gasilec, gasilci
Svet24.si

Novo zažiganje vozil, tokrat v Šiški

1683742182-dsc7277-01-1683742078866
Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne zaslužke. Zakaj jih Klemen Jaklič skriva?

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Pokukajte v svet novinarke Barbare Bašič

8. 1. 2023; 12.00
Avtor: Barbara Majič / revija Lady
Barbara Bašič

Barbara Bašič foto: Revija Lady

Ena izmed najbolj prepoznavnih novinark naše komercialne televizije je zagotovo Barbara Bašič, ki jo lahko spremljamo v oddaji Svet na Kanalu A. Simpatična Ljubljančanka nas je povabila, da pokukamo v njen svet.

Barbara Bašič je na Pro Plus prišla kot študentka politologije, ki je pomagala pri oddaji Trenja. Nato se je odločila končati študij in se po diplomi prijavila na Pop akademijo, saj sta jo novinarstvo in televizija od nekdaj privlačila. Želela si je podrobneje spoznati, kaj pomeni delo na televiziji. »Ko sem končala akademijo, sem prakso opravila v uredništvu 24UR, kjer sem na začetku pomagala drugim novinarjem, hodila po izjave itd. Ko se je praksa končala, se mi je ponudila priložnost, da postanem del ekipe te informativne oddaje. Še danes se v živo spomnim prvega samostojnega dela na terenu, ko mi je tedanji dnevni urednik naročil, da pripravim zgodbo o kranjskem bureku! Drži, da prvega ne pozabiš nikoli,« v smehu pove Barbara, ki je šefom še danes hvaležna, da so v njej prepoznali potencial ter ji dali priložnost za učenje in rast. Po nekaj letih je modri mikrofon zamenjala za rdečega in postala del ekipe Svet na Kanalu A.

»Novinarstvo me privlači že od malega. Ko sem bila deklica, sem z veseljem nastopala. Vedno sem iskala mikrofon, ne da bi si mislila, da bo nekoč to moja služba. Čeprav novinarstvo ni služba, je življenjski slog. Naši urniki so sicer daljši in ne poznamo praznikov, a to delo ti da ogromno. Neopisljivi so trenutki, ko s svojim poročanjem spreminjaš življenja ljudi, opozoriš na nepravilnosti v sistemu in tako lahko malemu človeku spremeniš življenje na bolje. To je zame največji čar moje službe,« navdušeno pove.

Za Barbaro je dober novinar tisti, ki zna narediti vsako zgodbo, naj bo to zgodba politika ali malega človeka: »Velikokrat poročam o socialnih zgodbah ljudi, ki so se zaradi sistema znašli v težavah. Ko slišiš stisko človeka, ko vidiš solze staršev, ki ne morejo rešiti svoje družine iz dolgov, ali pa starostnikov, ki si ne morejo kupiti mleka in kruha, ti ni in ti ne sme biti vseeno. Velikokrat se mi je na terenu zgodilo, da sva s snemalcem imela oba solzne oči in cmok v grlu, ko sva slišala, v kakšnih razmerah živijo ljudje. In takrat se zaveš, kakšno odgovornost imaš, saj tvoje poročanje lahko pomaga in spremeni nepravilnosti.

Občutek za sočloveka in empatija do ljudi sta ključ in bistvo kateregakoli poklica ‒ in to nas dela boljše in lepše ljudi.«

Morska deklica

Ko Barbara odloži mikrofon, se predvsem poleti najraje odpravi na morje, saj ji ogromno pomeni. Del njenih korenin pripada Dalmaciji in Splitu, zato jo največkrat najdemo prav tam. »Včasih se pošalim, da se mi poleg krvi po žilah pretaka tudi morje. Ker imam del sorodnikov v Splitu, jih vsako leto obiščem in čas, ki ga preživimo skupaj, je zelo lep,« navdušeno pove.

Kadar ni v Dalmaciji, rada potuje v bolj oddaljene države. Najbolj se ji je vtisnilo v spomin službeno potovanje v Tunizijo, ko so v enem tednu videli državo od razvitega severa do puščavskega juga. Navdušile so jo pestra kultura, zgodovina in narava.

Prosti čas med drugim rada preživi v dobri družbi prijateljic. Služba ji je prinesla tudi lepa prijateljstva in temu je zelo hvaležna. »S puncami se rade odpravimo na morje, pot nas velikokrat zanese tudi v Sarajevo. Imamo obred, vsako leto gremo na sarajevski filmski festival, kjer uživamo v atmosferi mesta, ki ob tem dogodku posebej zaživi,« razloži simpatična novinarka, ki je velika gurmanka in obožuje dobro hrano. Nad kuho sta jo navdušili mama in babica. Vedno sta ji tudi kaj dobrega spekli. »Peko sladic sem vzljubila v zadnjih letih, zelo rada pečem v prazničnem času, predvsem medenjake, pite, presne tortice,« veselo pove Barbara, ki pa se ji slastne dobrote na postavi prav nič ne poznajo. Pravi, da se za to lahko zahvali dobrim genom. Pri hrani nič ne pazi, je tudi ob dveh zjutraj, če je lačna. »Nikoli ne morem zaspati s praznim želodcem, uživam v hrani in se ne obremenjujem, če tehtnica kdaj pokaže kakšen kilogram več. Doma so vedno govorili, da prazna vreča ne stoji pokonci. Nisem ravno športnica, včasih sem hodila v fitnes, zdaj pa je moja velika ljubezen hoja. Zelo rada hodim peš v službo, velikokrat se odpravim peš tudi v mesto in nazaj. Ali pa na bližnji travnik, tako se sprostim in razbistrim misli,« razloži novinarka.

Želi si ustvariti družino

Barbara slovi tudi po svojem vedno urejenem videzu in iskreno pove, da je to posledica vzgoje. »Vzgojili so me, da z urejenostjo pokažeš spoštovanje sebe in okolja, v katerem si. Urejenost mi pomeni veliko, pa ne, da si vedno urejen kot iz škatlice. Velikokrat sem tudi v športnih oblačilih brez petk. Urejenost je, da si čist, dišeč in da se v svoji koži počutiš dobro, kar se potem kaže tudi na zunaj.«

Ker je Barbi, kot jo kličejo prijatelji, ena najlepših novinark na naši komercialni televiziji, seveda dobi veliko moške pozornosti. »Ljubezen mi pomeni ogromno. Pa naj bo to ljubezen v družini, med prijatelji in med partnerjema. Od partnerja pričakujem, da me ima rad in da me spoštuje tako kot jaz njega. Da lahko skupaj rasteva in imava enake cilje za prihodnost. V prihodnosti si želim ustvariti družino, saj je družina tista, ki ti vedno stoji ob strani.«

prejšnji članek
Eterična olja upočasnujejo staranje kože
Moda&Lepota
Eterična olja upočasnujejo staranje kože
naslednji članek
Igralčevo leto zaznamovali zdrsi
Svet slavnih
Igralčevo leto zaznamovali zdrsi