volilni-kongres, Matjaž Han
Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore SD

1683742182-dsc7277-01-1683742078866
Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne zaslužke. Zakaj jih Klemen Jaklič skriva?

njena.si
njena.si njena.si
Odnosi
 

Življenje je vajino, ne iz filma!

28. 9. 2023; 03.00
Avtor: Lara Jelen
romantika, par
Vsak se je že znašel pred vprašanjem, ali je partner pravi zanj, to se dogaja na začetku razmerja ali pa po večletni zvezi.

Marsikdo si pri iskanju odgovora pomaga s priročniki in članki, kar seveda ni prava pot. Toda če boste svojega partnerja prepoznali v spodnjih opisih, se vam tega ne bo treba vprašati nikoli več.

Zanj ste na prvem mestu

Seveda si vzame čas za svoje prijatelje in stvari, ki jih rad počne. Zaveda se tudi, da je treba najprej poskrbeti zase, da lahko poskrbiš za druge. A pri tem ni egoist in upošteva eno najpomembnejših »pravil« partnerstva. To je princip dam – daš, kar pomeni, da ravno tako, kot ima rad, da vi skrbite in se trudite zanj, tudi on vlaga svoj del v vajino zvezo. S svojimi dejanji vam daje vedno znova vedeti, da ste zanj (poleg njega samega) na prvem mestu in da se lahko zanesete nanj. Je vaš varni pristan, tudi kadar plujete po razburkanem morju.

Ob njem se vam ni treba pretvarjati

Sprejema vas takšno, kot ste, zato se ob njem počutite sproščeno. Še zdaleč vas ne skuša prepričati, da so vaši konjički brezpredmetni in da bi bil skrajni čas, da jih opustite. Tudi če mu katera vaša lastnost ni najbolj pri srcu, vas ne poskuša spreminjati. Seveda ima vsak med nami kakšno lastnost, nad katero partner ni najbolj navdušen, a tudi tisto, kar ga moti, vam pove spoštljivo. A to ne pomeni, da se nikoli ne spreta. Prepiri so navsezadnje lahko tudi konstruktivni, če se partnerja med sabo slišita in po premisleku dojameta, kaj je povzročilo problem, ter sta ga nato pripravljena skupaj rešiti. Prepiri sami po sebi niso problematični, če se le ne vrtijo vedno okrog ene in iste težave.

Zna vas nasmejati

Richard Templar, avtor knjižne uspešnice 100 pravil za srečno ljubezen, meni, da je to, da nas zna partner nasmejati, najpomembnejša stvar v razmerju. »Če izberete partnerja zaradi videza, statusa ali kakšne druge značajske lastnosti, lahko to prej ali slej obžalujete. Marsikaj lahko z leti zbledi, spremenijo se lahko tudi značajske lastnosti – samozavestno osebo stre čustven vihar, potrpežljivega človeka bolezen ali bolečine spremenijo v razdražljivega in nezadovoljnega. Smisel za humor pa bo po drugi strani hranil razmerje še dolgo po tem, ko bodo druge stvari prešle. Ko bosta s partnerjem že leta po upokojitvi sedela v gugalnikih in bodo otroci že zdavnaj odrasli, vam bo morda ostalo le še to, a bo dovolj,« meni in doda, da ne gre le za to, da imamo ob sebi nekoga, ki nas zna nasmejati, čeprav je to ključno. Po njegovem bi bilo najbolje, da imamo ob sebi nekoga, ki nas pripravi do tega, da se smejemo sami sebi. »To vam bo v življenju prihranilo marsikatero grenko izkušnjo,« je prepričan.

Povezujejo vaju podobni življenjski cilji

Če ne hodita vsaj približno v isto smer, bi takšno razmerje zelo težko opisali kot popolno partnerstvo. Če pa si delita podobne vrednote in cilje, je to dober znak, da sta kot ustvarjena drug za drugega. Pri tem niti ni toliko pomembno, ali imata oba raje pse ali mačke, kot to, da sta kompatibilna pri vrednotah, ki vama v življenju pomenijo največ. Si na primer oba želita imeti otroke in ustvariti skupen dom? Pomembno je, da se ujemata v tistih stvareh, ki vama pomenijo največ. Vse drugo je stvar dogovora. Če vama gre sklepanje kompromisov dobro od rok, je to le še en dokaz, da imate ob sebi izjemnega partnerja.

Lahko mu zaupate

»V partnerskem odnosu je zaupanje življenjskega pomena ne glede na to, ali govorimo o zvestobi, držanju obljub, porabljanju denarja v okviru danih možnosti ali čem drugem. Če partnerju ne morete zaupati, nikoli ne boste srečni,« je zapisano v knjigi 100 pravil za srečno življenje.  Le če partnerju popolnoma zaupate, ga boste spustili dovolj blizu. Marsikdo si tega ne dovoli, ker se zaveda, da ga lahko partner tako tudi najbolj prizadene. Vendar do tega ne bo prišlo, če je vaš življenjski sopotnik pravi za vas. Pravi partner vas ne bo poskusil prizadeti tam, kjer ve, da vas najbolj boli. Z zaupanjem ustvarite bližino, ki je lahko ob pravem človeku nekaj najlepšega, kar se vam lahko zgodi v življenju. Navsezadnje je prav  to tisto, kar tako zavzeto iščemo. Nekoga, s katerim bo svet (še) lepši.

Ne ustvarjajte si scenarijev na podlagi romantičnih filmov

Ne rečemo, da ni mogoče, pa vendar je priporočljivo, da si glede »ta pravega« zase ne postavljajte previsokih ciljev (a tudi ne prenizkih!). Ne delajte neumnosti v upanju, da boste na ta način srečali pravega, ki vas bo rešil pred katastrofo, sploh pa ne delujte po scenariju kakšnega romantičnega filma. Ni nujno, da boste do nekoga, ki je sicer morda popoln za vas, v trenutku občutili ljubezen na prvi pogled. Zato še enkrat poudarjamo: ne primerjajte svojega partnerstva z drugimi, niti tistimi, ki jih vidite v filmih, niti tistimi, ki jih poznate v resničnem življenju. Raje se osredotočite na svojo zvezo in na to, kako se počutite v njej. To je tisto, kar šteje. Ljubezen je tako ali drugače romantična že sama po sebi, zato zanjo ne potrebujete tujega scenarija.

prejšnji članek
To so opozorilni znaki, ki vas opominjajo, da je čas za spremembe
Zdravje
To so opozorilni znaki, ki vas opominjajo, da je čas za spremembe
naslednji članek
Umrl je profesor Dumbledore iz filmov o Harryju Potterju
Svet slavnih
Umrl je profesor Dumbledore iz filmov o Harryju Potterju