdolgočaseni?

4. 5. 2016; 06.30
Avtor: Š.K./Bodi zdrava
Ženska
Apetit. Občutek, ki je v moderni družbi prevečkrat zlorabljen.

Apetit imamo namreč zato, da nas telo opozori, kdaj moramo jesti, ker potrebujemo energijo. Toda največja nevarnost, na katero opozarjajo nutricionisti, je, da evolucija še ni dohitela sodobnega načina življenja.

Največja težava

Problem, s katerim se spopadamo v zadnjem obdobju, je, da so obroki postali preobilni in pretežki, apetit pa si pogosto ustvarimo z očmi, in ne z želodcem. »Jejte, oči lačne,« je pogosto izjava kakšne vaše prijateljice, ki se zagotovo masti s čokolado, potem ko je že pojedla obilno kosilo.

Zakaj potreba po hrani?

Potrebo po hrani v sodobni družbi pravzaprav spodbudijo številni dejavniki, tako oglasi kot tudi vonji in okusi, ki so na vsakem koraku. To pa še ni vse, tukaj so še mamljive embalaže in videz hrane, tako da je preprosto ne gre spregledati.

Znate ločiti med lažnim in pravim?

Kolikokrat ste se že vprašali, ali je apetit, s katerim se soočate, vaš pravi? Ste bili lačni, še preden ste videli čokolado na prijateljičini mizi? Pomislite, kolikokrat ste zatopljeni v delo, in šele nato, ko vam nekdo ponudi piškot, vidite, da umirate od lakote. Toda še preden posežete po nezdravih prigrizkih, se opomnite, kako se boste počutili slabo, ko boste spet dan preživeli ob nezdravih sestavinah. Zato morate vselej pogledati na embalažo in na razpredelnico hranilnih vrednosti. Naj vas te odvrnejo od slabega nakupa in vas prepričajo, da namesto čokolade izberete sadje in oreščke.

Lakota ali žeja?

Ste, namesto da bi bili lačni, predvsem žejni? Pogosto zamenjujemo lakoto za žejo, saj sta ta centra v možganih zelo blizu. Zato je pametno, da najprej popijete kozarec vode, da ugotovite, kaj potrebujete – pijačo ali hrano. Če 'lakota' po kozarcu vode mine, vam bo jasno, da ste bili le dehidrirani.

Količina sladkorja v krvi ima pomembno vlogo

Z zaznavanjem količine sladkorja v krvi vaše telo opazi, kdaj potrebuje hrano. Kadar raven krvnega sladkorja pade, postanete utrujeni in brez energije, kar je znak, ki opominja, da morate jesti. Takrat potrebujete hrano, telo vam to sporoča, težava pa je, ker dobite enak znak tudi, kadar uživate slaščice. Zato ni nujno, da vašemu telesu primanjkuje sladkorja, ampak da ste zares lačni.
V takšni situaciji nikar ne posezite najprej po sladki pregrehi. Sladkarije namreč povzročajo dvig krvnega sladkorja, nato pa silovit padec, kar telo dojame kot znak za ponovno lakoto, kar pa je napačno.

Kako torej premagati lažni apetit? Predvsem je priporočljivo, da posežete po hrani z nizkim glikemičnim indeksom (GI), da ostane krvni sladkor bolj ali manj enakomeren in da lakote ne boste čutili tako pogosto. 

Lahko je kriv tudi spanec

Včasih je za lakoto kriv tudi spanec, ki ga je vse manj. Spanec obnavlja energijo, in manj ko si ga privoščite, manj energije imate. V takih trenutkih zato pogosto sežete po živilih, kot so kava ali piškoti, da si z njimi dvignete raven energije. Toda taka hrana le ruši energetsko ravnotežje telesa in spodbuja apetit. Dokaz so znanstvene ugotovitve, da so ljudje, ki spijo dovolj dolgo in globoko, manj podvrženi prenajedanju. Zato se temu izognite tako, da spite vsaj sedem ur na noč, na svoj jedilnik pa vključite živila, ki zagotavljajo dolgo trajajočo energijo.

Kako pretentati lažni apetit?

Nasveti se ponujajo na vsakem koraku, strokovnjaki in nutricionisti pa prisegajo predvsem na naslednje:

1) Nikoli ne jejte stoje

Za hrano si vedno vzemite čas. Nikar je ne jejte stoje, pred televizorjem, v postelji ali kod drugod. Do hrane imejte spoštljiv odnos in si zanjo vzemite čas.


2) Dobra glasba šteje

Številne raziskave so pokazale, da pomaga, če pri jedi poslušate umirjeno glasbo. Pomirjajoč ritem vas bo prisilil jesti počasneje. Ljudje, ki med hranjenjem poslušajo glasbo, načelno pojedo manj in so bolj suhi.

3) Jejte počasi

Preden si v usta nesete naslednji grižljaj, naj bo prejšnji že varno v vašem želodcu.

4) Hrano dobro prežvečite

Štejejo grižljaji, zato si vzemite čas. Vsakič ko jeste, hrano prežvečite vsaj dvajsetkrat.

5) Šteje velikost porcij

Pri obroku vedno izberite manjši krožnik, saj boste samodejno pojedli manj, kot bi pojedli, če bi si hrano naložili na večjega.

6) Predjed

Če se odpravljate na službeno kosilo, lahko želodec prelisičite z nasvetom, ki ga ponujajo Francozinje: za predjed si privoščite malce paradižnika in malo sira ali pustega mesa ter olivno olje. Zakaj? Maščoba sproži izločanje hormona cistokinina, ta pa hitreje sporoči možganom, da je vaš želodec poln. In še nasvet: če želite pojesti manj, dodajte na jedilnik majhne količine zdravih maščob, tudi tistih, ki se skrivajo v oreščkih.

7) Igrajte se z začimbami

Pomembno vlogo imajo tudi začimbe, s katerimi pričarate polnejši okus. Pri tem naj vam na pomoč priskočijo: olivno olje, česen, sveže mlet poper, kari, dimljena paprika … Užitek bo večji, pojedli pa boste manj kot sicer.

8) Razvade naj bodo resnično majhne

Prav je, da se malce razvajate, toda razvade naj nikar ne bodo prevelike. To je ključ do uspeha. Zato si namesto kosa torte privoščite le grižljaj ali dva, ostalo pa pustite za naslednji dan. In še namig: ob tem uživajte in se znebite občutka krivde, po sladici si ne očitajte napak. En košček torte ne bo poskrbel za to, da se boste zredili, tako kot tudi ena solata ne bo poskrbela za to, da boste shujšali.

9) Kavica po kosilu

Privoščite si kratko. Če bo močna, še toliko bolj. Kofein zmanjša željo po 'še' in spodbudi presnovo.

10) Skrivnost rdečega vina

In še pika na i: če že morate, si pri kosilu privoščite kozarec vina. Z manj kot 80 kalorijami na kozarec je vino pametna alternativa za energetsko bogato brezalkoholno pijačo. Povrhu pa kozarec rdečega dnevno preprečuje nastanek bolezni srca in ožilja.

prejšnji članek
10-minutna kopel lahko naredi čudeže
Moda&Lepota
10-minutna kopel lahko naredi čudeže
naslednji članek
Kako preprečiti vraščanje dlačic?
Moda&Lepota
Kako preprečiti vraščanje dlačic?