stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kalorije v prelivih

11. 9. 2016; 04.00
Avtor: Maša Rener/Bodi zdrava
ketchup, paradižnik, dodatek, hrana

foto: Profimedia

Prelivi, omake in dodatki jedem – prav vsi so presneto dobri, a kljub nedolžnemu videzu tudi vsi skrivajo kalorije, maščobo ali kaj tretjega.

S certificirano nutricionistko Karlo Klander smo raziskali, kateri so, če že, boljša izbira in s katerimi se pregrešite le občasno ali raje sploh ne.

Salsa

Ta nizkokalorična izbira dobi največ točk zaradi dela mediteranske zelenjave, ki poletnim priboljškom na pikniku doda vlaknine in okus. Najboljša je seveda doma narejena, ki je brez umetnih dodatkov. Kuhani in konzervirani izdelki iz paradižnika štejejo tudi zaradi vsebnosti antioksidanta likopena, ki je znan borec v boju proti raku ter boleznim srca in ožilja.

Porcija: 2 žlici. Kalorije: 11, maščobe: 0 g, nasičene maščobe: 0 g, sladkor: 2 g, natrij: 260 mg

Gorčica

Klasična gorčica je popolnoma brez kalorij in zato idealen dodatek hamburgerjem, sendvičem in klobasam, odlična pa je tudi kot solatni preliv – v kombinaciji s kisom, česnom in poprom. Polnozrnata gorčica je nepogrešljiva osnova pikantnih omak, odlično se poda k vsem vrstam mesa, polnozrnatemu kruhu, lahko pa jo uporabimo tudi za pripravo slastne gorčične juhe. Različica s hrenom bo najverjetneje bolj všeč moškim.

Porcija: 1 žlica. Kalorije: 0, maščobe: 0 g, nasičene maščobe: 0 g, sladkor: 0 g, natrij: 55 g

foto: Profimedia

Tabasko

Če obožujete pekoče, potem si najbrž ne znate predstavljati kuhinje brez te vroče omake, narejene iz polno zrelih rdečih feferonov, soli in visokokakovostnega destiliranega kisa. Poleg tega, da omaka pospeši vas srčni utrip in presnovo, poskrbi tudi za dvig hormona, ki zavira tek. Kapsaicin, brezbarvna pikantna snov, ki se nahaja v paprikah ter feferonih in zaradi katere so pekoči, pa poskrbi za še dodaten plus v boju proti raku.

Porcija: 1 žlica. Kalorije: 0, maščobe: 0 g, nasičene maščobe: 0 g, sladkor: 0 g, natrij: 35 mg

Humus

Namaz iz čičerike dodaja vlaknine raznim sendvičem in zavitkom. Kot odličen vir kakovostnih beljakovin, mineralov in počasi sproščujoče energije v obliki škroba je še posebej primeren za športnike, vegetarijance in sladkorne bolnike. Založil vas bo s pravim bogastvom rudnin, med katerimi so kalcij, železo, magnezij, kalij in fosfor. Obenem je tudi dober vir mangana, cinka in folne kisline.

Porcija: 2 žlici. Kalorije: 60, maščobe: 5 g, nasičene maščobe: 0 g, sladkor: 0 g, natrij: 120 mg

Gvakamole

Omaka iz avokada, paradižnika in kisle smetane bo popestrila vsak piknik, saj se odlično prilega jedem z žara, največkrat pa je tudi nepogrešljiv dodatek čipsu in tortiljam. Prehranski strokovnjaki avokado radi hvalijo zaradi vsebnosti nenasičenih maščobnih kislin, ki varujejo srce in ožilje.

