franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Dieta, ki odšteje kilograme in leta!

12. 5. 2016; 07.30
Avtor: NN
dieta
Pripnite si varnosti pas, kajti dieta, ki je pred vami, pospeši presnovo s tolikšno hitrostjo, da boste v dveh tednih izgubili sedem kilogramov.

Izgorevanje kalorij prav po najstniško pa sploh ni edini cilj nadvse preprostega režima prehranjevanja. Hormoni, ki pomagajo hujšati, namreč hkrati pomladijo kožo, preprečujejo artritis, izostrijo spomin in izboljšajo libido. Zato z nami obrnite uro in se vrnite v svoja dvajseta!

Časovni stroj

Mišice so glavno gonilo hitre presnove - več ko jih imamo, več kalorij se znebimo, tudi kadar sedimo ali spimo. Prav, porečete, dvigovala bom uteži vsaj trikrat na teden, pa bom hitro v družbi manekenk. A ni tako preprosto, kajti nekateri ženski hormoni nastajanje mišic zavirajo, še več, že do 40. leta izgubimo zaradi pretežno sedečega življenja do pol kilograma mišic letno, po 40. letu pa dvakrat toliko. Stalno hujšanje in pridobivanje teže vse skupaj le še poslabša.

Ljubiteljice teka, kolesarjenja, plavanja in drugih aerobnih športov, ki pospešijo srčni utrip, so v prednosti le na prvi pogled, kajti takšno nemilostno izčrpavanje ženskega telesa prinese skupaj s kroničnim primanjkovanjem spanca le izgubo mišic, ne pa maščobnih zalog. Počutimo se čedalje bolj utrujene, salo kar še ostaja, posteljni užitki z ljubim partnerjem pa so rezervirani le še za kako obletnico. Diete kratko malo več nimajo nobenega učinka in takrat mnogo žensk obupa. Nikar! Z dieto, ki je ta hip v tujini pravcati hit, si zanesljivo okrepimo mišice in vsestransko izboljšamo počutje.

Kako pospešiti presnovo za vse čase?

- Uživajmo pravo hrano ob pravem času. Za začetek to pomeni, da so trije obroki dnevno dovolj. Kar je več, zvišuje raven inzulina, hormona, ki skladišči maščobo ter upočasnjuje presnovo. Prigrizke brž pospravimo iz ročne torbice in z delovne mize! Škrob in druge ogljikove hidrate pa zamenjajmo s pustimi beljakovinami, ki raven inzulina še dodatno znižajo. Povrh vsega puste beljakovine oskrbijo telo z aminokislino HGH, ključnim hormonom zoper staranje, znanem po tem, da napne kožo in ohranja sklepe gibljive, njegova največja korist pa je kajpak hitra presnova.

Študija je pokazala, da so tisti prostovoljci, ki so uživali pretežno puste beljakovine, izgubili 80 odstotkov več maščob in pridobili do 40 odstotkov več mišic kot prostovoljci, ki so zaužili enako število kalorij, le da iz druge vrste hrane.


- Gradimo mišice med gledanjem televizije. Zaradi naporne telesne vadbe prične telo izločati stresni hormon kortizol, ta pa je sovražnik mišic in hitre presnove. Tudi s 15- ali 20-minutnim tekom dnevno ne bomo kaj dosti pripomogli h krepkemu telesu. Ni vredno toliko vlagati v aerobne športe kot v vaje za čvrsto telo, ki jih lahko delamo kar med gledanjem televizije, dovolj je trikrat na teden. Če menite, da vam bomo dali napotke za posebne sklece in počepe, se motite! Preprosto delajte vaje za moč, ki se jih spomnite še iz osnovne šole, ali pa prosite partnerja ali otroke, da vas jih naučijo. Klasični počepi in klasične sklece so že del programa!

Če imamo pomemben javni nastop, nam lahko preproste vaje za moč v hipu izboljšajo spomin in zbranost. Ugotovili so namreč, da isti hormoni, ki gradijo mišice, tudi izboljšajo delovanje možganov!
- Pospešimo presnovo tudi med spanjem. Manj ko spimo, več stresnih hormonov kroži po telesu, tudi najbolj kritičnega kortizola, ki je znan po tem, da sproža občutek hude lakote. Načrtujmo torej najmanj sedem ur in pol spanca na dan, s čimer bomo šli skozi vse faze počitka in pospešili izločanje hormona HGH za četrtino in, kar kažejo številne študije, pojedli za 300 kalorij na dan manj.

Pomlajevalni jedilnik

Jim Karas, avtor diete, zagotavlja, da je 1200 kalorij dnevno dovolj za dobro počutje in hkrati hitro hujšanje. Ob spodaj predlaganih jedeh nam pripada tudi občasna skodelica kave, stremimo pa predvsem k pitju vode in nesladkanega čaja. Ne skoparimo z začimbami, znanimi po tem, da še dodatno pospešujejo presnovo. »Predvsem pa pazite, da ne boste jedli dve uri pred spanjem! Sicer boste v prvih 90 minutah spanca izločali inzulin, ta pa bo preprečil tvorbo HGH,« poudarja dietolog dr. Karas.

Kako oblikujete jedilnik?

Vsi trije obroki naj vsebujejo puste beljakovine in neomejene količine neškrobne zelenjave. Pripadajo vam dve ali tri porcije sadja dnevno, dve skodelici posnetega mleka ali jogurta in, potem ko shujšate na želeno težo, še trije mali prigrizki z obilo vlaknin. Smutiji so odlična malica po naporni telesni vadbi ali posladek po kosilu. Z uživanjem sira bodite previdni, kajti lahko sproži apetit. Še naprej pijte pretežno vodo in čaj.

Predlog za zajtrk:


Pol skodelice na vodi kuhanih ovsenih kosmičev, skodelica posnetega mleka, sadež, v trdo kuhano jajce.
Predlog za kosilo:
120 gramov poljubne puste salame v polnozrnati tortilji z zeleno in žlico arašidovega masla, 15 mandljev, sadež.
Predlog za večerjo:
120 gramov na žlički olivnega olja popečene govedine s skodelico in pol rahlo prekuhanega brokolija ali druge zelenjave, pol v foliji pečenega krompirja.
Recept za okrepčilen smuti (privoščite si ga po kosilu ali po telovadbi):
V električnem mešalniku zmešajte četrt skodelice poljubnega zamrznjenega sadja in skodelico posnetega mleka, po želji dodajte še cimet, vaniljo ali nesladkan kakav.

prejšnji članek
Zeliščni bomboni in kašelj bo le še bled spomin!
Zdravje
Zeliščni bomboni in kašelj bo le še bled spomin!
naslednji članek
Slavna igralka s toliko botoksa, da je le še lutka!
Svet slavnih
Slavna igralka s toliko botoksa, da je le še lutka!