franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Nočna mora Janeza Usenika

2. 5. 2023; 09.00
Avtor: Te.P. / revija Lady
janez usenik

Janez Usenik. foto: Revija Zvezde

'Ob omembi Ponte Rossa imam še vedno nočne more,' pripoveduje novinar in igralec Janez Usenik.

Janez Usenik ni le odličen novinar, temveč tudi ljubiteljski igralec, kar je nazadnje dokazal na premieri predstave Revizor v Šentjakobskem gledališču Ljubljana. V njej je upodobil upravnika pošte Ivana Kuzmiča Špekina, v nasprotju s svojim likom pa mora sam za praznike pogosto delati. Tako je tudi za letošnje prvomajske praznike. V otroštvu pa je te z družino vedno preživljal v Portorožu na družinskem vikendu.

»Po navadi je bilo tam dosti hladno. Na večer pred 1. majem smo zakurili tudi kres. Najboljše mi je bilo, ker sem šel lahko zelo pozno spat,« se spominja Janez. Najbolj pa je trpel, kadar so šli na Ponte Rosso.

»Ob omembi Ponte Rossa imam še vedno nočne more, saj je mama hotela kupiti deset kavbojk in smo tekali z enega konca na drugega. Sicer sem zmeraj dobil tudi kakšno igračo, kar je bilo dobro, a ne vem, ali je to odtehtalo tisto tekanje po stojnicah. Še zmeraj mi ni jasno, zakaj si moral nositi kavbojke, ne pa kakšnih hlač, ki si jih dobil pri nas,« se sprašuje Janez. S cariniki na meji pa niso imeli težav, saj je oče vedno vse povedal po pravici. »Ko ga je carinik vprašal, kaj imamo, mu je začel naštevati, da imamo dve bundi, dvoje kavbojk …, nakar mu je ta odvrnil: 'Kar pojdite, v redu je.' Verjetno si je mislil, ti ubogi reveži, naj gredo, ti so pa pošteni.«

Janez Usenik

Janez Usenik foto: arhiv Lady

prejšnji članek
Se je izplačalo? Drama uspela, a je bilo potrebno veliko truda …
Resničnostni šovi
Se je izplačalo? Drama uspela, a je bilo potrebno veliko truda …
naslednji članek
Tako vsestranska umetnica je igralka Lea Cok!
Svet slavnih
Tako vsestranska umetnica je igralka Lea Cok!