stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Z nočno nego izdatno pospešite proces obnove kože

7. 1. 2024; 02.00
Avtor: Mare Koren
profimedia-0347032643

Maska za obraz foto: Profimedia

Ponoči preskoči proces obnavljanja telesa in obraza v najvišjo hitrost. Organizem izloči nekajkrat več srečnega hormona endorfina in tako podpre delo pomlajevalnega kolagena.

Kdor veliko spi, ima rožnato polt ter žanje komplimente. Naravni, blagodejni proces lahko pospešimo s številnimi kozmetičnimi sredstvi, ki jih nanesemo pred spanjem, dobrodošle pa so tudi domače maske in kreme.

Nočna nega mastne kože

Še posebno težavna za ličenje je zjutraj mastna koža, saj so žleze lojnice čez noč aktivnejše in lahko povzročijo nove akne. Pred spanjem moramo torej na obraz nanesti kremo, ki absorbira odvečen loj. Pri blažjih aknah je zelo dobrodošla nočna krema z izvlečkom zelenega čaja. Na bolj problematično kožo pa nanesimo kremo, ki zavre nastajanje dihidrotestosterona, androgena, ki poveča sintezo loja.

Pri blažjih aknah je zelo dobrodošla nočna krema z izvlečkom zelenega čaja. foto: dreamstime

Nega zoper gubice

Noč je popolna za glajenje gubic, kajti najučinkovitejše kreme vsebujejo vitamina A in C, antioksidanta, ki sta za polovico manj aktivna, če sta izpostavljena sončni svetlobi. Kožo ponoči dodobra nahranijo še peptidi, ki okrepijo naravne vezne lastnosti kolagena. Izbira nočnih krem je velika, nič manj kot sestavine je pomembna tehnika nanašanja.

Nočno kremo nanesemo na dobro očiščeno in vlažno kožo. Obraz osvežimo z vodo, najbolje z destilirano, ali s kamiličnim čajem in ga nato le nežno potapkamo z brisačo. Aktivne sestavine kreme zelo težko prodrejo v povsem suho kožo. Občasno pred nanosom nočne kreme na obraz nanesimo naribano jabolko, primerno za vse tipe kože. Hranilne sestavine jabolka kožo izdatno navlažijo, odprejo pore in jih pripravijo na nočno nego. Kremo nežno vtrimo s krožnimi gibi. Začnemo na vratu in končamo na čelu. Okoli oči vtremo kremo od zunanje strani proti notranji.

Za pospešeno rast nohtov

Pred spanjem na konice prstov dobro vtrimo kremo za obnohtno kožico. Z masažo obnohtne kožice bomo pospešili prekrvitev posteljice nohtov, zato bodo rasli hitreje in bodo močnejši. Bogato nočno kremo za obnohtno kožico lahko izdelamo tudi sami, če zmešamo dve žlički vazelina, pol žličke mandljevega olja in četrt žličke limoninega soka. Krema bo v temnem in hladnem prostoru zdržala 14 dni.

prejšnji članek
Zakaj so nekateri ljudje tako zlobni?
Zdravje
Zakaj so nekateri ljudje tako zlobni?
naslednji članek
Napaka, ki jo delate pri pripravi piščančjega mesa
Kulinarika
Napaka, ki jo delate pri pripravi piščančjega mesa