Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Trpite v petkah?

19. 8. 2016; 04.30
Avtor: Mira Ćirović/revija Bodi zdrava
Trpljenje v petkah
Kaj imajo skupnega kladivasti prsti, otiščanci, bolečina v prstih, petah, gležnjih in hrbtu? Čeprav so sinonim visoke mode in ženstvenosti, jih vseskozi povezujejo z različnimi težavami. Tako je, pravilni odgovor se glasi visoke pete.

Vsem, ki ste pravilno odgovorili, čestitamo za znanje, a obenem izrekamo sožalje, če odgovor poznate iz lastnih izkušenj. Ortopedi menijo, da imajo ženske, ki nosijo visoke pete, štirikrat bolj pogoste težave s stopali v primerjavi s tistimi, ki petk ne nosijo ali pa jih nosijo redkeje. Pri visokih petah se namreč celotna teža prenese na sprednji del stopala, namesto da bi se enakomerno razporejala po celotnem stopalu, zaradi tega pride do pritiska na gležnje, kolena in medenico, potencialno zaradi vsega naštetega trpi tudi hrbtenica. Če mislite, da se težave tukaj končajo, se motite, saj tudi vratu ni prizaneseno in posledično vas zaradi petk boli tudi glava.

Najpogostejše nadloge

Na ameriški akademiji ortopedskih kirurgov so naredili raziskavo, ki je pokazala, da ima več kot polovica žensk težave s podplati zaradi hoje v visokih petah. Vas zanima, katere nadloge vas lahko doletijo, če obožujete visoke pete?

Otiščanci in kurja očesa

So najpogostejša nadloga. Nabrane plasti tanke, odmrle kože se na različnih delih stopala imenujejo različno, največkrat pa jih opisujejo kot otiščance, žulje in kurja očesa. Nastanejo ob prevelikem pritisku na stopala zaradi neprimerne obutve ali druge deformacije, kot so kladivasti prsti.

Kostna zadebelitev palca

Bunions ali kostna zadebelitev osnovnega sklepa palca na notranji strani stopala nastane zaradi značilne oblike stopala in načina hoje. Težavo poslabšajo tudi trdi, ozki čevlji in visoke pete. Ker se nožni palec začne odmikati vse bolj vstran, se ob osnovnem sklepu zaradi pritiska obuvala pojavita oteklina in rdečina, ki pozneje vodita v zadebelitev kosti in vezivnih tkiv.

Kladivasti prsti

Kostna zadebelitev palca, ravni podplati ali visoke pete povzročijo, da palec pritiska na sosednji prst, ki se začne upogibati. Prst se upogne navznoter, namesto da bi ležal plosko na tleh. Bolečine lahko omilite s penastimi vložki, ki z elastiko ovijejo kladivasti prst, ali z injekcijami, ki vam jih bo dal ortoped.

Zanimivosti o stopalih

- Vsako stopalo je sestavljeno iz 27 kosti, 19 mišic in 32 sklepov.
- Vaša stopala se med prehojenim kilometrom izmenično približno 1200-krat dotaknejo tal.
- Stopalo nosi celotno težo telesa, zato mora biti statično dovolj čvrsto, dinamično pa se mora prilagoditi podlagi, ublažiti udarce ob podlago ter omogočiti dobro hojo in tek.

Vzrok za slabo voljo

Britanska univerza v Hertfordshiru se je lotila prav posebne raziskave, ki je pokazala, da nošenje pet hitro spravi v slabo voljo večino pripadnic nežnejšega spola. Neznosne bolečine pri nošenju petk naj bi se pojavile po dveh urah in 30 minutah nošenja, in prav to je prelomni čas, ko večina obupa in presodi, da je čas za udobnejšo obutev. Če se jim ne morete upreti, jih nosite zmerno. Pete poudarijo prav vsako postavo in jo naredijo zapeljivejšo, a le če znate v njih hoditi pravilno.

prejšnji članek
Hujšajte modro!
Zdravje
Hujšajte modro!
naslednji članek
Tragična smrt mladega igralca: Umiral je v mukah in počasi
Svet slavnih
Tragična smrt mladega igralca: Umiral je v mukah in počasi