Porcija: 2 žlici. Kalorije: 50, maščobe: 4 g, nasičene maščobe: 5 g, sladkor: 0 g, natrij: 150 mg

OBČASNA IZBIRA

Kečap

Uporablja se predvsem kot dodatek jedem hitre prehrane, pečenkam, klobasam, hrenovkam in jedem z žara. Čeprav ga je mogoče neskončno ljubiti, pa se kalorije in sladkor v njem hitro seštevajo, zaradi česar bi se bilo z njim najbolj pametno čim prej raziti. Za lažji prehod poskusite raje uporabljati salso ali si ga naredite sami iz sestavin, kjer ni sladkorja in drugih umetnih dodatkov.

Porcija: 1 žlica. Kalorije: 20, maščobe: 0 g, nasičene maščobe: 0 g, sladkor: 4 g, natrij: 160 mg

Poleg tega, da ta omaka pospeši vas srčni utrip in presnovo, poskrbi tudi za dvig hormona, ki zavira tek. foto: Profimedia

Čatni

Čeprav imajo to pikantno, začimbno mezgo za tipično indijsko jed, so ga izumili Britanci v kolonialnih časih. Obstaja veliko različnih vrst, pri nas pa je najbolj razširjen bučni čatni, ki je odlična priloga siru ali dodatek jedem. Ker vsebuje veliko sladkorja, kar zahtevajo tudi recepti za domačo izdelavo, ga morda raje zamenjajte z domačim ajvarjem.

Porcija: 1 žlica. Kalorije: 15, maščobe: 0 g, nasičene maščobe: 0 g, sladkor: 4 g, natrij: 140 mg

Žar omaka

Ta odlična omaka je največkrat preobremenjena z natrijem in sladkorjem. Namesto nje meso pred peko raje natrite z zdrobljeno mešanico popra in soli. Sicer pa – saj odličen zrezek, pečen na žaru, sploh ne potrebuje kakšnih posebnih dodatkov, se vam ne zdi?

Porcija: 2 žlici. Kalorije: 60, maščobe: 0 g, nasičene maščobe: 0 g, sladkor: 13 g, natrij: 450 mg

Sojina omaka/terijaki marinada

Terijaki marinada je pristanišče za sladkor in fruktozo, prav obe s sojino omako pa lahko uporabljate kar namesto soli. Njuna zdrava alternativa je miso, pasta iz fermentiranih semen soje in riževega sladu, ki bo pomagala tudi vaši prebavi.

Porcija: 1 žlica. Kalorije: 10, maščobe: 0 g, nasičene maščobe: 0 g, sladkor: 0 g, natrij: 920 mg

RAJE NE GREŠITE

Kisla smetana

Veliko boste pridobili in ne izgubili na okusu, če boste to bombo, idealno za zamašitev arterij, zamenjali z navadnim, nemastnim grškim jogurtom. Še posebej v kombinaciji s feta sirom in koprom razlika skoraj ne bo očitna. Zanimiva alternativa, s katero lahko popestrite pečen krompir, pa je tudi humus iz črnega fižola.

Porcija: 2 žlici. Kalorije: 65, maščobe: 5,4 g, nasičene maščobe: 3,8 g, sladkor: 1,1 g, natrij: 16 mg

foto: Profimedia

Majoneza

V trgovinah so na voljo številne različice industrijske majoneze, ki pa se po okusu ne morejo kosati s svežo, domačo majonezo, brez ojačevalcev okusa in drugih dodatkov. Kljub temu naj se tudi ta na vašem krožniku znajde le občasno ali jo raje nadomestite s humusom ali nemastnim grškim jogurtom v tradicionalnih piknik solatah. Kaj jo namreč potisne na zadnje mesto našega seznama? Visoka vsebnost slabih maščob.

Porcija: 1 žlica. Kalorije: 90, maščobe: 10 g, nasičene maščobe: 1,5 g, sladkor: 0 g, natrij: 75 mg

prejšnji članek
Lepi in sijoči nohti
Moda&Lepota
Lepi in sijoči nohti
naslednji članek
Najdite pravega po krvni skupini
Zdravje
Najdite pravega po krvni skupini