IMG-20240429-WA0004
Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega grabna usoden plaz

1683742182-dsc7277-01-1683742078866
Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne zaslužke. Zakaj jih Klemen Jaklič skriva?

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Vsi delamo te napake

23. 10. 2016; 01.00
Avtor: Lea Pufek/Bodi zdrava
ženska make up ličilo

foto: Pixabay

Lepotilnim ritualom, ki so skoraj dnevno na našem urniku, nikoli ne posvečamo pretirane pozornosti.

Počnemo jih skorajda od nekdaj, zato jih imamo v malem prstu. Razčesavanje las, britje nog, piljenje nohtov … Vse to počnemo že rutinsko, zato nikoli ne razmišljamo o tem, ali vse to počnemo prav.

Kako bi se odzvali, če bi vam kdo rekel, da se ne znate česati, si spiliti nohtov ali si umiti las? Verjetno bi se vam zdelo smešno, ker je kaj takega nemogoče. To vendarle počnete že skoraj vse svoje življenje! Ste pa ja že mojster v tem! A ne glede na to, kako zelo rutinski so postali nekateri lepotni rituali, tiste najosnovnejše večina žensk še vedno izvaja narobe. Tako je, večina nas pri vsakodnevnih lepotnih in higienskih ritualih počne velike napake.

Piljenje nohtov

Nohte si navadno krajšamo tako, da jih pilimo v obe smeri. In čeprav je takšno gibanje pilice učinkovito, ni nujno tudi dobro za nohte. Takšno piljenje namreč na površini nohta lahko povzroči razpokice, zaradi katerih se nohti sčasoma začnejo lomiti. Strokovnjaki za nohte svetujejo, da nohte raje pilite samo v eno smer, in tako zagotovite trdne nohte brez cepljenja in razpok.

Odstranjevanje lahka za nohte

Čeprav vemo, da je lak z nohtov treba odstranjevati z ustreznim odstranjevalcem, smo mnoge krive veliko manj zamudnega lupljenja laka z nohtov. Saj veste, ko ste v pisarni ali na sestanku in se vam lak na nohtu odkruši na enem koncu, vi pa si ne morete pomagati, da ne bi na tem mestu laka preprosto odluščili s celotnega nohta. Zakaj to ni dobro? Ker s tem z nohta odstranite tudi njegovo vrhnjo plast. S tem pa tvegate, da nohti postanejo tanjši, šibkejši in bolj lomljivi. Poskušajte se torej upreti nagonskemu luščenju laka z nohtov in se odstranjevanja raje lotite po stari in preverjeni metodi – z odstranjevalcem in koščkom vate.

Lase je veliko primerneje česati postopoma. Najprej začnimo pri konicah. foto: Profimedia

Česanje

Česanje je verjetno prva lepotna navada, ki smo jo kadar koli prejeli, in verjetno vas bo šokiralo, ko boste izvedeli, da to že vse življenje počnete narobe. Kadar se češemo, se namreč češemo od vrha do konic. Začnemo torej pri lasišču in s krtačo ali glavnikom vlečemo proti konicam. Zaradi takšnega česanja nam izpade veliko več las, svarijo strokovnjaki. Zlasti če imamo nekoliko zavozlane lase. Ko se glavnik zatakne za vozel, ne bo popustil ta, ampak las – preprosto ga bomo izpulili. Česanje od vrha proti konicam prav tako razteguje las, zaradi česar se ta sčasoma prelomi ali razcepi. Lase je torej veliko primerneje česati postopoma. Najprej začnimo pri konicah in razvozlajmo morebitne vozle, šele ko se bomo prebili skozi njih, z glavnikom ali krtačo potegnimo po celotni dolžini las.

Uporaba balzama za lase

Balzam navadno uporabljamo za lepše lase, a nas je kljub temu večina nezadovoljna z naglavnim okrasjem. Najpogosteje se pritožujemo nad premajhnim volumnom. Vzrok za to se navadno skriva v tem, da med umivanjem las napačno uporabljamo balzam za lase. Ta je namreč namenjen poškodovanim lasem, poškodovani deli naših las pa so konice. A kljub temu nas večina balzam nanaša po celotni dolžini las, zaradi česar so naši lasje po umivanju dodatno obteženi in nimajo prave oblike. Balzam za lase torej vedno nanašajte na spodnjo polovico las. Pri koreninah so lasje – če le ne bolehate za kakšno resno boleznijo – navadno zdravi in balzama ne potrebujejo.

Britje

Ni ženske, ki ne bi bila kriva tako imenovanega suhega britja. Ko se nam mudi, kar na suho potegnemo z britvico in se znebimo nadležnih dlačic. A takšna navada škoduje koži. Če med britjem kože ne navlažimo, je ta bolj izpostavljena urezninam, odrgninam, vnetjem in pekočemu občutku. Poleg tega pa britvica dlačice v takšnem primeru odstrani veliko slabše. Pri britju vedno uporabljajte ustrezne gele ali pene za britje, najbolj priporočljivo pa se je briti po prhanju, ko so dlačice zmehčane, površina kože pa brez odmrlih delcev. Tako bo britje najučinkovitejše, koža pa gladka in brez ureznin.

Sušenje las z brisačo

Po umivanju si lase navadno ovijemo z brisačo in jih tako osušimo, pred sušenjem pa jih z njo še otremo, in to navadno tako, da si jih grobo zdrgnemo. Ker je povrhnjica las grajena prekrivno, torej v plasteh kot strešna kritina, z drgnjenjem povzročimo nekaj takega kot močan veter strehi. Ker sestavni delci povrhnjice več ne ležijo tesno drug na drugem, tudi las ni več videti sijoč in gladek, ampak postane pust, suh in zbledel. Lase je z brisačo veliko bolje otreti tako, da zdrsnemo po dolžini las od lasišča do konic, na koncu pa vodo iztisnemo iz njih. Tako površino lasu najmanj prizadenemo.

prejšnji članek
Nepogrešljiva živila za lepo kožo
Moda&Lepota
Nepogrešljiva živila za lepo kožo
naslednji članek
Pot do življenja z bistvom
Zdravje
Pot do življenja z bistvom
#nasazenazenska
nasazenazenska