pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Najpogostejše laži o hujšanju!

3. 5. 2016; 08.30
Avtor: Tina Osterman/Bodi zdrava
cupcake-252805_1920

foto: Pixabay

Kaj moramo narediti, da pridemo do želene postave in dobrega občutka v lastnem telesu? Najprej moramo razkrinkati laži.

Pogosto smo prepričani, da lepo skrbimo za svoje telo, vendar mu zaradi napačnih informacij in nepotrebnih napak lahko tudi škodujemo.

LAŽ št. 1: Zvečer ne smete jesti!

Resnica je, da je pri vzdrževanju idealne telesne teže najpomembnejše razmerje med dnevno zaužitimi in porabljenimi kalorijami, režim prehranjevanja in osebnega delovanja, in ne toliko ura zadnjega obroka. Telo namreč zaužito hrano porabi na enak način, in to ne glede na to, ali ste hrano zaužili ob osmih zjutraj ali osmih zvečer, ko ne boste več telovadili. Resnica je, da se spat nikoli ne smemo odpraviti preveč lačni ali siti, saj si s tem škodujemo. Veliko verjetneje je, da boste shujšali, če boste zvečer omejili količino zaužite nezdrave hrane, kot pa če se boste večernemu obroku povsem odpovedali. Predlagamo, da si zvečer omislite zdravi obrok za sladki spanec, kot je na primer kozarec mleka z žličko medu.

LAŽ št. 2: Če grešite, vam ne bo uspelo!

Vsem občasno spodrsne na poti do uspeha, vendar to ne pomeni, da cilja ne boste dosegli. Težko in nerealno se je ves mesec odrekati vsem priljubljenim živilom, tako hrani kot pijači. Psihološko niti ne pomaga občutek, da negujete in skrbite za svoje telo, če ga pravzaprav kaznujete. Telo se mora s spremenjenimi navadami postopoma prilagoditi novemu režimu prehranjevanja. Ko pa segate po malih sladkih pregrehah, kot je na primer čokolada, pa le imejte v mislih nadzor in zmernost v količini. Kakršna koli pretiravanja, omejevalna dieta ali prevelika količina se vam utegnejo povrniti kot jojo učinek. Naj omenimo kot zanimivost, da 75–90 odstotkov ljudi, ki težo izgubijo z dieto, na koncu diete dobi vse nazaj, 95 odstotkov vseh tistih, ki izgubijo dvajset kilogramov ali več, pa pridobi vse nazaj, pogosto s še dodatnimi kilogrami. Najpomembnejše pravilo je zmernost! Uživajte v majhnih in zmernih količinah, posvetite se vsakemu koščku hrane in ob grešenju ne izgubite motivacije za nadaljevanje.

Laž št. 3: Določena živila pomagajo izgubljati težo!

Za določeno vrsto hrane z negativnimi kalorijami (kot so na primer brokoli, grenivka, korenje itd.) trdijo, da naravno pomagajo izgubljati težo. Resnica pa je, da pri teh porabite nekaj kalorij, vendar jih nikoli ne pokurite več, kot jih zaužijete. Znani so tudi tako imenovani lahki izdelki za hujšanje, ki v resnici vsebujejo veliko nezdravih in umetnih sladkorjev, vas pogosto ne nasitijo in posledično vodijo k zaužitju večjih količin hrane. Oznaka 'lahki' je zavajajoča, saj ti izdelki še vedno vsebujejo veliko maščob in sladkorjev, le da je raven teh nižja kot pri običajni različici istega izdelka. Laž je, da vam bodo določena živila in strogo omejevalni dnevi z živili pomagali vzdrževati idealno težo, saj ekstremi upočasnijo vašo presnovo in vodijo k povečevanju maščobnih zalog. Vsako živilo ima svoje prednosti in slabosti, najpomembnejši pa je celovit pristop k oskrbi telesa.

Laž št. 4: Niso vse kalorije enake!

Kalorija je kalorija, ne glede na izbrano živilo. Vsa živila imajo energijski potencial, ki ga merimo v kalorijah kot samostojni enoti. Če pojeste 500 gramov sladkorja, je to 2000 kilokalorij – popolnoma enak energijski vnos, kot če bi pojedli 222 gramov čiste maščobe. Resnica je, da imajo različna živila različen učinek na naše telo, vendar se količina zaužitih kalorij ne spremeni v odvisnosti od tipa živil. Vsakršni pretirani vnos kalorij na dan, ne glede na sestavo živil, se pozneje pretvori v maščobno zalogo.

