zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Coco Chanel: Od bede do slave

19. 8. 2016; 12.30
Avtor: ud
Coco Chanel

foto: Wikipedija

19. avgusta 1883 se je v Franciji rodila ena najbolj slavnih modnih oblikovalk na svetu, Gabrielle Chanel - Bonheur, bolje znana kot Coco Chanel.

Coco Chanel se je rodila revni družini v majhnem francoskem mestu Saumur. Imela je pet sorojencev, dve sestri in tri brate. Pri šestih letih ji je umrla mama in kmalu za tem jo je zapustil še oče. Svoje otroštvo je preživela v francoski sirotišnici, obdana z nunami ter konservativnimi in preprostimi oblačili, kar je po mnenju mnogih kasneje vplivalo na njene kreacije. S sedemnajstimi leti je opustila poklic šivilje in se poskusila kot barska pevka. Od tod naj bi izhajalo tudi njeno umetniško ime Coco.

Pravijo, da je bila na odru očarljiva, toda brez pevskega talenta. Leta 1913 je v Parizu odprla svojo prvo prodajalno z dežnimi plašči in suknjiči. Trgovinica v osrčju Pariza sprva ni bila donosna in Coco je bila tik pred tem, da zastavi svoje imetje, vendar ni odnehala. Na njeno srečo se je ponovno srečala s prijateljem Boyem Capelom in kmalu sta se zaljubila. Z njegovo pomočjo je poplačala dolgove ter odprla še trgovino v Bretaniji. Njene klobuke so začele nositi znane francoske igralke, kar je pripomoglo k začetku njene slave. Tretjo, največjo prodajalno je odprla v Deauvillu.

Coco Chanel je umrla v Parizu, 10. januarja 1971, v 88. letu starosti, v svojem apartmaju v Hotelu Ritz, kjer je živela svojih zadnjih 30 let.

Med vojno je s svojo modo prepričevala ženske, naj se oblačijo glede na svoj okus in želje, in ne glede na pričakovanja moških. Po devetih letih zveze je Boy doživel prometno nesrečo in umrl. Njegova smrt je bil najbolj pretresljiv dogodek v njenem življenju.


prejšnji članek
Najboljše so samo ene ...
Svet slavnih
Najboljše so samo ene ...
naslednji članek
Igralka bije hudo bitko z rakom, menedžer ostaja neusmiljen
Svet slavnih
Igralka bije hudo bitko z rakom, menedžer ostaja neusmiljen