zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Njenih 5 minut
 

Moški so bolj maščevalni, ženske pa domiselnejše

21. 6. 2016; 09.30
Avtor: Jerneja Zajc
moški ženska
Občutku, da se nam je zgodila krivica, kaj kmalu rada sledi misel na maščevanje.

Prebudijo se demoni in zaplešejo svoj zlovešči ples ter kujejo peklenske načrte, ne ustrašijo se niti najbolj uničevalnih misli. Kot odrasli ljudje bi morali vedeti, kako se lotevati medsebojnih konfliktov, in večinoma tudi vemo. Zgodi pa se, da nam občutek, da se nam je zgodila krivica, povsem zamegli razum. Sploh če gre za ljubezen. In takrat se namesto nežnih čustev kar naenkrat v človeku zavrti vrtiljak jeze, prizadetosti, razočaranja, ki vodi k eni sami misli – maščevanje! Pri tem ne izbiramo sredstev.

Prevaran, ogoljufan ali drugače izigran človek je prizadet. Zato želi, da bi bolelo tudi krivca. Do kod lahko gre naša želja po maščevanju? Na primer, nič nenavadnega ni, če želi prizadeti svojega ljubimca ženska, ljubica, ki ji je moški nenehno obljubljal ločitev, naposled pa se je vrnil k ženi. Že klic na domač telefon bi lahko bil neprijeten. Sčasoma razmišlja, da bi najraje uničila njegov zakon. Maščevalni načrt pa lahko dobi še globlje razsežnosti. Meja tukaj skoraj ni. Domišljija gre lahko v različne smeri – v nekaterih ljudeh se prebudi agresija, v drugih kanec zlobe, nekateri znajo nabrusiti jezik, drugi si dajo duška z dejanji.

V osnovi je nekakšna maščevalna gesta lahko pravzaprav celo koristna, saj človeka razbremeni pretirane jeze. Vendar je dobro vedeti, da za ponovno doseganje notranjega miru dejanje niti ni potrebno,  dovolj je že samo to, če maščevanje kujemo v glavi, saj občutek, da bi drugi lahko trpel, že omogoča vzpostavitev ravnovesja.

Kdo kuje iz ženskega maščevanja dobiček?

Z maščevanjem hoče človek pokazati, da je nekdo in da si takšnega odnosa do sebe ne dovoli. V ozadju takšne naravnanosti tiči misel, da je krivica, ki nas je doletela in ni popravljena, kot nekakšen zahrbten strup, ki nas naskrivaj uničuje. Zato je želja po poravnavi, finančni odškodnini ali maščevalni gesti pravzaprav nagonski poskus, da bi dosegli čustveno ravnovesje, in je v tem smislu koristna. A konkretni profit gre lahko tudi na tuj račun. Zaradi potrebe po maščevanju za nezvestobo romajo v zelo različne žepe čisto konkretni denarci. Mnoge prevarane žene rade naročajo usnjena oblačila in seksualne igračke na službeni naslov svojih nezvestih soprogov. Tiste, ki poznajo finančne skrivnosti svojih bivših partnerjev, jih prijavijo zaradi utaje davkov ali podobne goljufije. Kakšne se spravijo na možev avto, s čimer dajo avtomehaniku dodatno priložnost za zaslužek. Ko se dva zavrtita v maščevalnem plesu, si lahko mnogi veselo manejo roke v pričakovanju dobička.

Pretiravanje ni dobro!

Čeprav res drži, da je maščevanje nekakšna domiselna oblika psihohigiene, pretiravanje vendarle ni dobro. Če človeka zagrabi maščevalni plaz, ki ga ne zna več nadzorovati, postane hudo. Začnejo se dogajati nove krivice, to pa vodi k še večji meri grenke jeze in prizadetosti.

Psihologi zato svetujejo, da je najbolje z maščevanjem opraviti kar v mislih. Učinek je namreč enak. Dovolj je, da sprostimo domišljijo in z njo povsem izčrpamo negativna čustva. Poleg tega je v mislih dovoljeno vse, res vse. Tudi misel, da se nezvesti partner s svojo novo ljubico z avtom zapelje v prepad. A pozor  – vse samo v mislih!

Za učinkovito čiščenje užaljene in prizadete duše pa je pomembno tudi to, da o svojih maščevalnih mislih ne presojamo in se jih ne sramujemo. 

Ohraniti mir

Druga pot iskanja notranjega miru, ko smo žrtev prevare, je, da ostanemo mirni. S tem drugemu dopuščamo, da stori napako, hkrati pa krepimo lasten občutek velikodušnosti. Zaradi tega se lahko počutimo veliko bolje. Za mnoge je razumevanje krivice prevelik zalogaj. Dovolj je že, če preprosto prekinemo vse stike – brez neskončnega argumentiranja, sporov in netenja jeze. S tem se izognemo nepotrebnemu izgubljanju energije za maščevanje. 

Moški se maščujejo pogosteje kot ženske

Nemška raziskava je pokazala, da se je v življenju vsaj enkrat maščevalo 27 odstotkov moških in 16 odstotkov žensk. Moški se nagibljejo k reakcijam v afektu, ženske pa izpričujejo večjo domiselnost in si raje izmislijo kakšno spletko, znajo tudi zelo prizadeti z besedo in predvsem skušajo žrtev svojega maščevanja zadeti tam, kjer najbolj boli. Moški najpogosteje pomislijo na to, da bi s tekmecem fizično obračunali ali uničili zvezo.

Na vsak način je treba delovati preudarno, trezno in premišljeno. Izogibajte se preveč spontanim reakcijam. Naj se vam najprej jeza malo razkadi.

Ne vključujte v svoje poteze nevpletenih oseb. Maščevanje naj vedno doleti samo tistega, ki vas je razjezil.

Ne storite ničesar nezakonitega in pazite, da ne bo nihče poškodovan. Kršitev zakonodaje ima resne posledice, poleg tega lahko postane hudo draga reč.

Če ste za maščevalnost preveč razumni, razkrijte svoj maščevalni načrt najboljši prijateljici. Tudi to bo prineslo zadoščenje, morda pa tudi nekaj zabave.

prejšnji članek
Vaš navijaški tvit bodo pospravili v kovček
Njenih 5 minut
Vaš navijaški tvit bodo pospravili v kovček
naslednji članek
Je vojvodinja Kate spet noseča?
Svet slavnih
Je vojvodinja Kate spet noseča?