kitara
Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž Šegula

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Sadna pita iz listnatega testa

Čas priprave:

20 min

Tip jedi:

Sladice in peciva

Zahtevnost:

Zahtevnost 1 od 5Zahtevnost 2 od 5. AktivnaZahtevnost 3 od 5Zahtevnost 4 od 5Zahtevnost 5 od 5
Sadna pita iz listnatega testa
Sestavine
Št. oseb
odmrznjenega listnatega testa
jagod
kivija
mleka
rumenjaki
sladkorja
vaniljinega sladkorja
moke
jedilnega škroba
maraskina ali drugega sladkega likerja
stepeno jajce
preliva za sadne torte

Opis

listnato testo, kivi, jagode

Priprava

Testo na pomokani delovni površini razvaljamo. Pečico ogrejemo na 200 stopinj.

V pravokotni pekač, ki smo ga poškropili z mrzlo vodo, položimo pravokotnik iz testa ter robove namažemo s stepenim jajcem. Preostalo testo narežemo na 2 cm široke trakove in iz njih sestavimo dvignjen rob tako, da plasti zlepimo s stepenim jajcem. Dno večkrat prebodemo z vilicami. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo od 15 do 20 minut, da se testo zlato zapeče.

Za kremo najprej počasi zavremo mleko. Posebej stepamo ali miksamo rumenjake s 50 g sladkorja in vaniljinim sladkorjem, dokler zmes ne naraste in posvetli, nato primešamo še moko in škrob. Prilijemo približno polovico mleka in premešamo ter zmes zlijemo k preostalemu mleku. Mešamo in na blagem ognju kuhamo 1 minuto, da se zgosti, nato odstavimo in primešamo liker. Posodo pokrijemo s prozorno folijo in pustimo, da se krema ohladi.

Jagode očistimo in prerežemo, kivija olupimo in narežemo. Na ohlajeno testo damo ohlajeno kremo in jo poravnamo, obložimo z jagodami in kivijem. Preliv za sadne torte zmešamo s sladkorjem in pripravimo po navodilih, ki so napisana na vrečki. Prelijemo ga po sadju in dobro ohladimo.

#nasazenazenska
nasazenazenska