Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

To so prvi znaki, ki napovedujejo infarkt

20. 4. 2024; 03.00
Avtor: Njena.si
ženska bolečine v prsih

foto: Profimedia

Ste vedeli, da nam telo, preden se pojavi infarkt, s številnimi simptomi sporoča, da z našim srcem ni vse tako, kot bi moralo biti. Velikokrat simptome spregledamo, saj jih ne povežemo s srčnimi težavami.

1. Dolgotrajen kašelj

V večini primerov kašelj ni simptom težav s srcem. A če imate tovrstne zdravstvene težave, morate kašlju nameniti posebno pozornost. Dolgotrajen kašelj z belo ali roza sluzjo bi lahko pomenil tudi srčno popuščanje. Ker srce ne zmore slediti zahtevam telesa, kri namreč uhaja v pljuča. Obiščite svojega zdravnika in ga prosite, da preveri, kaj povzroča kašelj.

2. Vnete dlesni

Imate vnete, otečene ali celo krvaveče dlesni? To je lahko tudi opozorilni znak, ki napoveduje težave s srcem. Najnovejše raziskave so namreč dokazale povezavo med slabim zdravjem dlesni in srčnimi težavami.

3. Težave z dihanjem

Omejen pretok zraka in težave z dihanjem so lahko simptom ali pa celo vzrok za srčne težave. Še posebej zaskrbljujoče so prekinitve dihanja med spanjem.

4. Otečene noge, stopala ali sklepi

Če srce krvi ne črpa dovolj učinkovito, lahko to povzroči zatekanje določenih delov telesa. Srčno popuščanje je povezano tudi s slabšim delovanjem ledvic, ki ne zmorejo odstraniti odvečne vode iz našega telesa.

foto: Profimedia

5. Bolečine v prsih in ramenih

Bolečine v prsih in ramenih, ki jih bolniki pogosto zamenjajo z drugimi vzroki, so lahko simptom angine pektoris. To nevarno bolezensko stanje, ki nastane zaradi oblog v arterijah, za razliko od infarkta, ki zaboli močno in kratko, prinaša dolgotrajno bolečino v prsih.

6. Znojenje

Vas je nenadoma brez razloga oblil mrzel pot? To je lahko znak infarkta in v tem primeru vam svetujemo, da takoj pokličete zdravnika.

7. Neenakomerno bitje srca

Aritmija je pojav, ko srce bije prehitro ali pa izpušča udarce. To je opozorilni znak, ki ga morate vzeti resno.

prejšnji članek
Trik za učinkovito čiščenje prašnih žaluzij
Življenjski slog
Trik za učinkovito čiščenje prašnih žaluzij
naslednji članek
Za bolečine je lahko kriv neprimeren položaj med spanjem
Zdravje
Za bolečine je lahko kriv neprimeren položaj med spanjem