901596_f168_dragonja_promet02t
Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še ne bo konec

1683742182-dsc7277-01-1683742078866
Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne zaslužke. Zakaj jih Klemen Jaklič skriva?

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

Filmski priročnik s Tino Maze

30. 11. 2016; 08.11
Avtor: Tina Bernik/Vklop
tina maze

Film prek voženj Tine Maze predstavlja sedem aksiomov, tehničnih detajlov pri smučanju, ki se nadgrajujejo drug v drugega, spremljajo pa jih tudi komentarji Andree Massija. foto: Grega Wernig

Sandi Murovec, režiser filma 7doUSPEHA, v katerem s Tino Maze razkriva tehnične skrivnosti njenih smučarskih uspehov.

Dve leti po filmu Na kanto! v kino, a samo za en dan, prihaja rezultat novega filmskega sodelovanja med demonstratorjem smučanja Sandijem Murovcem ter Tino Maze in Andreo Massijem. Tehnično-športni film 7doUSPEHA je Murovec s Tino snemal na Krvavcu in v Avstriji, vanj pa poleg na novo posnetih prizorov vključil posnetke 12 voženj s tekem in komentarje Massija, ki se nanašajo izključno na smučanje. Film bo mogoče dobiti na DVD, primeren pa naj bi bil prav za vse, ki smučajo – od strokovnjakov, trenerjev in tekmovalcev pa do povsem navadnih smučarjev.

Kaj bo ta film dal priložnostnim smučarjem, za katere bi bil morda lahko celo preveč tehničen, strokoven?


Na smučanje lahko gledaš kot na kompleksno in zelo komplicirano, lahko pa tudi kot kompleksno, a kljub vsemu enostavno stvar, če jo znaš na pravi način analizirati. S Tino sva to naredila na osnovi sedmih aksiomov, detajlov v smučanju, v katerih sva videla največ možne rezerve v primerjavi s konkurenco, če jih primerno nadgradiš, hkrati pa gre za sedem detajlov, ki so pomembni čisto za vsakega smučarja. Šele skozi ta film bodo mnogi razumeli, kakšno je današnje smučanje. Te detajle lahko uporabi vsak, in če jih bo, bo bistveno bolje smučal.

Ste se filma lotili kot smučarskega priročnika ali ste pozornost posvečali tudi temu, da je vizualno privlačen?
Tudi. Še več od tega. Gre za kombinacijo originalnih posnetkov, tekem, nasvetov, analiz, intimnih podatkov v smislu tega, da je Tina razkrila določene karte, ki so bile njena prednost in s katerimi je poskušala premagovati ostale. Vse pa je zavito v gledljivost.

In koliko se vam je Tina prepustila?


Glede na to, da sva skupaj smučala že med njeno kariero in da sem bil jaz tisti, ki mu je zaupala svojo tehniko, s tem nikoli nisem imel nobenega problema.

Kakšno vlogo ima v filmu Andrea Massi?
On kot vodja ekipe Team to aMaze, ki je ves čas bdel nad vsem, podaja svoje ocene, svoja gledišča tako glede filma kot glede tehnike smučanja ter Tininega in mojega smučanja. Zanimivo je poslušati, kako te stvari dojema on.

Je bila Tina med snemanjem v primerjavi s prejšnjim filmom zdaj kaj bolj sproščena – glede na to, da je končala tekmovalno kariero in ne nosi več teh bremen?


Ja in ne. Smučanje je nekaj, kar oba s Tino jemljeva zelo resno, ona še toliko bolj kot tekmovalka, kar pomeni, da se Tina takoj, ko okoliščine začnejo kazati potrebo, da si perfekten, spremeni v tisto tekmovalko, ki je brezkompromisna in ki želi najboljše, kar je možno, in v takšnih trenutkih ni ravno časa za hec. Pri snemanju filma je problem to, da je treba stvari ponavljati, kar je manj prijeten del snemanja, ampak tako pač je.

Je v filmu tudi kaj na temo odnosa med Massijem in Tino?
Ne, ta film ni dokumentaren in v nobenem pogledu ne govori o njeni poti, njenih vzponih in padcih, govori pa o najboljših izvedbah in tem, koliko je pomembna tehnika.

In kaj je bil prvi komentar Tine, ko je videla film?
Oba sta bila zelo zadovoljna oziroma navdušena. Massi je rekel: če bi si kadarkoli želel posneti film in če bi to znal, bi posnel natanko takšnega.

prejšnji članek
Kaj moškim najbolj diši?
Zdravje
Kaj moškim najbolj diši?
naslednji članek
Znano, kakšne so jim všeč: Vse je odvisno le od ene stvari
Odnosi
Znano, kakšne so jim všeč: Vse je odvisno le od ene stvari