volilni-kongres, Matjaž Han
Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore SD

1683742182-dsc7277-01-1683742078866
Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne zaslužke. Zakaj jih Klemen Jaklič skriva?

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Razkrivamo: Kdo so v resnici Anita, Julija, Nena in Mojca?

4. 11. 2016; 04.25
Avtor: Izak Košir/Vklop
gušti

Miha Guštin - Gušti ne skriva dejstva, da je dve uspešnici Big Foot Mame napisal o svoji življenjski sopotnici Chantal. foto: Mediaspeed

Včasih so zgodbe o njih iz takšnih in drugačnih razlogov celo tako zelo zakamuflirane, da je praktično nemogoče prepoznati resnično osebo, ki se skriva v njej.

Predvsem sodobna popularna glasba je ovekovečila številne muze in njihove zgodbe, ki jih brez prepevanja iz ust znanih glasbenikov ne bi slišali. Pa četudi jih poznamo zgolj po vzdevkih, pod drugimi imeni. Včasih so zgodbe o njih iz takšnih in drugačnih razlogov celo tako zelo zakamuflirane, da je praktično nemogoče prepoznati resnično osebo, ki se skriva v njej. Spet drugič so zelo odkrite, nemalokrat muze v pop skladbah nastopajo celo s pravimi imeni, manjkrat tudi s priimki, včasih se iste pojavljajo tudi v več pesmih, te bi lahko označili za fatalke.

Dragan Bulič nas je opomnil na muze slovenskih glasbenikov, denimo na Neno od Hazardov, ki govori o resničnem srečanju s policistko, težko pa bi pozabili na Julijo, ki jo je ovekovečil Aleksander Mežek. »Včasih so muze bolj ali manj razkrite ali oddaljene od glasbenikov. Šifrerjeva Stoj Marija je denimo posvečena njegovi soprogi, Oda Ireni Mladih levov pa govori o dekletu, ki je bilo resnično posiljeno in umorjeno v Tivoliju,« pojasnjuje Bulič.

"Anite sicer nisem osebno poznal, sem pa Greto," pravi Tulio Furlanič. foto: mv

Miha Guštin - Gušti ne skriva dejstva, da je dve uspešnici Big Foot Mame napisal o svoji življenjski sopotnici Chantal. Gre za skladbi Led s severa in Črn tulipan. »Muze so dostikrat imaginarne fantazije, redkokdaj resnične. Mojca je bila denimo več deklet, ki sem jih poznal še kot najstnik,« odgovarja Gušti.


Ena od največjih intrig v paleti slovenskih hitov pa je bila vedno Anita, za katero je napisal besedilo Drago Mislej - Mef, odpel pa jo je primorski vokalist Tulio Furlanič v takratni skupini Halo. Primorec o dotični muzi pravi, da res nikoli ni bila sita. »Anite sicer nisem osebno poznal, sem pa poznal Greto, prav tako iz naše pesmi. Bila je prodajalka ljubezni v šestdesetih letih, ko so k nam na Obalo hodili številni Italijani in se je pač znašla. Bila je posebna, navdihujoča, umrla pa je pred nekaj leti v starosti nekaj čez 70 let,« se spominja Furlanič in dodaja, da so muze nemalokrat velika želja po nedosegljivem, po hrepenenju, če pa imaš srečo, lahko o tem napišeš tudi resnično zgodbo.

Ni čudno, da si je v poplavi vseh muz med glasbeniki eden od največjih aktualnih bendov nadel najbolj navdihujoče možno ime – Muse, Andrej Šifrer pa je z naslovom pesmi Muza mojga bluza pravzaprav opisal vse muze – pretekle, aktualne in tiste, ki bodo šele prišle. Slava jim.

Andrej Šifrer pa je z naslovom pesmi Muza mojga bluza pravzaprav opisal vse muze. foto: KMA

prejšnji članek
Tomi Meglič o velikih skrbeh in enoletnem oddihu
Svet slavnih
Tomi Meglič o velikih skrbeh in enoletnem oddihu
naslednji članek
Pet jedi za čudovito postavo, kot jo ima Gigi Hadid
Moda&Lepota
Pet jedi za čudovito postavo, kot jo ima Gigi Hadid