bencin
Svet24.si

Opolnoči pocenitev bencina in dizla

bali
Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na eksotičnem Baliju

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Drugi polfinale 68. pesmi Evrovizije zaznamovali protesti

10. 5. 2024; 04.30
Avtor: STA/ V.M.
Protesti proti Izraelu

Množični prostest proti udeležbi Izraela na tekmovanju za pesem Evrovizije. foto: Profimedia

V Malmöju se je sinoči odvil drugi polfinale 68. tekmovanja za pesem Evrovizije. Izbor so bolj kot glasba zaznamovali množični protesti proti Izraelu, nekaj malega pa tudi v podporo izraelski predstavnici.

Že popoldne se je v Malmöju zbralo več tisoč ljudi, med njimi tudi podnebna aktivistka Greta Thunberg, ki so na ulicah protestirali proti udeležbi Izraela na Evroviziji. Po ocenah policije se jih je na glavnem trgu zbralo več kot 10.000, nato pa so korakali po osrednji mestni nakupovalni ulici. Približno 50 protestnikov pa je prišlo pred Malmö Areno, kjer je potekala prireditev, nato jih je razgnala policija. Protestniki so vstopili tudi v evrovizijsko vas.

V drugi soseski se je pod policijsko zaščito zbralo približno 100 protestnikov, ki so izrazili podporo Izraelu.

Tudi vodstvo RTV Slovenija poslalo protestno pismo

Sodelovanje Izraela na letošnjem tekmovanju za pesem Evrovizije je sicer za mnoge nedopustno. Kritiki so več mesecev pritiskali na Evropsko radiodifuzno zvezo, naj Izraelu zaradi agresije na Gazo udeležbo na letošnji Evroviziji prepove.

Kot je povedala komentatorka  večera Mojca Mavec, je tudi vodstvo RTV Slovenija poslalo protestno pismo. Nastop Eden Golan je sicer opisala kot enega najbolj dramatičnih trenutkov prireditve in povedala, da je bilo nocoj s strani publike slišati še več živižgov kot na sredini vaji, ko so nekateri izžvižgali pevko.

Eurovision Song Contest foto: Eurovision Song Contest

Predstavitve v drugem polfinalu

V drugem polfinalu smo lahko slišali 16 skladb, ki so se potegovale za mesto v finalu in predstavnike treh velikih - Španije, Italije in Francije, ki imajo mesto v sobotnem finalu že v naprej zagotovljeno. V sobotni finale so se sinoči uvrstile še Latvija, Avstrija, Nizozemska, Norveška, Grčija, Estonija, Švica, Gruzija in Armenije.

Francijo letos zastopa pevec Slimane s pesmijo Mon amour, Španijo duet Nebulossa, ki ga sestavljata pevka Mery Bas in klaviaturist Mark Dasousa, s pesmijo Zorra in Italijo pevka Angeline Mango s pesmijo La noia.

Latvijo zastopa eden izmed največkrat nagrajenih latvijskih glasbenikov v zadnjem desetletju Dons s pesmijo Hollow. Avstriji je mesto v finalu zagotovila Kaleen s pesmijo We Will Rave. Nizozemec Joost Klein, ki meša elemente popa in punka, se je s konkurenco pomeril s skladbo Europapa, ki je poklon njegovemu očetu.

Norveško zastopa skupina Gate s pesmijo Ulveham. Marina Satti je v imenu Grčije, ki letos praznuje 50 let, odkar je prvič sodelovala na Evroviziji, zapela pesem Zari. Estonijo pa zastopata skupini 5miinust in Puuluup s pesmijo z najdaljšim naslovom (Nendest) Narkootikumidest Ei Tea Me (Küll) Midagi.

Švici je mesto v finalu prinesel Nemo s pesmijo The Code. 24-letnik je sicer na stavnicah, ki predvidevajo zmago, trenutno na drugem mestu, takoj za Hrvatom Babyjem Lasagno. Gruzijo zastopa Nutsa Buzaladze, ki je zapela pesem Firefighter. Armenijo pa zastopala duet Ladaniva, ki ga sestavljata armenska pevka Jaklin Baghdasaryan in francoski multiinstrumentalist Louis Thomas s pesmijo Jako.

Za uvrstitev v sobotni finale so se nocoj potegovali še predstavniki Malte, Albanije, Češke, Danske, San Marina in Belgije. Tudi sinoči so o nastopu v finalu odločili glasovi gledalcev in poslušalcev prek telefonskega in spletnega glasovanja.

prejšnji članek
Skrito v raju: Igralci takšne evforije niso pričakovali
Svet slavnih
Skrito v raju: Igralci takšne evforije niso pričakovali
naslednji članek
Justin in Hailey Bieber potrdila, da pričakujeta otroka
Svet slavnih
Justin in Hailey Bieber potrdila, da pričakujeta otroka
#obraziavenija
obraziavenija