nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj je presna hrana?

21. 7. 2016; 09.30
Avtor: Maša Rener
uvodna

foto: Thinkstock

Za vas smo raziskali, kaj je presna hrana in zakaj jo nekateri tako hvalijo, pri tem pa nam je pomagala svetovalka za zdravo prehrano, hujšanje in zdrav življenjski slog, certificirana nutricionistka Karla Klander.

Presna je predvsem rastlinska prehrana, ki je bila vzgojena čim bolj naravno ter se največkrat uživa sveža in nepredelana oziroma pod toplotno obdelavo največ 48 stopinj Celzija. Vključuje vse vrste sadja, zelenjave, zelenja, semen, oreščkov, kalčkov, začimb, morskih alg, superživil itd. To je hrana z visoko vsebnostjo vitaminov, mineralov, encimov, kisika, antioksidantov in klorofila, ki pa vsebuje tudi vse potrebne ogljikove hidrate, aminokisline, maščobne kisline ter ogromno vode in je zato lahko prebavljiva.

Zakaj je dobra

Če je vaša prehrana v velikem delu sestavljena iz presnih živil, s tem poskrbite za to, da je vaše telo sposobno rednega temeljitega čiščenja, ter se zato počutite bolje, ste zdravi, mladostni in polni energije. Tako v svoje telo vnesete tudi manj kalorij kot sicer, postanete odpornejši in bolj vzdržljivi, poleg tega pa iz telesa odstranite vse škodljive snovi. Bolj učinkovit naj bi bil le še post.

Kako jo pripraviti

Priprava presnih dobrot vam vzame približno toliko (ali še manj) časa kot kuhanje in pečenje – odvisno od zahtevnosti recepta. Možnosti za pripravo surove hrane pa je neskončno. Z malce domišljije si lahko pripravite praktično kar koli, kar poznate iz kuhanih obrokov – špagete, krekerje, pico, riž, čips, sladice itd. Ni pa vsaka presna hrana boljša od vsake kuhane, zato je včasih bolj zdravo pojesti zelenjavno juho kot pa zelo težak presni obrok, ki ima ogromno maščob in močno obremeni prebavo.

Prehod na presno hrano

Če se odločite za prehod na presno hrano, je smiselno, da to storite postopoma, saj je nenaden prehod lahko šok za telo. To lahko storite tako, da v svoj jedilnik vsak mesec dodate en presni obrok več, pri tem pa vam lahko pomaga tudi kakšen tečaj priprave presne hrane. Sicer pa tudi pri presni prehrani, tako kot pri vsem drugem, velja zlato pravilo: vpeljite jo v svoje življenje v takšni meri, kot vam ustreza, oziroma se za nasvet obrnite na strokovnjaka za prehrano. Še nekaj je zelo pomembno – to je samo eden od delčkov v mozaiku vašega zdravja in dobrega počutja. Nič vam ne pomaga, če se prehranjujete zdravo, ob tem pa ste nenehno pod stresom, telesno nedejavni in negativno miselno naravnani.

prejšnji članek
Znana igralka priznala resnico o možu
Svet slavnih
Znana igralka priznala resnico o možu
naslednji članek
Alenka Godec o takšnih zdravstvenih težavah
Svet slavnih
Alenka Godec o takšnih zdravstvenih težavah
#nasazenazenska
nasazenazenska