pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Sok za večno mladost

13. 11. 2016; 02.00
Avtor: M. M.
Sok za večno mladost
Noni je eden največjih eliksirjev zdravja in mladosti.

Pravi sadni sokovi, brez dodatkov, so zakladnica vitaminov, mineralov in mikroelementov, potrebnih za normalno delovanje telesa. Dobrodošli so pri osiromašeni prehrani in stalnem stresu. Eden največjih eliksirjev zdravja in mladosti pa je gotovo noni.

Kaj je noni?



Noni je sok iz zrelih plodov rastline z latinskim imenom Morinda citrifolia, po naše morinda ali noni, ki je razširjena v tropskih predelih Pacifiškega oceana, Daljnega vzhoda, Indije in Srednje Amerike. Starejši zdravilci na otokih Havaji, Samoa, Rotuma in Fidži uporabljajo rastlino predvsem za zdravljenje ran, razjed, vnetij in infekcij. Novejše raziskave znanstvenikov pa so se oddaljile od njene tradicionalne uporabe in v ospredje prihaja predvsem uporaba nonija v obliki napitkov in sokov.

Bogastvo antioksidantov

Nekatere spojine v plodovih in koreninah nonija učinkujejo protibakterijsko, po raziskavah na Univerzi Havaji pa je v noniju tudi skopoletin, ki prispeva k znižanju krvnega tlaka.

Nonijev sok vsebuje številne vitamine, tiste iz skupine B ter A, C in E, ki delujejo antioksidativno in ščitijo organizem pred škodljivimi učinki prostih radikalov, ki povzročajo staranje, lahko pa so tudi vzrok za nastanek raka. Je odličen antirevmatik, znižuje pa tudi visoko telesno temperaturo.

Nonijev sok je koristno dopolnilo v vsakodnevni prehrani zaradi folne kisline ter številnih mineralov ter mikroelementov, kot so kalcij, magnezij, natrij, kalij, železo, cink, fosfat, selen, mangan, jod, baker, silicij, krom, molibden.
 
Kako do najboljšega soka?

Pri nakupu vsakega sadnega soka je potrebna previdnost, sicer lahko zaužijemo več vode in dodatkov kot zdravilnega sadeža. Pomembno je, da je noni iz sadežev, ki niso gojeni na plantažah, in da ni izdelan iz koncentrata. Najboljši je naraven, čisti sok, brez konzervansov in dodatkov okusov, obdelan le z blago pasterizacijo. Zaradi tega je še posebej pomembno, da so plodovi pridelani ekološko in ne vsebujejo pesticidov, herbicidov in da jim v postopku pridelave soka ne dodajajo konzervansov, zgoščevalcev in podobnih aditivov.

prejšnji članek
Krepi lase, vrača mladost, celi akne
Moda&Lepota
Krepi lase, vrača mladost, celi akne
naslednji članek
Koliko je vaše telo v resnici staro?
Zdravje
Koliko je vaše telo v resnici staro?