oranžno opozorilo
Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, Polajnar opozarja pred hudourniki in Dravo

1706792389-b60k4933-1706792354008
Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra Janševe vlade

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Niso vse kalorije enake

14. 8. 2016; 07.00
Avtor: K. Š./revija Fatalna
Niso vse kalorije enake
Čeprav nekateri zagovorniki diet še vedno prisegajo na to, da morate šteti vsako zaužito kalorijo, pa se vse več znanstvenikov zateka k ideji, da je štetje kalorij pravzaprav nesmisel in da je bolj kot kalorije pomembno dejstvo, katere kalorije zaužijete.

Dnevna potreba po kalorijah ni pri vseh enaka 

Kalorija je merska enota za energijo in se določa kot toplota, ki segreje en kilogram vode za eno stopinjo Celzija. Kalorije so torej gorilna vrednost živil. Čeprav priporočeni dnevni vnos kalorij variira, obstajajo nekatere smernice o tem, koliko kalorij dnevno potrebujete. Odrasel človek potrebuje pri normalnem zmernem delu približno od 1500 (ženske) do 3000 kalorij (moški), vendar pa je povprečna dnevna potreba po kalorijah odvisna od telesne zgradbe, starosti, spola, telesne višine, teže, od vrste dela, ki ga posameznik opravlja, ter fizične in telesne aktivnosti. Odrasel človek potrebuje dnevno za normalno življenje od 100 do 130 gramov beljakovin, od 60 do 100 gramov maščob in od 400 do 500 gramov ogljikovih hidratov.

Bi preživeli samo s čokolado?

Kaj se zgodi, če na primer potrebujete na dan za izgubljanje telesne teže 1400 kcal? Toliko jih namreč lahko zaužijete z 270 grami mlečne čokolade z lešniki. Toda to ne pomeni, da bo na vašem jedilniku vsak dan samo čokolada, saj je takšno prehranjevanje popolnoma napačno. Če bi jedli samo to, bi torej dnevno zaužili preveč maščob in sladkorjev, vaše telo pa se prav tako ne bi oskrbelo s potrebno energijo, ki jo dobite iz beljakovin in ogljikovih hidratov. Zato strokovnjaki opozarjajo, da morate paziti tudi na razmerje med beljakovinami, ogljikovimi hidrati in maščobami.

Zgodba o pravilnem gorivu

Ko so se strokovnjaki prepirali med seboj, ali štetje kalorij šteje ali ne, je eden med njimi dejal: »Če jeste samo mastno hrano, in čeprav je ne pojeste veliko, to še vedno ni dobro za vaše telo. To je tako, kot če bi v svoj avto natočili bencin, čeprav veste, da ga poganja dizelsko gorivo. Kalorije, ki jih pridobite s hitro prehrano – čeprav jih morda zaužijete manj kot 1500 na dan –, niso enake tistim kalorijam, ki jih zaužijete s kakovostno in zdravo hrano.«

Zakaj večina diet ne deluje?

Omejevanje kalorij je vzrok, zakaj večina diet ne deluje. Delujejo le tako dolgo, dokler se vam jih uspe držati. Stradati in odpovedovati se vam ne uspe dolgo, saj postanete utrujeni, razdražljivi in telesno šibki. Začetna volja in želja po vitkosti hitro izgineta. Dolgoročno postanete še bolj debeli, bolni in nesrečni. 98 odstotkov vseh, ki shujšajo z omejevanjem kalorij, izgubljeno težo ponovno pridobi. Omejevanje kalorij vaše telo razume popolnoma drugače kot vi. Kadar telesu ne zagotovite dovolj hrane, upočasni presnovo in začne skladiščiti hrano v obliki maščobe, takoj ko začnete spet jesti. To se zgodi prej ali slej, saj na takšni dieti ne zdržite dolgo.

Na vašem jedilniku naj bo več naslednjih živil:

- stročnic, na primer fižol, soja, čičerka, grah, bob …,
- polnovrednih žit, na primer pšenica, rž, oves, pira, ješprenj, proso, rjavi riž,
- svežega (surovega) sadja,
- zelenjave,
- jajc,
- semen in oreščkov,
- rib in belega mesa.

Ko se odločite za dieto, pazite, da bo hrana vsebovala malo sladkorja, več vlaknin in drugih zdravju prijaznih sestavin. Hrano, ki je zdravju prijazna, telo presnavlja počasi.

Zakaj torej raje ne čokolade?

Krvni sladkor v telesu pomaga nadzorovati apetit. In če boste pojedli na primer čokolado, boste krvni sladkor dvignili zelo hitro in boste tako kmalu postali lačni ter si zaželeli še več sladkorja. Če pa boste krvni sladkor dvigovali počasi, boste tudi dlje časa siti. Zato bodite pozorni na to, kakšno hrano jeste. Različne vrste kalorij imajo namreč različne učinke na to, kako naš organizem presnavlja hrano in posledično kako hrana vpliva na telesno težo.

prejšnji članek
Poskrbite za prsi!
Moda&Lepota
Poskrbite za prsi!
naslednji članek
Morska sol je zaveznica lepote in zdravja
Moda&Lepota
Morska sol je zaveznica lepote in zdravja