pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

S Q 10 bodo vaše gubice vsak dan manjše

19. 4. 2016; 05.01
Avtor: Milka Krapež /revija Zarja
Ženska
Zelo je koristen v kozmetiki, ker polepša kožo in upočasni nastajanje gub. Poudariti velja, da je koencim Q 10 eden najmočnejših antioksidantov.

Že leta srčni bolniki za okrepitev srca uživajo dodaten koencim Q 10, saj je bilo dokazano, da dobro vpliva na delovanje srca, obenem pa normalizira krvni tlak in vpliva celo na holesterol v krvi. Pokazalo se je, da vpliva tudi na številne druge procese. Koencim je namreč izredno pomemben za naše zdravje, saj je vpleten v proizvodnjo energije za vse celice telesa.

Švedski raziskovalci so nedavno potrdili, da lahko z jemanjem koencima Q 10 dobro zavarujemo zdravje svojega srca. Sledili so 443 prostovoljcem, starim od 70 do 88 let. Polovica jih je vsak dan vzela 200 miligramov Q 10 in še 200 mikrogramov selena, druga polovica pa je dobila placebo. Nobeden od prostovoljcev ni vedel, kaj v resnici dobiva. V petih letih jih je v skupini, ki je jemala placebo, umrlo dvakrat več kot v tisti, ki je dobivala koencim in selen. Z natančnejšimi preiskavami so celo ugotovili, da se je tem srčna mišica okrepila, delovanje srca pa izboljšalo.

Strokovna literatura navaja, da koencim Q 10 ni dober le za srce, temveč tudi dobro vpliva na številne druge procese v človeškem telesu. Na Japonskem (Department of Ageing Biology) so raziskovali vpliv koencima Q 10 v obliki ubikinola na staranje mišic. Že po devetih mesecih so ugotovili, da so se tisti, ki so jemali koencim Q 10, starali bistveno počasneje od tistih, ki ga niso jemali. Raziskovali so tudi na miših. Tiste, ki so dobivale ubikinol, so se starale za 40 odstotkov počasneje od tistih, ki so dobivale običajni koencim Q 10 in za 51 odstotkov počasneje od tistih, ki niso dobivale ničesar. Z jemanjem ubikinola oziroma koencima Q 10 so se zmanjšale nekatere običajne tegobe staranja: težave pri gibanju, slabšanje vida, upognjena hrbtenica, temni madeži in razbarvanje na koži ter podobno.

foto: Profimedia

Poleg tega nam koencim pomaga pri migrenskih glavobolih, zdravljenju rakavih bolezni, tudi pri boleznih dlesni, poškodbah zaradi sevanja in Parkinsonovi bolezni.

Neobstojen. Koencim Q 10 ni nekaj novega. Znanost ga pozna že desetletja, pa tudi prehranski dodatki z njim niso novost. Tisto, česar marsikdo ne ve, pa je, da dodatek v obliki običajnega koencima Q 10 (ubikinon) človeško telo zelo težko sprejme. Od tistega, kar vzamemo v obliki kapsule, na primer, lahko telo porabi le štiri odstotke. V tej obliki ga namreč zelo težko vsrka. Prej ga mora spremeniti v drugo obliko, v ubikinol, ki je telesu veliko bolj dostopen. Toda ubikinol je izredno neobstojen. Oksidira že samo po desetih sekundah na zraku ali sončni svetlobi.

Pri mladih ljudeh telo brez težav spreminja ubikinon v ubikinol, s staranjem pa to sposobnost počasi izgubljamo, tako da lahko telo uporabi vedno manj koencima, ki ga dobi. Poleg tega lahko raven koencima v krvi znižajo tudi zdravila proti nalaganju holesterola na stene žil (statini), ki jih jemlje veliko srčnih bolnikov. Pomanjkanje koencima se kaj kmalu pokaže s težavami v različnih delih telesa: srcu, možganih in v mišicah pa še kje.

Znanstveniki so se precej dolgo ukvarjali, kako ustvariti ubikinol, ki bi bil tako obstojen, da bi ga lahko izdelovali v obliki prehranskih dopolnil. To se je končno nedavno posrečilo Japoncem. Njihovo tehnologijo zdaj uporabljajo tudi drugi proizvajalci prehranskih dopolnil po svetu. V tej obliki lahko telo uporabi tudi do osemkrat več koencima kot v obliki ubikinona. Zato je pri nakupu dobro, da preverimo, v kakšni obliki je koencim. Če gre za ubikinol, ima lahko kapsula ali tableta bistveno manj učinkovine, pa bo precej učinkovitejša kot kapsula ubikinona, ki ima veliko več aktivne učinkovine. To pomeni, da lahko jemljemo precej manjše odmerke.

Poudariti velja, da je koencim Q 10 eden najmočnejših antioksidantov, saj ima dva dodatna elektrona, ki vežeta proste radikale in jih s tem nevtralizirata. Ker pa je Q 10 topen v maščobi, lahko prodre v celično membrano in varuje mitohondrije, tvorce celične energije; varuje tudi DNK pred spremembami oziroma poškodbami. Koencim je sposoben v možganih poiskati proste radikale in jih vezati, s tem pa varuje možganske celice. Poleg tega spodbudi k delu druge antioksidante: vitamine A, C in E.

Zelo je koristen v kozmetiki, ker polepša kožo in upočasni nastajanje gub. Njegovim dobrim učinkom kar ni videti konca.

prejšnji članek
Gibanje še nikoli tako pomembno!
Zdravje
Gibanje še nikoli tako pomembno!
naslednji članek
Najboljše hollywoodske mame
Svet slavnih
Najboljše hollywoodske mame