Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Nič škodljive in zelo zanesljive!

14. 10. 2016; 09.04
Avtor: Lara Jelen/Zarja
zdravi lasje
Gotovo ste že kdaj razmišljali, da bi namesto spornih konvencionalnih barv za lase začeli uporabljati naravne barve.

Morda ste katero verzijo teh barv celo že preizkusili, a ste bili razočarani. Ali pa spadate med tiste, ki mislijo, da lahko z naravnimi barvami lase pobarvamo izključno rdeče? Tako kot pri vseh drugih stvareh je tudi tu pomembno, da se naravnega barvanja las lotimo pravilno. Le kdo bi nam o tem vedel povedati več kot oseba, ki je po izobrazbi biologinja in svoje lase že vrsto let barva z naravnimi barvami? Pogovarjali smo se z Mirjam Mihelčič Korez.

Mirjam M. Korez je biologinja, ustanoviteljica projekta Biti Ženska in Centra za nego telesa, odnosov in okolja Živa, obenem pa tudi umetnica ličenja in strokovnjakinja za naravno nego obraza in las. Torej je nedvomno prava sogovornica o temi, ki smo se jo namenili raziskati v tokratni rubriki Lepota. Mirjam, ki pogosto vodi delavnice in predavanja o naravi negi las in barvanju z naravnimi barvami, nam je natančno pojasnila, zakaj je primerna nega las tako zelo pomembna.

»Zdravi lasje so živi in so kot naše antene. So pravzaprav podaljšek našega živčnega sistema in mogoče je, da v kratkem času zaradi stresa osivimo. Po močni duševni stiski lahko opazimo pod mikroskopom zareze na laseh. Lepi lasje torej razkrivajo naše zdravje. Barvanje s konvencionalnimi barvami pa trajno poškoduje lase. Z barvo za lase, ki ni stoodstotno rastlinska, je celotna struktura las trajno poškodovana, povrhnjica pa odprta. Naravne lasne pigmente konvencionalno barvanje odstrani, čvrstost las, ki jo dajejo pigmentne celice – te sestavljajo večino lasne mase – pa je izgubljena. Lasje se začnejo lomiti in dajejo občutek slame. Dodatek peroksida odpre povrhnjico in uniči naše pigmentne celice ter s tem večji del mase skorje las, kar pomeni, da tudi barve z naravnimi pigmenti vodijo k mrtvim lasem,« pojasnjuje.

Kot najbolj problematično sestavino v konvencionalnih barvah za lase omeni formaldehid, ki je domnevno rakotvoren in povzroča alergije: »Problematični so tudi aromatični amini: fenildiamin in toluen diamin sta na primer dokazana mutagena, povzročata genske spremembe in sta kancerogena. Azo barvila (CI 1168 do CI 40215) prav tako povzročajo škodljive genske spremembe.«

Osnova je kana, odtenki barv pa so zelo različni

Čeprav je osnova naravnih barv za lase kana, lahko z njimi ustvarimo cel spekter različnih odtenkov, ne samo rdečega. foto: Profimedia

Ko ugotovimo, da bi z naravnimi barvami za lase lahko ustvarili cel spekter različnih odtenkov, ne samo rdečega, navadno izgubimo edini razlog, zaradi katerega bi še vedno posegali po konvencionalnih barvah. »Edini rastlinski pigment, ki je tako majhen, da prodre v lasno strukturo, je lavson. To je pigment kane, ki je ime dobil po njenem latinskem imenu Lawsonia inermis. Pigmentacije in lasnih celic ne poškoduje, ampak skupaj z lasnimi pigmenti ustvarja končno barvo las. Vse druge molekule rastlinskih pigmentov so večje, zato tvorijo ovoj, ki kot plašč obloži lase in jih tako zaščiti pred različnimi vplivi,« je razložila strokovnjakinja. Drugi pigmenti so indigo, amla, sena, kava, hibiskus, rdeča pesa, orehove lupine, kamilica, ratanija … Kana in indigo trajno obarvata lase, pigmenti pa pripomorejo k različnim barvnim odtenkom. Prav zaradi tega je osnova stoodstotnih rastlinskih barv za lase kana (tudi indigo), ki ju najdemo v barvnih mešanicah od blond do naravno črnih odtenkov.

