stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

9 trikov z uporabo aluminijaste folije

25. 2. 2023; 03.00
Avtor: Z.F.
aluminijasta folija 1

Z aluminijasto folijo boste hitro nabrusili tope škarje in nože, odstranili rjo in odgnali žuželke. foto: Dreamstime

Aluminijasta folija spada med najbolj nepogrešljive kuhinjske pripomočke, saj jo uporabljamo za zavijanje živil, pri peki, kuhanju ... A to še ni vse, uporabna je tudi pri drugih hišnih opravilih.

Aluminijasta folija je nedvomno vsestransko koristna, pa čeprav se nanjo najpogosteje spomnimo prav pri pripravi ali shranjevanju hrane. Je namreč vodoodporna, dobro prenaša toploto in elektriko, ni toksična in ne rjavi, preprosto jo je pregibati in oblikovati  … Veste, kako jo še lahko uporabite?

Ublažite bolečino

Aluminijasto folijo lahko uporabite pri zvinih, izpahih in bolečinah v križu. Odrežite kos folije in jo položite na oboleli predel, čez pa povijte povoj. Pustite delovati čez noč in postopek po potrebi ponovite. Aluminijasta folija bo grela oboleli predel in pripomogla k hitrejši ozdravitvi.

Bolečine v hrbtu so lahko zelo različne. foto: Arhiv naročnika

Upočasnite zorenje banan

Preprost trik, s katerim boste preprečili, da bi se banane prehitro »zmedile«. Peclje povijte s folijo in tako upočasnite zorenje. Nikar pa banan ne spravljajte na hladno mesto ali v hladilnik, saj to povzroča temnenje ter še pospešuje zorenje oziroma razpad. Prav tako jih ne odlagajte v košaro z jabolki.

V pralnem stroju

Naredite nekaj žogic iz aluminijaste folije in jih dajte v pralni stroj ter zaženite cikel. Aluminijasta folija bo preprečila statiko in vaša oblačila obvarovala kosmov papirnatega robčka, če ste ga morda po pomoti pozabili v žepu oblačila.

Nabrusite škarje hitro in preprosto. foto: Arhiv Novice Svet24

Nabrusite škarje

Aluminijasta folija je idealna za ostrenje škarij. Odtrgajte kos folije in ga nekajkrat prepognite, nato pa s škarjami večkrat zarežite vanj. Opazili boste, da bodo hitro postale bolj ostre. Podoben trik lahko uporabite za ostrenje nožev, le da v tem primeru z noži previdno večkrat prerežite folijo.

Zažgane ponve in lonci

Tudi najboljšim kuharjem se kdaj zgodi nesreča in kaj prismodijo. Da bi lažje odstranili zažgane ostanke hrane, preizkusite tole. V lonec oziroma litoželezno ponev (nasvet ni primeren za ponve s teflonsko prevleko) nalijte vročo vodo, dodajte nekaj kapljic kisa in detergenta ter zmečkano kepo folije. Pustite čez noč. Nastala bo reakcija, ki bo poskrbela, da se bo zažgana umazanija preprosto odlepila od površine. Naslednji dan ponev oziroma lonec le še zdrgnite s kepo folije in znova se bo bleščal kot nov. Folijo lahko sicer uporabite tudi za čiščenje mreže v pečici ali za žar.

aluminijasta folija

aluminijasta folija foto: Dreamstime

prejšnji članek
Magnezijevi pripravki proti stresu in za lepše spanje
Zdravje
Magnezijevi pripravki proti stresu in za lepše spanje
naslednji članek
Značilni simptomi povišanega holesterola
Zdravje
Značilni simptomi povišanega holesterola
#obraziavenija
obraziavenija