pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Boštjan Romih na dopustu reševal avtodom

14. 5. 2016; 08.00
Avtor: Andreja Comino/Zvezde
Boštjan Romih

"Tako kot jadrnica je tudi avtodom čisto poseben način potovanja," pravi Romih. foto: Osebni arhiv

Televizijski voditelj Boštjan Romih je po duši strasten avanturist.

Podvodni ribolov, kolesarjenje po Dolomitih, plezanje, jadranje in potepanje z avtodomom je le nekaj stvari, ki jih obožuje tako on kot njegova družina. Ujeli smo jih ravno, ko so se vrnili s potepanja po Grčiji, polni nepozabnih vtisov.

"Tako kot jadrnica je tudi avtodom čisto poseben način potovanja in preživljanja dopusta. Naši otroci obe prevozni sredstvi naravnost obožujejo. Prve noči od samega vznemirjenja niti zaspati ne morejo," pripoveduje voditelj in dodaja, da so se letos za prvomajske praznike namenili z avtodomom obiskati prijatelje v Bruslju, nato še prijatelje v Londonu in se potepati po jugu Anglije. Teden dni pred potovanjem ju je z ženo Laro začelo skrbeti vreme, dva dni pred načrtovanim odhodom pa je zaradi obupne vremenske napovedi dokončno padla odločitev, da popolnoma spremenijo načrte in se odpravijo proti jugu. "Avtodom je take vrste dopust, da greš lahko dobesedno za soncem, in točno tako smo naredili. Najprej smo se odpravili na polotok Halkidiki blizu Soluna, kjer je morje že imelo 18 stopinj Celzija, in najstarejša Rosa je celo stisnila zobe in zaplavala. S seboj sem imel ribiško obleko, zato sem se odpravil v morje in nalovil lepo vrsto rib. Prijateljica iz Bruslja pa nam je poslala slike zasneženega dvorišča. Torej je bila Grčija prava odločitev, čeprav je tudi tam vreme pokazalo zobe v obliki orkanske burje. Avtodom sem imel parkiran na obali ob morju in sredi noči ga je bilo treba prestaviti, saj so ga sunki vetra že nevarno zibali. Verjetno se ravno prevrnili ne bi, ampak spati se pa tudi ni dalo," pravi in dodaja, da sta z Laro tu in tam imela tudi krajše noči, predvsem ko so spali na manj običajnih mestih. Napenjala sta ušesa, ali kdo hodi okrog avtodoma, ali koga mikajo kolesa ... "Kljub vsemu je avtodom zame zelo posrečena kombinacija aktivno preživetega časa in sproščenega doživljanja vsega naokrog.

Nato so se odpravili v slavno Meteoro, mesto, kjer so pravoslavni menihi na nemogočih vrhovih 250-metrskih skalnatih sten postavili slikovite samostane. Dva dni so krožili okoli njih in si ogledovali lepoto narave ter človeške stvaritve, ob katerih ti zastane dih. Ko so se vračali proti Makedoniji, so se na deževen dan ustavili v termah, kjer so se na prostem namakali v vrelcih vroče vode. "V Makedoniji imam dobrega prijatelja, ki nas je gostil zadnje dni našega potovanja. Takrat so pri njih ravno praznovali pravoslavno veliko noč in tako smo imeli priložnost doživeti tudi to. Glavno praznovanje se pri njih zgodi v noči s sobote na nedeljo, ko ljudje pridejo na ceste, se zbirajo okrog cerkva, prižigajo tanke svečke, značilne za pravoslavni svet. Za vse nas je bilo nepozabno doživetje," razlaga Boštjan, ki je starejšima otrokoma Rosi in Danu opravičil dva dni šole. "Tako kratek izostanek se takoj nadoknadi, dragocene izkušnje in lepi spomini pa ostanejo vse življenje. Nekako tako tudi dojemamo vsako naše potovanje – neprecenljiva šola, širjenje uma in predvsem dejavno preživet čas, ko je družina skupaj." 

prejšnji članek
Sem enaka kot mami?
Zdravje
Sem enaka kot mami?
naslednji članek
"Tita je zanimalo vesolje"
Kultura
"Tita je zanimalo vesolje"