sekolar, mizna krožna žaga
Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, agencija se ne da

1715949373-dsc06037-1715949336712
Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno zbirali podatke z bančnih računov"

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Pravilna nega stopal

12. 8. 2016; 01.30
Avtor: Alenka Birk/revija Bodi zdrava
Pravilna nega stopal
Prišel je čas odprtih sandalov in sproščenih bosih korakov, nič pa ni hujšega od neurejenih stopal in nohtov na nogah. Ni vam treba takoj klicati na pomoč pedikerja, temveč lahko problem uredite sami. Kako? Držite se naslednjih nasvetov.

POSTANITE SAM SVOJ PEDIKER

Najprej za mehčanje nohtov stopala namočite v mlačni vodi za 10 minut. Nato odstranite nesnago izpod nožnih nohtov. Nohte pristrizite v ravni liniji, pri tem pa nikar ne odsekajte kotov ali strizite prekratko, ker lahko povzročite vraščanje nohtov. Prepovedano je tudi striženje obnohtne kožice, ker ta preprečuje vnos mikrobov v kožo in prste. Pripravljeni ste na lakiranje. Začnite z nanosom podlage, ki bo preprečila rumeno obarvanost nohtov. Čas je, da izberete svoj najljubši odtenek, ki ga utrdite z nanosom nadlaka – ta bo poskrbel za obstojnost.

MASAŽA STOPAL

Udobno se namestite na stol in najprej s podplatom ene noge drsajte po teniški žogici od pete pa vse do prstov in spet nazaj. Več pozornosti namenite najbolj bolečim področjem. Ne pozabite na globoko dihanje, ki bo sprostilo mišice. Nadaljujte na drugem stopalu. Noge vam bodo hvaležne.

LEDENA KOPEL

Kadar je vroče in vlažno, prsti na rokah zatečejo in z njih komaj spravite prstane. Popolnoma enaka stvar se v poletni vročini zgodi z nožnimi prsti. Svoje dodajo še dejavnosti na prostem. Prva pomoč za otekle noge je ledena kopel. Namočite noge za 15 minut v ledeno mrzlo vodo, nato pa jih nežno obrišite do suhega. Spet bodo take kot prej.

ZBOGOM, PETKE!

Nebeško visoke pete so videti seksi, ampak višja, kot je peta, bolj se spremeni ustroj vašega stopala zaradi večjega pritiska na sprednji del stopala. Po dolgotrajni nošnji visokih pet lahko pride do nenaravno iztegnjenih kit. Poskusite omejiti čas, ki ga preživite na visoki nogi. Kadar se le da, obujte športne copate ali trendovsko obutev z ravnim podplatom. Če pa res ne morete brez petk, izberite čevlje s 3-centimetrsko peto. Tudi polne pete so primerne, ker nudijo boljšo oporo kot pa tanke visoke petke.

NA BAZENU NIKOLI BOSIH NOG NAOKROG

Na bazenu vas zagotovo zamika, da bi odvrgli čevlje in se podali naokoli bosi. Zadržite obutev, kajti umazana tla, žulji in odrgnjeni prsti sploh niso največja težava. Javni bazeni, stranišča in prhe so leglo klic in glivic. Zato imejte radi svoja stopala in jih odenite vsaj v japonke.

SPOPRIMITE SE S TRDIMI DELI

Po zimi, ko so bila stopala zaprta v obutvi, se je najverjetneje pojavila suha koža vsaj na nekaterih predelih – na petah, ob straneh ali na palcu. Za izboljšanje naredite naslednje: namočite stopala v topli vodi. Nato jih zdrgnite z luščilcem za odpravo odvečne suhe kože. Potem ko osušite stopala z brisačo, jih zdrgnite s kamnom ali grobo pilo. Osredotočite se predvsem na težavne predele. Izperite jih pod tekočo vodo, obrišite do suhega in nanesite bogato vlažilno kremo, da jo bo koža vsrkala.

PREPREČITE ŽULJE

Nihče ne mara žuljev, zato svetujemo, da prihranite čevlje z največ pasovi za malce hladnejši čas in se v najhujši vročini odločite za udobnejše ravne podplate. Kadar pa to ni mogoče, si preventivno nalepite obliže na predele, kjer vas obutev najbolj stiska.

PROČ S TRSKAMI

Pogosto se zgodi, da se lahko zapiči kakšen drobec, trska ali kaj podobnega v noge, ki niso zaščitene, saj so odete le v odprte čevlje. Največkrat se trska zabode v palec. Kaj storiti? Nikar je ne poskušajte iztisniti! Pomembna je primerna odstranitev za preprečitev morebitnega vnetja. Nežno izperite prizadeti predel z milom in vodo, nato pa z nežnimi pritiski osušite z brisačo. Če le lahko, uporabite povečevalno steklo za natančen ogled mesta in smer, kjer se je trska zapičila v kožo. S sterilizirano pinceto ali iglo nato previdno izpulite trsko v isti smeri, kot se je zapičila. Potem ko ste jo uspešno odstranili, očistite predel s protibakterijskim mazilom in prekrijte z obližem, dokler se koža ne zaceli.

prejšnji članek
Ceca ima že dolgo ob sebi moškega
Svet slavnih
Ceca ima že dolgo ob sebi moškega
naslednji članek
Domač sladoled v le nekaj minutah
Kulinarika
Domač sladoled v le nekaj minutah
#obraziavenija
obraziavenija