Laž št. 5: V enem tednu do izgube 3 ali več kilogramov!

Drastične diete vodijo v drastično upočasnitev presnove. Prav tako je praktično in realno nemogoče izgubiti tri kilograme v enem tednu, saj bi morali za to vsak dan potrošiti dodatnih 9000 kalorij glede na ravnovesje zaužite in porabljene hrane. In nadalje, če izgubljamo težo na tehtnici, še ne pomeni, da izgubljamo maščobo. Za pospešitev presnove je treba najprej s telovadbo okrepiti mišično maso in se hkrati držati pravil zdravega prehranjevanja. Nikakor se ne odločajte za hitre shujševalne diete. Med obdobjem stradanja boste namreč izgubili mišice in nekaj maščobe, po končani dieti pa boste zelo hitro pridobili nazaj samo maščobo. Vsakokrat ko se osredotočimo na količino, in ne na kakovost, naredimo pri hujšanju največjo napako. Vedno boste ubrali napačno pot, če boste hrano drastično zmanjšali, namesto da bi se vestno osredotočili na telovadbo in kakovostne obroke, ki pospešujejo presnovo. Ne pozabite, šteje vsak korak!

Laž št. 6: Vaše telo ne potrebuje ogljikovih hidratov, saj ti le redijo!

Z izjemo nekaj specializiranih diet zaradi zdravniških razlogov velja, da če ne uživate ogljikovih hidratov, potem ne delujete na najbolj optimalni ravni, upočasni pa se tudi vaša presnova. Samo naši možgani dnevno porabijo do 130 gramov ogljikovih hidratov, ki so izredno pomembni tudi za proizvodnjo serotonina oziroma hormona sreče. Ogljikovi hidrati so ključni vir energije pri telovadbi in številni se ne počutijo dobro, če jih ne jedo. Če uživate le določena živila brez ogljikovih hidratov, obstaja verjetnost, da se boste počutili utrujeni, brez energije in motivacije za naprej.

Laž št. 7: Po naravi imate slab metabolizem!

Resnica je, da se naša telesa različno odzivajo na določena živila, vendar je trditev, da imate slab metabolizem, pogosto le izgovor za spremembo. Dieta je le druga beseda za uravnavanje energijskega počutja in upoštevanje vzgibov telesa. Upoštevajte lastno telo! Če začutite, da si nekaj iskreno in pristno želite, potem to zaužijte brez slabe vesti in pretiravanja. Slaba vest, ki je pogosto posledica napačnih prepričanj, namreč vodi v hranjenje in posledično tudi do nabiranja odvečnih kilogramov. Resnica je, da imajo misli, čustva, občutki in prepričanja največji 'naravni' vpliv na vaše telo in metabolizem. Z raznimi tehnikami za boljše počutje, višjo energijo, z aktivnostjo in navdušenjem lahko bistveno izboljšate svoj metabolizem, počutje in videz. Naj na vašo prihodnost ne vplivajo razne pretekle diete, vadbe, čudežne tablete, ki so se izkazale za laž. Trenutek spremembe se začenja zdaj!

Za odlično počutje

Pred kakršno koli dieto se vprašajte, ali so vaša prepričanja o zdravem prehranjevanju resnična. Preračunajte svojo trenutno energijsko ravnovesje, energijo zaužite in porabljene hrane ter začnite korak za korakom ravnovesje obračati sebi v prid. Glavni vzrok nezadovoljstva z rezultati so namreč neustrezni cilji in sredstva za dosega tega. Cilj naj pri prehranjevanju ne bo le vitko in privlačno telo, ampak predvsem idealna teža glede na vaše dobro telesno počutje in občutek svobodnega gibanja. Zavedajmo se, da so številne diete pogosto le plod industrije hujšanja, ki vam ne pomagajo doseči rezultata, ampak le vzdrževati odvisnost od določenih izdelkov in živil. Zbudite se in premislite, kaj počnete na vsakdanji ravni in kako to vpliva na vaše telo. Ali svoje telo nagrajujete z nego ali ga kaznujete z lažmi? Nič se ne zgodi čez noč, z vztrajnostjo in disciplino pa lahko dosežemo, da se v svojem telesu počutimo odlično.

prejšnji članek
Parada neokusa
Svet slavnih
Parada neokusa
naslednji članek
14 stvari, ki se jim morate odreči pred …
Njenih 5 minut
14 stvari, ki se jim morate odreči pred …