nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

10 čudežnih napitkov za različne tegobe

25. 7. 2016; 05.30
Avtor: Maša Rener/revija Bodi zdrava
napitki
Predstavljamo vam 10 receptov za povsem preproste napitke, ki na vaše telo delujejo čudežno in vam pomagajo zmanjšati določene težave.

Za dvig fizične in psihične energije

Potrebujete: 3 žlice korena cikorije v prahu, žlico kakava v prahu

V večji skodelici obe omenjeni sestavini prelijte s približno 2 decilitroma vroče vode in vse skupaj dobro premešajte. Napitek pijte samo v jutranjem oziroma dopoldanskem času, saj drugače ponoči ne boste mogli spati. Cikorija spodbudi in krepi imunski sistem, preprečuje utrujenost in je odličen stimulans, ki dviguje raven energije.

Za izboljšanje imunskega sistema

Potrebujete: 1 jabolko, 1 rdečo peso, 1 korenček, limonin sok ali 1 žlico medu

Sadje in zelenjavo operite in narežite na majhne koščke, ki jih zmešajte v sokovniku. Dodajte vodo in limonin sok ali med ter premešajte. Napitek ima mnogo blagodejnih učinkov na celotno telo.

Za pomoč pri suhem grlu

Potrebujete: čajno žličko listov poprove mete, čajno žličko šentjanževke, čajno žličko cvetov in listov bršljanaste grenkuljice, čajno žličko navadnega vrednika

Mešanico omenjenih rastlin vsujte v 7 decilitrov vrele vode in pustite pokrito dve uri. Nato napitek odcedite in osladite (najbolje z medom). Pijte ga po 2 decilitra, trikrat na dan, pred obrokom in ne dlje kot 6 dni.

Za želodec in prebavo

Potrebujete: čajno žličko suhe mete, čajno žličko suhih cvetov kamilice

Obe sestavini v manjši kozici prelijte z 2 decilitroma vrele vode, pokrijte in namakajte 10 minut. Nato napitek precedite in prelijte v skodelico. Za lajšanje trebušnih krčev popijte do tri skodelice na dan. Zdravilni poparek jih bo pomiril.

Proti driski

Potrebujete: 2 čajni žlički suhih listov malin in/ali robid

V skodelici vrele vode namakajte suhe liste malin in/ali robid vsaj 10 minut ter nato precedite. Manjšo skodelico čaja popijte trikrat na dan poleg drugih tekočin, ki preprečujejo dehidracijo (glejte naslednji recept). Čaj pomirja prebavila, a če driska ne mine v 24 urah, vseeno obiščite zdravnika.

Za preprečevanje dehidracije

Potrebujete: 2,5 decilitra jabolčnega soka, ½–1 čajno žličko soli, sok 1 limone ali limete

Jabolčni sok, 5 decilitrov vode, sol in limonin sok zmešajte v večjem vrču ter napitek shranite v hladilnik. Kadar imate drisko, ga po malem pijte za ohranjanje tekočine v telesu in ravnotežje elektrolitov.

Proti kašlju

Potrebujete: 4 sveže liste žajblja ali 1 čajno žličko suhega žajblja

V skodelici vrele vode približno 20 minut namakajte žajbljeve liste. Napitek nato precedite in popijte vroč ali hladen. Recept ponuja odlično in poceni zamenjavo za komercialni sirup, ki pomaga proti nadležnemu kašlju.

Za pomoč pri vnetem grlu

Potrebujete: 2 čajni žlički lubja rdečega hrasta v prahu, 2 čajni žlički navadnega sleza v prahu

Obe sestavini dajte v skodelico, prelijte z vrelo vodo in pustite, da se čaj ohladi. Nato ga precedite v čajno skodelico in popijte. Napitek lahko hranite v hladilniku ter pred uporabo nekoliko pogrejete.

Za prvo pomoč pri PMS

Potrebujete: 3 čajne žličke narezanih suhih korenin in/ali listov regrata, 3 čajne žličke narezane suhe korenine repinca, 1 čajno žličko narezane suhe korenine grozdnate svetlike, 1 čajno žličko suhe brogovite, 1 čajno žličko nastrgane pomarančne lupine, 1 čajno žličko narezane korenine sladkega korena

V kozici zmešajte vse naštete sestavine z litrom vode. Zavrite, zmanjšajte ogenj in kuhajte brez pokrovke še 40 minut. Pokrijte in namakajte 15 minut. Čaj nato precedite v čisto posodo, ki se dobro zapre. Pijte ga po potrebi, vročega ali hladnega. Preostanek hranite v hladilniku.

Proti migreni

Potrebujete: 15 gramov suhih listov plahtice, 3 čajne žličke suhih listov mete

Pol litra vode zavrite v kozici ter vanjo dodajte zelišča in kuhajte še 20 minut. Nato odstavite z ognja in namakajte še 10 minut. Precedite v skodelico. Počasi popijte 2,5 decilitra čaja v mirnem in zatemnjenem prostoru.
Sicer pa ne pozabite, da je najbolj čudežni napitek, ki ga lahko privoščite svojemu telesu, voda. Na dan bi je moral vsak spiti vsaj 2 litra.

prejšnji članek
"Svojo mamo popolnoma razumem, kar pa ne pomeni, da ji odpuščam"
Svet slavnih
"Svojo mamo popolnoma razumem, kar pa ne pomeni, da ji odpuščam"
naslednji članek
Zakaj so levi kralji horoskopa?
Horoskop
Zakaj so levi kralji horoskopa?