evropski parlament
Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do številnih ugodnosti

sumi stanovanje xx
Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le obliž na rano

njena.si
njena.si njena.si
Pita s kostanjem, medom in orehi

Čas priprave:

1 h 5 min

Tip jedi:

Sladice in peciva

Zahtevnost:

Zahtevnost 1 od 5Zahtevnost 2 od 5Zahtevnost 3 od 5. AktivnaZahtevnost 4 od 5Zahtevnost 5 od 5
Pita s kostanjem, medom in orehi
Sestavine
Št. oseb
moke
sladkorja
masla ali margarine
rumenjaka
rjavega sladkorja
medu
goste sladke smetane
na grobo nasekljanih orehov
nadrobljenega kuhanega kostanja
noževa konica cimeta in zmletih klinčkov
mleka

Opis

moka, sladkor, jajca, maslo, orehi....

Priprava

Dno in obod tortnega modela namažemo z maslom in potresemo z moko. Moki primešamo 2 žlici sladkorja in na kockice narezano maslo ali margarino, nato maščobo s prsti vtremo v moko, da dobimo drobtinasto zmes. Primešamo 1 rumenjak, ki smo ga pomešali s 3 žlicami mlačne vode, in hitro zgnetemo v krhko testo.

V kozici segrejemo rjavi sladkor in med, da se sladkor stopi. Nato primešamo orehe in smetano, odstavimo, primešamo še nadrobljen kostanj, cimet in klinčke ter nekoliko ohladimo.

. Slabi 2/3 testa zvaljamo in z njim obložimo dno in obod modela, preostalo testo zvaljamo v krog. Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Na testo stresemo nadev, ga pokrijemo s krogom testa in robove dobro stisnemo, da se zlepijo in nadev ne bo uhajal. Na sredini pokrova iz testa izrežemo manjšo luknjo, da bo lahko uhajala para.

Rumenjak zmešamo z mlekom in premažemo testeni pokrov. Model postavimo v ogreto pečico in pečemo od 40 do 45 minut. Pečeno pito pustimo, da se dobro ohladi, nato jo preložimo na pladenj in razrežemo.