Kana je zdravilna rastlina, raste na severu Afrike in v Aziji (Indija). Deluje antibakterijsko in protiglivično. Uporabljajo jo proti kožnim infekcijam in kot regenerator za lase. Ne samo da se z njo lahko izognemo škodljivim sestavinam v konvencionalnih barvah, ampak lahko imamo od nje še nekatere druge koristi. Izjemno učinkovita za barvanje je kana iz Radžastana v Indiji, ker je tam idealno podnebje, ki omogoča veliko vsebnost pigmenta lavsona, pravi sogovornica.

Naj barvo kupimo ali si jo izdelamo sami?

Za nego las namesto konvencionalnih pripravkov uporabljamo olje: pred umivanjem si lasišče in lase naoljimo s kokosovim ali sezamovim oljem. foto: Vir: Arhiv Svet24

Navadno podpiramo, da si čim več izdelkov pripravimo sami, vendar Mirjam opozarja, da je pri naravnih barvah za lase to sicer mogoče, a precej zahtevno. »Naravne pigmentne mešanice, ki vodijo do različnih barvnih odtenkov in so najlažje za uporabo, so večinoma že pripravljene in jih lahko kupimo. Če želimo barvno mešanico pripraviti sami, lahko zmešamo kano, indigo, seno in amlo. Pigmenti, kot so kava, rdeča pesa, orehove lupine, pa so dosti teže dobavljive v prahu. Če boste uporabile že pripravljeno mešanico, ki zagotavlja specifičen odtenek, si boste prihranile dosti truda in neuspešnih poskusov z mešanjem. Vedno pazimo, da ima 100-odstotna rastlinska barva – ali sama kana ali katera koli druga sestavina – certifikat za naravno kozmetiko (BDIH, NaTrue, Eco Cert). To pomeni, da bo brez pesticidov ali drugih kemičnih primesi,« svetuje. Najboljše, kar lahko storimo za zdravje svojih las, je to, da si jih prenehamo barvati s konvencionalnimi barvami in da prenehamo uporabljati konvencionalne izdelke za nego, obnovo in oblikovanje las. Vsebujejo namreč smole, silikone, parabene, ki so zdravju in lasem škodljivi.

Veliko boljši učinek dosežemo z oljenjem lasišča in las pred vsakim umivanjem. »V ta namen lahko uporabimo že specifične ajurvedske oljne mešanice z zelišči proti čezmernemu maščenju las, odpadanju las, luskavici, prhljaju, prehitremu sivenju in za hitrejšo rast las. Zelo učinkovita sta tudi ekološko kokosovo in sezamovo olje. Iz ajurvede vemo, da se na primer sezamovo olje po nanosu na kožo vpije do kosti v slabih šestih minutah, če ga damo na lasišče ali na stopala, pa gre v krvni obtok takoj. Navodila za uporabo so nadvse preprosta: olje pogrejemo in ga še toplo nanesemo na lasišče in lase. Lase zavijemo v brisačo in počakamo od deset minut do dve uri. Naoljene lase lahko pustimo tudi čez noč. Potrebno bo večkratno šamponiranje, lasje bodo vidno lepši in v šestih mesecih gostejši, lasišče pa bo zdravo,« razkriva.

Še enkrat se vrniva k rastlinskim pigmentom za barvanje las, ki jih Mirjam kar ne more prehvaliti. »Lase obložijo kot plašč in jim dajejo volumen, gostoto, sijaj ter obenem ščitijo pred prenizkimi ali previsokimi temperaturami.« Konvencionalne barve za lase se niti približno ne morajo kosati z vsemi temi prednostmi. Poznate torej vsaj en dober razlog, zaradi katerega bi še naprej vztrajali pri konvencionalnih barvah?

prejšnji članek
Slovenski voditeljici skoraj zmanjkalo časa
Svet slavnih
Slovenski voditeljici skoraj zmanjkalo časa
naslednji članek
Lepa slovenska poslanka našla prvega
Svet slavnih
Lepa slovenska poslanka našla prvega