Severni sij, slovenj gradec
Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz Slovenije

1687541884-dsc07123-1687541751687
Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Slab zadah ni vedno posledica slabe ustne higiene

1. 4. 2018; 01.00
Avtor: Lea Pufek/Bodi zdrava
zadah

foto: Profimedia

Slab zadah nikakor ni prijeten, a se je treba zavedati, da je vendarle neizogibna posledica uživanja določene vrste hrane oziroma določenih ritualov v našem življenju.

Takšne vrste neprijeten zadah je povsem obvladljiv in navadno ne predstavlja večjih nevšečnosti od trenutnih. Bolj neprijetno je, kadar se slabega zadaha po več dni ne moremo znebiti. Takrat pa je verjetno posledica nečesa povsem drugega, kar je malo verjetno povezano z našo ustno higieno.

Pri slabem zadahu navadno obvelja logika, da gre za posledico slabe ustne higiene. Čeprav se tistega normalnega oziroma zdravega ustnega zadaha lahko znebimo s temeljitim umivanjem zob, pa vendarle zadah nastane zaradi povsem drugih stvari. Pogosto je neprijeten zadah posledica uživanja določene hrane in pijače, denimo česna, čebule, določenih sirov, kave, alkohola, sladke hrane in pijač in še česa. Jutranji zadah, tisti neprijeten vonj iz ust, ki ga zjutraj poznamo vsi, je posledica izsušenih ust – čez noč se namreč proizvodnja sline v naših ustih ustavi. Ustna votlina se izsuši in bakterije se začnejo bolj razmnoževati. Povečano število ustnih bakterij je tisto, kar povzroča slab jutranji zadah. A vse te vrste zadaha se da omejiti z ustrezno ustno higieno, vlaženjem ust, žvečenjem žvečilnih gumijev in še čim. Kaj pa tisti zadah, ki se ga z vsemi znanimi metodami ne moremo znebiti? Ki vztraja po več dni ali tednov in ga nobena, še tako močna zobna krema ali ustna vodica ne moreta izničiti? V takšnih primerih je ustni zadah posledica nečesa drugega, nekoliko bolj resnejšega. Česa natančno, je navadno odvisno od vrste zadaha.


Vonj po kemikalijah
Če vaš zadah spominja na kemična sredstva za odganjanje mrčesa in moljev, zna biti, da se bojujete z neko alergijo oziroma imate vnete sinuse. Kadar gre za kronične težave s sinusi, lahko bakterije v ustih pretvorijo beljakovine v sluzastem izločku, ki nastaja pri vnetju sinusov, v snov, ki se ji reče skatol in ima v večjih koncentracijah vonj po fekalijah. Zadah, ki je posledica tovrstnih pojavov, navadno odženejo ustrezna zdravila za tisto, kar nas pač muči, zato je priporočljivo obiskati zdravnika.

Vonj po sadju


Navadno naše telo deluje tako, da sladkor v krvi porablja za energijo. Kadar do tega ne pride, se raven sladkorja v krvi dvigne, celice pa za energijo začnejo kuriti maščobe. Stranski produkti tega procesa so ketoni, zaradi katerih ima lahko vaš zadah nekoliko saden vonj. Kadar se sladkor v naši krvi ne pretvarja v energijo, govorimo o sladkorni bolezni, zato je zadah z vonjem po sadju lahko eden od znakov, da bolehate za sladkorno boleznijo. Če zaznavate sadni vonj svojega zadaha (ali vas nanj opozorijo drugi), ne bo odveč, če zdravnika zaprosite za analizo ravni sladkorja v krvi. 

Vonj po skisanem mleku
Če imate zadah po skisanem mleku, je to lahko znak, da vaše telo ne razgrajuje pravilno mlečnih beljakovin v mlečnih izdelkih, kar preprosto povedano lahko pomeni, da ste laktozno intolerantni. Seveda tak zadah pri laktozni intoleranci spremljajo še drugi znaki, kot so driska, napihnjenost, krči in vetrovi, potem ko zaužijete mlečne izdelke. 



Vonj po otroški plenički
Kadar vonj iz vaših ust močno spominja na vonj polne otroške plenice, je to verjetno zato, ker se vam nekje v ustih zbirajo bakterije, ki ta vonj povzročajo. Navadno so krivec za to tako imenovani tonzilarni kamni – drobni beli kamenčki, ki se naberejo v brazdah mandljev. Ker so mandlji žleze s precej brazdami, se v te brazde rade ujamejo bakterije, mrtve celice, sluz in podobno. Vse to se zbira v belih skupkih, ki sčasoma kalcificirajo. Takšni drobni kamni povzročajo neprijeten zadah. Navadno jih z vatirano palčko brez težav odstrani zobozdravnik. Podoben vonj nastane tudi, kadar se bakterije in preostale snovi nabirajo v nedostopnih predelih ustne votline in zob. Najpogosteje so v teh primerih na udaru modrostni zobje, ki še niso povsem izraščeni in jih prekriva mehko tkivo dlesni. V takih primerih se bakterije in odmrle celice nabirajo pod tkivom, ki prekriva modrostni zob. Tudi v tem primeru lahko uspešno pomaga zobozdravnik. 


Vonj po gnilem 
Zadah po gnilem se najpogosteje povezuje s pljučnimi težavami. Lahko gre za blažje okužbe in vnetja ali pa celo za hujše oblike pljučnih bolezni, kot je rak. Ker je zadah lahko precej dober kazalec prisotnosti rakavih obolenj, strokovnjaki že razvijajo teste, ki bodo pomagali odkrivati raka s pomočjo človekovega zadaha. Če zaznavate močan, neprijeten zadah po gnilem, ki se ga ne morete rešiti, hkrati pa opažate tudi težave z dihanjem, bolečine v prsih ali kakršne koli spremembe pri dihanju in na pljučih, ne odlašajte z obiskom zdravnika.

prejšnji članek
Si znate izboriti mesto in plačo?
Zdravje
Si znate izboriti mesto in plačo?
naslednji članek
5 zlatih pravil partnerske komunikacije
Zdravje
5 zlatih pravil partnerske komunikacije
#nasazenazenska
nasazenazenska